Film

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

15 februari 2023 | 18:00

Nu börjar Marvels Fas 5! Allt om filmerna, serierna och våra förväntningar

Marvels femte fas är igång med 12 unika projekt på väg. Vill du veta mer om Ant-Man, Loki och Blades kommande äventyr? Här är allt som finns att veta om Fas 5!
Marvels fjärde fas tog slut med filmen "Black Panther: Wakanda Forever" och nu är det dags för fas fem att göra entré på biografier och i tv-rutorna.
 
Marvel fas fem innehåller flertalet olika filmer och serier med potential att bli succé - eller en total besvikelse (ja, "She-Hulk", jag talar om dig). I den här artikeln ska jag gå igenom allt vi i dagsläget vet om Marvels femte fas och vad den kommer att bjuda på samt mina förhoppningar - eller min oro - om projekten.
 

Vad innehåller Marvels Fas 5?

 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania (bioaktuell)
Secret Invasion (serie med 6 avsnitt på Disney+ under tidig vår)
Guardians of the Galaxy vol. 3 (film med svensk biopremiär 5 maj)
Echo (serie på Disney+ vars premiär är planerad till sommaren 2023 men ryktas ha skjutits fram till runt jul)
Loki (säsong 2 släpps på Disney+ under sommaren 2023)
The Marvels (film med biopremiär 28 juli)
Ironheart (serie med premiär på Disney+ under hösten 2023)
Agatha: Coven of Chaos (serie om 9 avsnitt med planerad premiär på Disney+ under vintern 2023/2024 men senaste nytt berättar om produktionsproblem som kan fördröja dess premiär)
Daredevil: Born Again (serie om 18 avsnitt med premiär under våren 2024 på Disney+)
Captain America: New World Order (film med biopremiär 3 maj 2024)
Thunderbolts (film med biopremiär 26 juli 2024)
Blade (film med planerad premiär 6 september 2024 men produktionsproblem talar för en försening)
 
 

1. Ant-Man and the Wasp: Quantumania (nu på bio)

 
Först ut i Marvels Fas 5 är långfilmen "Ant-Man and the Wasp: Quantumania", den tredje Ant-Man-filmen. Här ingår Ant-Man ett avtal med Kang Erövraren, en superskurk med mål att ta över så många multiuniversum som möjligt (en annan version av honom, The One Who Remains som skyddade Kang från att ta över fler världar, dök även upp i första säsongen av "Loki").
 
Förutom Jonathan Majors som Kang återvänder Paul Rudd självklart som Ant-Man, Evangeline Lilly som The Wasp, Michelle Pfeiffer som Janet van Dyne och Michael Douglas som Hank Pym. Plus: ett nytillskott i Bill Murray. Han spelar Lord Krylar, guvernör över staden Axis i kvantumvärlden.
 
Fun fact: Bill Murray är egentligen totalt ointresserad av superhjältefilmer och dylikt men hyser stor beundran för filmens regissör Peyton Reed efter hans film "Bring it On", vilket fick Bill Murray att tacka ja till rollen.
 
Mina förväntningar... är höga! De trailers som släppts ser lovande ut och verkar bädda för ett storslaget äventyr som öppnar upp för ytterligare äventyr i, men även förståelse för, Marvels multiuniversum och kvantumvärlden. Framför allt ser jag fram emot att se Jonathan Majors som Kang efter hans starka insats i "Lovecraft Country", det är en roll jag tror passar honom perfekt.
 
 

2. Secret Invasion (seriestart i vår)

 
"Secret Invasion" beskrivs som en mörk och paranoid thriller där Samuel Jackson återvänder som Nick Fury tillsammans med Ben Mendelsohn som som Talos och Cobie Smulders åter i rollen som Maria Hill. Andra bekanta ansikten är Martin Freeman och Don Cheadle som spelar Everett Ross samt Rhodey medan några av de nya i castingen består av välrenommerade skådespelare som Emilia Clarke, Olivia Colman och Kinsgsley Ben-Adir.
 
Handlingen tar plats på jorden som blivit infiltrerad av Skrulls, vars ledare verkar vara Kingsley Ben-Adirs karaktär enligt trailern som släpptes förra året. De tre huvudrollerna tar sig an jobbet att undersöka varför Skrulls befinner sig på två av karaktärernas hemplanet, ett utmanande uppdrag då Skrulls kan ta formen av vilken levande varelse som helst, ända ner till dess DNA.
 
Mina förväntningar... är höga om det nu blir en så mörk crossover-serie som Marvels chef Kevin Feige och Disney har teasat om. Jag hoppas på många twister där varken karaktärer eller tittare vet vem de kan lita på med tanke på Skrulls förmåga att byta skepnad. Men jag är också rädd för att sex avsnitt kan leda till en alldeles för kort serie som missar djupet både i handling och karaktärer.
 
 

3. Guardians of the Galaxy vol. 3 (biopremiär i maj)

 
I det sista kapitlet av Guardians of the Galaxys historia väntar dramatik och stora känslor när Gamora är tillbaka som ledare för The Ravengers - men saknar sina minnen (det här är alltså den tidigare versionen av Gamora, inte den som dog i "Infinity War"). Peter mår självklart uselt över detta och förutom att följa historien som utspelar sig mellan de forna kära utlovas vi även mer information om Groot men framför allt om Rocket Racoons förflutna, där Chukwudi Iwuji spelar hans skapare The High Evolutionary.
 
Gällande resterande ensemble är alla de tidigare skådespelarna tillbaka: Chris Pratt som Peter Quill/Star-Lord, Zoe Saldaña som Gamora, Dave Bautista som Drax, Karen Gillan som Nebula, Pom Klementieff som Mantis samt Bradley Cooper och Vin Diesel som rösterna till Rocket samt Groot. Flera nya tillskott väntas, bland annat Will Poulter (från bland annat "Black Mirror: Bandersnatch") som Adam Warlock och Maria Bakalova (från "Borat 2") som Cosmo the Space Dog.
 
Mina förväntningar... är riktigt höga på ännu ett episkt rymdäventyr med en bra blandning av komedi, känslor och framför allt: ett otroligt soundtrack!
 
 

4. Echo (seriestart 2023)

 
Echo dök först upp i serien "Hawkeye" som antagonist men i sin egna serie axlar hon istället rollen som protagonist. Den döva karaktären som även är ursprungsamerikan heter egentligen Maya Lopez och spelas av Alaqua Cox i serien med samma namn som karaktären själv.
 
Serien är en spin-off på "Hawkeye" och kommer lägga fokus på hur Echos kaosartade tid i New York påverkar hennes liv när hon återvänder till sin hemstad. Vi kan också förvänta oss att se en hel del av hennes relationer till både sin adopterade pappa Kingpin/William Grant Fish spelad av Vincent D’Onofrio och Charlie Cox som Daredevil.
 
Echo uppfostrades av Kingpin, en gängledare med lika starka muskler som intelligens, men i slutet av "Hawkeye" upptäckte hon hans roll i sin biologiska faders död och sköt honom - men han överlevde vilket kan betyda att serien handlar om både komplexa känslor gentemot sin styvfader och ren hämnd. Gällande Daredevil är det oklart vilken roll han kommer att ha i serien men följer man serietidningarna finns det utrymme för Echo som både ett hot och ett kärleksintresse.
 
Mina förhoppningar... är svala. Det är klart att jag vill att serien ska vara bra och får jag själv bestämma blir den fylld av action och aviga känslor för huvudkaraktären som inte har en självklar väg att gå. Tyvärr tror jag dock att den kan bli rätt förutsägbar och sakna den spänning som behövs för att platsa in bland Marvels absoluta topproduktioner.
 
Large f24a8632ff9ddff007c7d2357142ce46 loki
 

5. Loki säsong 2 (premiär i sommar)

 
"Loki" är den första live-action-serien från Marvel som får en andra säsong hos Disney+ och den tar självklart vid där den första slutade.
 
För er som följde första säsongen minns ni hur en variant av Loki vid namn Sylvie, spelad av Sophia Di Martio, dödade The One Who Remains, en version av Kang som upprätthöll den heliga tidslinjen. Detta förstörde multiuniversum och i andra säsongen lär tittarna få följa Loki (Tom Hiddleston) och Sylvie när de försöker hantera en ny era styrd av Kang Erövraren, något som talar starkt för att Jonathan Majors dyker upp som Kang även här.
 
Andra som återkommer i säsong två är Owen Wilson som Mobius och Gugu Mbatha-Raw som Ravonna samt nytillskottet Ke Huy Quan (från "Everything Everywhere All at Once") som ryktas spela en karaktär vid namn Oroborus/B-O och är något av ett tekniskt geni - men detta har inte bekräftats än.
 
Mina förväntningar... är höga. Första säsongen var kreativ och spännande, och jag har svårt att se att kvaliteten sjunken den andra säsongen - speciellt med en så stark rollista.
 
Large f24a8632ff9ddff007c7d2357142ce46 marvels
 

6. The Marvels (biopremiär 28 juli)

 
"The Marvels" är uppföljaren till filmen "Captain Marvel" med Brie Larson i huvudrollen och även i denna film spelar hon samma karaktär. Dock kretsar "The Marvels" kring fler karaktärer än henne. Än så länge är det bekräftat att Teyonah Parris som spelade Monica Rambeau i "WandaVision" kommer att ha en av de större rollerna och att vi även kommer att återse Iman Vellanis Ms. Marvel i filmen, vilket bonusscenen i serien med samma namn skvallrade om där vi fick se de båda Marvel-kvinnorna byta plats.
 
Förutom det vet vi än så länge bara att Zawe Asthon (från "Velvet Buzzsaw") spelar skurken och att Samuel L. Jackson återvänder som Nick Fury, vilket kan tala för att Skrulls har en del även i denna film då de varit med i både "Captain Marvel"-filmen och "Secret Invasion" vid detta laget. Det ryktas dock om att Zawe Asthons karaktär kommer att vara den kvinnliga versionen av en Kree-general/härskare vid namn Ael-Dan men än så länge är det just bara rykten.
 
Mina förväntningar... är medelhöga. Det kan bli en jättebra film som är fylld av action, spänning och intressanta karaktärer - men det kan också bli ännu en av de okej Marvel-filmer som mest fyller upp tidsrummet mellan de riktigt bra. Allting beror just nu, i mina ögon, på hur upplägget kommer att vara karaktärsmässigt (för ärligt talat - Captain Marvel själv är inte den mest intressanta karaktären) och vem Zawe Asthon får spela. Ge mig komplexitet, mörker och en riktig utmaning för våra hjältar, snälla!
 
 

7. Ironheart (seriestart i höst)

 
Riri Williams är det unga geniet som axlade manteln som Ironheart i "Black Panther: Wakanda Forever". Nu är det dags för skådespelerskan Dominique Thorne att få sin egna serie på Disney+ där hon måste ta sig an skurken The Hood spelad av Anthony Ramos (från "A Star Is Born" och "Hamilton").
 
The Hood har aldrig tidigare synts till i någon modern Marvel-skapelse men är enligt serietidningarna en kriminell person som genom att ha besegrat en demon och stulit dess huva och stövlar fått superkrafter. De gör att han kan bland annat kan teleportera och bli osynlig. Han har även tillgång till teknik från H.Y.D.R.A.
 
Mina förhoppningar... är låga. Enligt mig var Robert Downey Jr. en av de absolut bäst castade skådespelarna i hela MCU i rollen som Iron Man, och jag har fortfarande svårt att släppa att karaktären är borta för gott samt ska ersättas av en annan version. Dominique Thorne må vara jättebra i rollen men, åtminstone för mig, krävs det väldigt mycket för att Ironheart ska hålla som karaktär genom en hel serie. Inte heller har jag några större förhoppningar på att The Hood kommer att överraska som en av de bättre antagonisterna i Marvel-universumet, tyvärr.
 
Large f24a8632ff9ddff007c7d2357142ce46 coven
 

8. Agatha: Coven of Chaos (seriestart i vinter)

 
”It was Agatha all along..” Ni som såg "WandaVision" minns säkert den Emmy-vinnande jingeln och definitivt karaktären den handlar om.
 
Nu får den onda superhäxan och fanfavoriten äntligen en egen serie som tar vid efter händelserna i slutet av "WandaVision". Agatha förlorade slaget mot Wanda som blev The Scarlet Witch i Westview och förvandlade Agatha till Agnes, den översociala hemmafrun som Agatha själv valde att låtsas vara under merparten av serien.

"Agatha: Coven of Chaos" beskrivs som en mörk komedi - mer vet vi inte just nu. Namnet skvallrar dock om att vi lär få veta mer om Agatha själv och hennes förflutna där hon dödade sina coven-medlemmar, stal deras magi samt började använda kaosmagi.
 
I rollen som Agatha återvänder självklart Kathryn Hahn och andra karaktärer vi minns från "WandaVision" som dyker upp återigen är Emma Caulfield Fords Dottie och Debra Jo Rupps Mrs. Hart.
 
Nya tillgångar i ensemblen är bland annat Aubrey Plaza (från "The White Lotus"), Ali Han (från "Billions"), sångerskan Patti LuPone (från "American Horror Story") och Joe Locke (från "Heartstopper"). Deras roller är inte bekräftade men gällande Joe Locke cirkulerar det rykten om att han kommer att spela en av Wandas söner, förmodligen Tommy som delar sin mammas magiska krafter.
 
Mina förhoppningar... är ändå rätt så höga! Agatha var verkligen en av de bästa karaktärerna i "WandaVision" och Kathryn Hahn är perfekt i rollen. "WandaVision" är i sig något av det bästa Marvel släppt och om de lyckas komma i närheten av dess nivå är jag nöjd - framför allt om vi får en lika bra jingel som sist. Det som oroar mig är problemen med produktionen som uppstått vilket verkar ha fått seriens premiär att skjutas upp från slutet av 2023 till början av 2024, minst... 
 
Large f24a8632ff9ddff007c7d2357142ce46 born again
 

9. Daredevil: Born Again (seriestart våren 2024)

 
Charlie Cox dök upp som ”nya” Daredevil i både "Spider-Man: No Way Home" och "She-Hulk" och kommer även att ha en roll i serien "Echo", men förutom det får han sitt egna soloprojekt 2024.
 
"Daredevil: Born Again" består av hela 18 avsnitt men information om dess handling går inte än att finna. Det vi vet är dock att den inte kommer att vara lik serietidningarna med liknande namn som redan filmatiserats, utan här får vi se en Daredevil i ny tappning efter att serien med karaktären avslutats på Netflix.
 
Förutom Cox kommer vi att återse Vincent D’Onofrio som Kingpin igen efter hans roll i "Echo", och förmodligen Echo själv. Michael Gandolfini (från "The Many Saints of Newark") är en nyligen bekräftad del av projektet, så även Margarita Levieva (från "The Deuce") och Sandrine Holt (från "House of Cards") där vi vet att åtminstone en av dem kommer att spela ett kärleksintresse till Daredevil.
 
Mina förhoppningar... är medelhöga. Jag har svårt att se Charlie Cox göra mig besviken som Daredevil men en serie med hela 18 avsnitt kan verkligen köra sig själv rakt in i väggen om den inte håller hög kvalitet rakt igenom, vilket är svårt med en så lång första säsong. Jag hoppas på att få se Daredevil ta sig an flera olika skurkar i mer fristående avsnitt och att det inte bara blir en cirkel av i stort sett samma handling om och om igen arton gånger.
 
 

10. Captain America: New World Order (biopremiär 3 maj 2024)

 
Den nya Captain America aka Sam Wilson, spelad av Anthony Mackie, får sin egna solofilm efter serien "The Falcon and the Winter Soldier". Julius Onah ("The Cloverfield Paradox") regisserar detta projekt som ännu inte finns mycket information att hämta om.
 
Det vi vet är att Tim Blake Nelson som spelade The Leader i "The Incredible Hulk" kommer att återvända i samma roll. The Leader är en superskurk som arbetade som vaktmästare när han utsattes för gammastrålning och muterades till en varelse med grön hud, omänsklig intelligens samt telekinesi och telepati. Därmed kan vi förvänta oss att han är filmens antagonist, eller åtminstone den ena av dem.
 
Allas vår käre Harrison Ford kommer nämligen att spela Thaddeus ”Thunderbolt” Ross, som nu blivit USA:s president.
 
Ross är pappa till Bruce Banner/Hulkens stora kärlek Betty Ross och besatt av Hulken och senare även Bruce Banner när han inser att de är en och samma. För att kunna möta sin nemesis på samma nivå utvecklas han till den Röda Hulken som har samma krafter, utseende och storlek som originalet men förutom det beskrivs som Hulkens totala motsats.
 
Vilken Thunderbolt vi kommer att möta i "Captain America: New World Order" är ännu okänt, då han har en komplex storyline som både skurk och som rekryt till den förre Captain America. Kanske är han filmens andra antagonist, kanske är han vår kaptens nya rekryt i vad som lär bli ett krig mot The Leader. Det återstår att se.
 
Mina förhoppningar... blir större och större ju mer jag läser om filmens karaktärer. Jag måste erkänna att jag varken tyckte att den förre Captain America var en särskilt intressant karaktär eller tycker den nye är det. Men med potentiella fiender som The Leader och Red Hulk kan filmen gå från klyschig action till ordentlig spänning!
 
 

11. Thunderbolts (biopremiär juli 2024)

 
Det första vi fick veta om den här filmen om en grupp antihjältar var när serien "The Falcon and the Winter Soldier" introducerade Julia Louis-Dreyfus (som vi alla minns som Elaine i "Seinfeld") som Contessa. Contessa, eller Valentina/Val som hon också heter, är en italiensk jet etter från början som efter sina föräldrars död tränades att bli agent och därmed lärde känna Nick Fury som hon har en komplicerad kärlekshistoria med i serietidningarna. Hon blir sedan en ledande auktoritetsfigur inom S.H.I.E.L.D och i Thunderbolts kan vi förvänta henne ta sig an ledarrollen över en brokig skara figurer tillika anti-hjältar.
 
I dagsläget vet vi att Thunderbolts kommer att bestå av Sebastian Stan som Bucky Barnes/The Winter Soldier, Florence Pugh som Yelena Belova/nya Black Widow, Wyatt Russell som John Walker (som vi såg i "The Falcon and The Winter Soldier"), David Harbour som Alexei Shostakov/Red Guardian (ni minns honom som Black Widow-systrarnas pappa i filmen med samma namn), Olga Kurylenko som Antonia Dreykov/Taskmaster (supersoldaten som Scarlett Johanssons Black Widow slogs mot och senare befriade i "Black Widow") och Hannah John-Kamen som Ava Starr/Ghost (som senast dök upp i "Ant-Man and the Wasp").
 
Vi vet också att Harrison Ford kommer att återvända i rollen som Thaddeus ”Thunderbolt” Ross efter "Captain America: New World Order", och det finns en chans att han är åtminstone en av de stora hoten mot våra anti-hjältar även om jag personligen tror att storyn är mer komplicerad än så.
 
Mina förhoppningar är... mycket höga! Jag hoppas starkt på en slags mörk "Avengers"-film med mer komplexa karaktärer och relationer, mörkare humor och brutalare slagsmål. Speciellt efter att David Harbour uttalat sig om att "Thunderbolts" kommer att bjuda på något helt nytt i Marvel Cinematic Universe och att just relationerna mellan och karaktärerna själva kommer vara komplicerade.
 
 

12. Blade (biopremiär september 2024)

 
Oscarsvinnaren Mahershala Ali har redan en roll i MCU som Cotton Mouth i "Luke Cage" men det hindrar inte honom från att även axla en andra roll, nämligen som Blade.
 
För er som inte känner till Blade är han i serietidningarna en vampyrjägare som är immun mot vampyrbett och de flesta former av hypnos från vampyrer efter att en vampyr bitit hans mamma när hon födde honom.Blade fick  bland annat superstyrka, blev omänskligt snabb och rörlig, hans sinnen förhöjdes och hans kropp kan hela sig själv från de flesta skador. Han har alltså nästan alla fördelar en supervampyr har (förutom odödlighet) men inte deras svagheter utan kan exempelvis röra sig i dagsljus.
 
Förutom att Mahershala Ali tar över rollen som Blade från Wesley Snipes, att Delroy Linda (från bland annat "Blood in, Blood out") och Aaron Pierre (från "The Underground Railroad") samt det magiska vapnet The Ebony Blade kommer vara en del av "Blade" så finns inte direkt någon information att tillgå om den nya filmen. Förutom att det varit en hel del produktionsproblem.
 
Regissören Bassim Tariq klev nämligen av projektet precis innan det skulle börja filmas och produktionen pausades vilket har gjort att filmens premiär gick från november 2023 till september 2024. Nu är Yann Demange, som regisserat avsnitt av "Lovecraft Country" och "Top Boy", regissör istället men rykten säger att Mahershala Ali inte är nöjd då manuset är knappt 90 sidor och har två svaga actionscener i hela filmen.
 
Mina förhoppningar... vill vara höga men blir svala när jag läser om alla produktionsproblem. Mahershala Ali är en otrolig skådespelare och själva Blade är ett arv vi bör värna om - därmed blir jag rädd för att en film med så mycket problematik bakom sig kan sluta med ett projekt långt ifrån sin fulla potential och hamna i nivå med "Morbius" snarare än de äldre "Blade"-filmerna.
| 15 februari 2023 18:00 |