Guardians of the Galaxy Vol. 3 2023

Guardians of the Galaxy Vol. 3 poster

Synopsis

I ”Guardians of the Galaxy Vol. 3” har vårt älskade gäng förändrats en del. Peter Quill, som fortfarande sörjer förlusten av Gamora, måste samla sitt team för att försvara universum och samtidigt skydda en av de egna. Ett uppdrag som, om det inte lyckas, kan leda till slutet för Guardians som vi känner dem.
Ditt betyg
3.6 av 105 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

28 april 2023 | 19:00

Oväntat emotionellt när rymdhjältarna tar farväl

RECENSION. Guardians-filmerna har varit något av en frisk fläkt i Marvels universum; en rymdopera med rockmusik, älskvärda weirdos och sarkastisk humor. Nu tar vi farväl av dem, men filmens mest minnesvärda scener är Rockets gripande bakgrundshistoria som vrider upp känslorna till 11.
Framgångssagan Marvel har haft det lite kämpigt de senaste åren. Flera storfilmer har varken mött fansens förväntningar eller fallit kritikerna i smaken. Då är det iallafall tryggt att återse våra kära Guardians i toppform.

Det här är en pålitlig franchise som ger fansen precis vad de vill ha. Spejsad action och avväpnande dumhumor i en perfekt avvägd mix. James Gunn styr skeppet med skicklig hand och låter varje skådis skina både som komiker och actionhjälte, samtidigt som de storslagna striderna är kreativt utförda.
 
Del tre är inget undantag utan levererar ännu en lekfull och episk sci-fi-komedi gjord med glimten i ögat och fläskig megabudget. De infekterade familjerelationer och knepiga känslor som präglat filmerna möts nu av ännu mer konflikter. Peter Quills (Chris Pratt) stora kärlek Gamora (Zoe Saldaña) är tillbaka, men hon kommer från en annan tidslinje och minns därför inte honom alls.
 
Gunns genidrag är också att förstå att det inte är världen eller universum som behöver räddas. Insatserna blir mycket mer personliga när en av deras egna blir dödligt sårad i en strid.
 
För att rädda sin vän behöver teamet bryta sig in på välbevakade högkvarter, spränga en hel del vakter och smågnabbas och tjafsa så som bara en dysfunktionell familj kan. Allt såklart till tonerna av rivig 80-talsrock på soundtracket. (Att handplocka de rätta låtarna inbillar jag mig är halva nöjet med jobbet för regissören.) I kampen mot klockan upptäcker Guardians var deras vän Rocket egentligen kommer ifrån.
 
”Star Wars” möter ”Mission: Impossible” med en humor som vågar vara barnslig, skruvad och ibland lite äcklig. Men den här gången finns även en hemlig ingrediens - en del oväntat riktigt emotionella scener. Håll näsdukarna redo när tillbakablickar presenterar historien om Rocket, från en gullig nykläckt tvättbjörn i fångenskap till ett genetiskt experiment, och så småningom sarkastisk gnagare med skjutglada fingrar.
 
Vem kunde ana att en datoranimerad varelses origin story kunde bli så här emotionellt? Här finns några av MCU:s finaste ögonblick… någonsin. Rockets resa berör nog även den mest hårdhudade av tittare för det är i grunden en historia om djur som far illa. James Gunn slår ett slag för djurens rätt och det hade jag inte väntat mig att se i en Marvelfilm.
 
”Empati” är ledordet. Budskapet är att vi alla kan bidra till en bättre värld och att den vi har är värd att skydda.
 
Det blir även tydligt när vi möter veckans Marvelskurk, kallad High Evolutionary. Han är en vanställd genetikforskare med en snedvriden altruistisk dröm om att förbättra världen och bygga en ny utopi. Chukwudi Iwuji ("Peacemaker") träffar rätt nivå av överspel till en karaktär som leker Gud, men bleknar tyvärr (som skurkarna ofta gör) i en i övrigt bombastisk story proppad med färgstarka hjältar.
 
Mycket ska få plats när James Gunn lämnar Marvels universum och knyter ihop Guardians-säcken. Och ändå kan man tycka att mer tid hade behövts att göra Adam Warlock rättvisa - en ny karaktär som i serietidningarna är en av Marvels mäktigaste. Hans potential slarvas bort lite grann och Warlock känns mer som en henchman i en film redan tung på färgstarka figurer - man får hoppas att Will Poulter får chansen att visa mer i någon kommande film.
 
Allt som allt är detta en stabil Marvelrulle enligt ett välbeprövat recept, vilket också är till filmens nackdel. Vi har sett samma påkostade sci-fi-bataljer i alla möjliga varianter, och vi har hört de flesta skämten förr. Fansen bjuds in till en buffé där vi redan vet hur allting kommer att smaka. Det känns lite för bekant, lite för säkert. Dessutom pågår kalaset en halvtimme för länge, för plötsligt ska de rädda en jäkla massa barn som inte alls var en del av handlingen? Huh?
 
Jaja. Ingen Marvelfilm är perfekt. Men är du ute efter ett komiskt, kosmiskt popcornäventyr att kickstarta biosommaren med, då blir det ändå svårt att hitta något vassare än "Guardians of the Galaxy vol. 3". Du vet vad du får, och ibland räcker det gott.
| 28 april 2023 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
3
Den funkade helt klart, mest intressant och rörande var Rockets barndom och hans kompisar som dödades. CGI bra men filmen är minst en halvtimma för lång.
Läs mer
4
Riktigt bra final, jag blev positivt överraskad. Mycket som klämts in, lite ojämnt i tonen och somliga partier stod ut som lite svagare, medan Rockets mörka och mycket sorgliga backstory är bland det starkaste och bästa i MCU. Gunn är i högform både vad gäller den storslagna balls-out estetiken, musiken samt hanterandet av skådespelarna och karaktärerna som alla får chans att lysa. Actionscenerna är ofta helt fantastiska. 4/5!
Läs mer
4
xyz
Gunn lämnar serien på ett snyggt sätt. Vi får följa gängets sista natten med gänget och får en fin bakgrundshistoria om Rocket. Dock så hade man velat se mer av Adam Warlock som en ännu mer badass. Guardians of the galaxy har blivit det "nya" Avengers då de andra karaktärerna i MCU inte håller samma nivå längre.
Läs mer
Visa fler