Pieces of April 2004

Drama Komedi
USA
75 MIN
Engelska
Pieces of April poster

Synopsis

Den unga April Burns bjuder hem sin familj på Thanksgiving-middag till sig och pojkvännen Bobby i New York. Medan familjen är på väg, ställs April inför stora problem med förberedelserna. Aprils mamma är sjuk i cancer och resan till New York punkteras av de stopp familjen måste göra längs vägen för mammans skull.
Ditt betyg
2.5 av 44 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pieces of April
Biopremiär
21 januari 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Triangelfilm
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Galen Thanksgiving-middag i årets skönaste komedi

Vilken fullständigt underbar film! Peter Hedges, som tidigare skrivit filmer som "Gilbert Grape" och "Om en pojke" står här för årets kanske roligaste manus, och för första gången intar han även registolen. April är något av familjens svarta får, en numera utflyttad rebell som alltid gått sin egen väg. När det är dags för Thanksgiving bjuder hon in hela familjen till sin sunkiga New York-lya i hopp om försoning och för att samtidigt få en chans att introducera sin nye pojkvän. Men ingen Thanksgiving utan Thanksgiving-middag förstås. April, en van konsument av pizza och burkmat har ett vagt minne av att en kalkon på något sätt bör vara med - men sen då?! Ugnen som hittills fungerat som extra förvaring för diverse skräp töms, dammas av, sätts igång… och visar sig vara fullkomligt kaputt. Panik!

Samtidigt lämnar den lätt dysfunktionella familjen Burns motvilligt sitt hus. Den mesiga, smårunda pappan, den cancersjuka mamman och de ständigt bråkande syskonen trycker in sig i kombin och kör iväg mot storstaden. När den senila mormodern hämtats upp på vägen passar man på att stanna vid ett snabbmatsställe, det är ju trots allt April som står för matlagningen…

Den debuterande regissören Hedges visar med independent-filmen "Pieces of April" att det räcker utmärkt med en låg budget och en digitalkamera för att skapa en komedisuccé. Katie Holmes, mest känd som Joey från "Dawson's Creek" gör här sin kanske bästa roll nånsin som den stressade och klumpiga April, och Oliver Platt och Patricia Clarkson är riktigt bra som hennes galna föräldrar. Clarkson ("Den gröna milen") blev till och med Oscarsnominerad för sin insats, helt rätt tycker jag. Sedan får man inte glömma alla minnesvärda biroller, som till exempel Aprils osamarbetsvilliga grannar...

Skådespelarna levererar sköna oneliners på löpande band, och alla galna situationer April och päronen råkar ut för på sina håll är hysteriska. Kanske inte vad man kan kalla igenkänningshumor då det närmaste Thanksgiving-förberedelser vi kommer här i Sverige är kanske julmiddags-stressen. Men desto roligare är det att skratta åt dessa knäppa amerikaner och vad de utsätter sig för. Jag lämnade biografen med ett leende på läpparna, som höll sig kvar under hela dagen. "Pieces of April" är en superskön film som jag gärna ser fler gånger. Se den du med!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Pieces of April
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu