Film

Skribent

Jenny Ahonen

23 november 2015 | 19:00

8 filmer som utspelar sig under Thanksgiving

Den amerikanska högtiden dukar upp för drama, igenkänning och massor med god mat.
I USA är thanksgiving en stor högtid. Till skillnad från jul och påsk är det inte en religiös högtid, vilket innebär att nästan alla amerikaner firar den. Inte så konstigt då att Hollywood genom åren har gjort flera filmer som utspelar sig under högtidshelgen.

Här i Sverige firar vi inte thanksgiving. Det är heller inte konstigt, med tanke på att det är en tradition som har sina rötter i nordamerikansk historia.

Men, för den svensk som ändå vill få smaka på den där där thanksgivingkänslan - utan att behöva trixa med helgrillad kalkon, brysselkål och tranbärssås - kommer här tips på 8 filmer som utspelar sig under högtiden.

You're welcome!

"The New World" (2005)
Traditionen att fira thanksgiving sträcker sig bak till 1600-talet, då en grupp nederländska bosättare kom till det som senare blev USA. Till en början hade man svårt att odla mat på den nya marken, men efter hjälp från indianerna lyckades man efter ett tag producera en god skörd. För att fira ordnade nederländarna en tacksägelsefest tillsammans med lokalbefolkningen. I filmen "The new world" - en förvisso fiktiv historia baserad på berättelsen om Pocahontas - får vi följa några av de tidigaste emmigranterna som kommer till Nordamerika. Resultatet är ett historiskt drama om kulturkrockar och början på födelsen av en ny nation.

"Alices restaurant" (1969)
I USA är "Alices restaurant" en thanksgiving-klassiker. Dramakomedin är baserad på Arlo Guthries låt med samma namn och folkmusikern (son till legendaren Woodie Guthrie) spelar även sig själv i huvudrollen. Hans musik och röst guidar genom handlingen, i vilken Arlo kallas till rätten efter att ha dumpat sin kompis Alice thanksgiving-sopor på en olämplig plats. Filmen präglas av 60-talets antikrigsstämningar, vilket märks tydligast när Arlo - efter sin minnesvärda rättegång - blir inkallad till armén.

"Pieces of April" (2003)
Katie Holmes har huvudrollen i det komiska dramat "Pieces of April". Hennes karaktär, April, är en ung och egensinnig New York-bo som inte har träffat sin familj på länge. Men inför årets thanksgiving har hon bjudit in dem på middag hos henne. Det är inte riktigt hennes grej. Mitt under förberedelserna upptäcker hon till exempel att hennes ung är trasig, och försöker istället att få en granne att tillaga kalkonen. Samtidigt närmar sig hennes dysfunktionella familj storstaden från en förort i Pennsylvania. I bilen får vi reda på varför det har gått så lång tid sedan familjen sågs senast och hur April kom att bli dess svarta får. 

"Raka spåret till Chicago" (1987)
I John Hughes-rullen "Raka spåret till Chicago" leder en affärsmans (Steve Martin) försök att ta sig hem till thanksgiving till en resa av Odysséen-lika proportioner. När hans flyg ställs in på grund av ett oväder måste han hitta alternativa vägar för att ta sig hem till Chicago. Som sitt enda sällskap har han en ständigt pladdrande duschdraperiförsäljare - en främling som han mött på flygplatsen. Vad som börjar som en "gå varandra på nerverna"-komedi blir snart ett "en oväntad vänskap"-drama.

"Hemma är bäst" (1995)
Den 40-åriga Chicago-bon Claudia (Holly Hunter) fruktar det årliga thanksgiving-besöket hos föräldrarna i Baltimore mer än vanligt. I den romantiska dramakomedin "Hemma är bäst" har hon just fått sparken, hånglat med sin (snart före detta) chef samt fått reda på att hennes dotter tänker fira högtiden tillsammans med sin pojkvän när det är dags att göra resan till föräldrahemmet - där en påfrestande mix av släktingar och gamla grannar väntar.

"Hannah och hennes systrar" (1986)
"Hannah och hennes systrar" brukar nämnas som en av Woody Allens bästa filmer. Dramakomedin utspelar sig mellan två thanksgivingfiranden, med två år emellan. Två år då mycket hinner förändras. Hannahs man blir kär i en av hennes systrar, medan hennes exman inleder en relation med den tredje systern. Inte helt oväntat präglas den sista thanksgivingmiddagen av familjedrama till följd av karaktärernas intrasslade relationer. 

"The Ice Storm" (1997)
Ang Lees drama "The Ice Storm" utspelar sig under Thanksgiving-helgen 1973 i en förort i Connecticut. Där tvingas två familjer, the Hoods och the Carvers, att konfrontera sin dysfunktionella livsstil när en brutal storm drar in och blåser ner den prydliga förortsfasaden. Familjernas moraliska förfall - bestående bland annat av småbrott, droganvändande och sexuella utsvävningar - har pågått en längre tid, men nu kan de inte längre blunda för det. 

"The War at Home" (1996)
Emilio Estevez både regisserar och spelar huvudrollen i dramat "The War at Home". Filmens huvudkaraktär, Jeremy, har svårt att anpassa sig till det civila livet efter att ha återvänt från krigets Vietnam. Plågad av posttraumatisk stress hamnar han ofta i konflikt med sina föräldrar (spelade av Kathy Bates och Estevez riktiga pappa Martin Sheen), som har svårt att förstå vad det är sonen har gått igenom. Det hela kulminerar under thanksgiving, då en hemlighet avslöjas och stämningen blir våldsam.

Vilka Thanksgiving-filmer gillar ni? Tipsa nedan.
| 23 november 2015 19:00 |