Lejonkungen 2019

Lejonkungen poster

Synopsis

I Disneys nyversion av den animerade klassikern "Lejonkungen" så är det en stor dag på savannen i Lejonriket. Kung Mufasa och Sarabi har fått en unge vars namn blir Simba. Alla hurrar för den unge prinsen som en dag ska ta över sin fars roll som den rättmätige kungen. Men Simbas ondskefulla farbror Scar vill själv sitta på tronen och tänker göra allt i sin makt för att röja Simba ur vägen.
Ditt betyg
3.8 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

11 juli 2019 | 20:30

En kunglig återkomst

Regissören Jon Favreau följer upp "Djungelboken" med ännu en Disney-nyuppsättning i bländande digital skrud. Nya "Lejonkungen" följer troget i tasspåren bakom Disneys största mästerverk och klär vördnadsfullt om sagan åt nästa generation. "Lejonkungen" har fått en värdig tronarvinge.
Disney har hittat en framtidssäkrad affärsmodell genom datoranimerade nytolkningar av sina tecknade klassiker och en vördnadsfull restaurerare i regissören Jon Favreau. Med samma smittsamma mått av kärlek som den forne "Swingers"-stjärnan tog sig an "Djugelboken" (2016) närmar han sig Disneys oöverträffade klassiker "Lejonkungen", utan pretentioner större än att klä om sagan i nytt bokpapper åt nästa generation. Till sin hjälp har Favreau en andlöst vacker bildvärld, den ljuvliga originalmusiken, Beyoncé, Seth Rogen och credot  - if it ain't broke, don't fix it.
 
Sagan är klassisk. Den lilla lejonungen Simba (Donald Glover) tvingas att snabbt växa upp för att gå in sin far Mufasas (James Earl Jones) fotspår som rättmätig kung över savannen. Men Simbas elake farbror Scar (Chiwetel Ejiofor) vill själv ta makten över tronen och väntar på rätt tillfälle att röja unga Simba ur sin väg. Givetvis får vi återse Simbas bästa vän och stora kärlek Nala (Beyoncé), hovfågeln Zazu (John Oliver), det fryntliga vårtsvinet Pumbaa (Seth Rogen), hans ständige vapendragare surikaten Timon (Billy Eichner) och alla andra karaktärer vi minns.
 
Det är en högst välbekant och något stelbent tronarvinge som entrar bioduken i 3D. Favreaus "Lejonkungen" träder försynt fram i originalfilmens fotspår, som av oro för att råka lämna ett eget avtryck. De ikoniska karaktärerna har här stöpts om till närmast fotorealistiska vilddjur. Det är sagolikt vackert men digitaliseringen saknar initialt ett visst mått av animism. Djuren upplevs något uttryckslösa vilket får särskilt sångnumrena att skava. Det är som att möta den tomma blicken hos en get, som plötsligt börjar sjunga - en upplevelse det tar lite tid att vänja sig vid.
 
Det är istället de fina röstskådespelar-insatserna och Elton Johns, Tim Rices och Hans Zimmers musik som besjälar bilderna. Eichner och Seth Rogen ingjuter en välbehövlig dos studs och spontanitet i en stundtals väl försiktig nyuppsättning.
 
Men när Beyoncés Nala väl tar ton så släpper plötsligt alla krampaktigheter och "Lejonkungen" frigörs från den långa 1994-skuggan och skrider in i en ny era. Minnesbilder från barndomen smälter samman med nutidsditon och hittar hem i en nygammal, storslagen filmisk kropp där endast väl valda detaljer har adderats. 
 
Istället för en kreativ nytolkning fungerar Favreaus skimrande nypaketering av "Lejonkungen" som en påminnelse om originalets storhet. Ett digitaliserat tronskifte utan överraskningar. Onödigt? Kanske. Men även om det är nostalgin som skimrar allra mest så bär klassikern samma djupa känslomässiga resonans nu som då. Det är samma saga om att möta sitt förflutna och finna sin plats i världen fast med en ny, majestätiskt svallande lejonman. En kunglig återkomst för en tidlös berättelse.
| 11 juli 2019 20:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
Så fantastiskt bra!
Läs mer
4
Alltid svårt att bedöma en remake tycker jag. Men man får ju inte glömma bort att den i första hand vänder sig till barn. Och då kan ju inte handlingen tex inte vara för avancerad. Men för att vara en animerad film så är den helt ok. En lagom handling med ett klassiskt budskap, där det goda vinner över det onda som det alltid är i sådana här filmer. Vad gäller den animerade biten så finns det absolut ingenting att klaga på. Ett helt fantastiskt jobb som man lagt ner på för att omskapa denna klassiker. Skulle kunna se om den bara för att få njuta av det en gång till. Jag såg den svenska versionen idag och den var väl helt ok. Men det blir alltid en mer tyngd i dialogerna på något sätt när den är på engelska. Ska bli kul att få jämföra dom två nu när man har dom svenska rösterna i huvudet. En liten kul detalj var att lejonhanarnas kön helt har raderats. Dom är ju annars väldigt framträdande i naturen. Men här har Disney valt att helt ta bort dom. Hade kunnat tänka mig att det kunde tonas ner lite nu när det är en barnfilm, men att man kunde få skymta lite någon gång. Hade det varit för tydligt hade ju säkert ungarna suttit och skrattat och fokuserat för mycket på det och tappat handlingen lite. Men nu blev det ju helt overkligt i stället när alla lejon såg likadana ut. Men dom har ju lite moralpanik i USA som vanligt. Men helt klart en av dom bättre animerade filmerna man sett i sitt liv, en klassiker.
Läs mer
3
Vill du ha en nostalgi resa? Ja varför inte? :) Först och främst, mycket fin film och underhållande. Bilderna är mycket vackra samt CGI väldigt bra och fantastiskt visande av djuren och naturen. Som en person med stor passion för djur och natur så känner jag igen mig. Men tillbaka till filmen. I salongen så skrattat jag och fäller tårar med publiken, känns som att jag gillar filmen. Men jag går ut från salongen glad men sedan tveksam och lite smått irriterad. The Lion King = Money/ The Copy Cat King. Majoriteten av denna filmen var en ren kopia av originalet och knappt något nytt. Favreaus The Jungle Book hade åtminstone lite mer Kipling inflytande som förändrade Disneys version och saga men det är kanske för att Lejonkungen är av Disney och Djungelboken inte är. Kanske det hade varit roligt med ett annorlunda upplägg? Jag vet inte vad som hade varit bäst? Moving on Detta var bara en remake som lockar folk pga nostalgi. Är det de som är tricket idag.? Var denna film värd en remake eller var det meningslöst att göra en remake på ett mästerverk? Men jag hatar verkligen inte denna film, jag gillade den men jag är bara väldigt trött på money hungry beteendet. Jag hoppar från tvåa eller trea för jag har precis sett den men något som jag vet kommer att hända är att den blir bara något som jag så på bio och blir sedan bortglömd av mig, precis som The Jungle Book.
Läs mer