Film

Skribent

Jakob Åsell

27 juli 2019 | 10:45

Jon Favreau avslöjar: "Lejonkungen" är inte helt datoranimerad

Jon Favreau har smugit in en liten bit av verkligheten i den datoranimerade "Lejonkungen".
Disney Pictures är tillräckligt självsäkra när det kommer till fotorealismen i deras nya, datoranimerade "Lejonkungen" att filmens regissör Jon Favreau kunde smyga in en verklig live-action-bild i filmen. Någonstans i det två timmar långa familjeäventyret gömmer sig en bild som har filmats i verkligheten, för att bevisa hur svårt den är att skilja från resten av filmen.
 
Jon Favreau har nu avslöjat vilken bild det rör sig om, och ni kommer inte ha kunnat missa den (om ni inte kom sent till biografen). Det handlar nämligen om filmens öppningsbild som visar hur solen går upp över savannen. Utöver den består filmen av 1490 datoranimerade bilder.
 
 
Den fotorealistiska looken i nyversionen av "Lejonkungen" har mötts av en del kritik, vissa menar att djuren får svårt att uttrycka känslor vilket för delar av publiken har resulterat i en något känslokall bioupplevelse. Undertecknad beskrev den tudelade upplevelsen såhär i MovieZines recension:
 
– De ikoniska karaktärerna har här stöpts om till närmast fotorealistiska vilddjur. Det är sagolikt vackert men digitaliseringen saknar initialt ett visst mått av animism. Djuren upplevs något uttryckslösa vilket får särskilt sångnumrena att skava. Det är som att möta den tomma blicken hos en get, som plötsligt börjar sjunga - en upplevelse det tar lite tid att vänja sig vid.
 
 
Vad tycker ni om fotorealismen i nya "Lejonkungen"?
 
| 27 juli 2019 10:45 |