Film

Skribent

Jonathan Enochsson

21 januari 2017 | 21:00

8 fiktiva städer från film och TV vi gärna hade besökt i verkligheten

Vem har inte drömt om att strosa ned för Hogsmeades mysiga kullerstensgator?
New York, London och Paris är några av världens mest filmade städer och inte undra på det! De är ju även några av de mest besökta städerna i världen. Men, även om dessa städer varit med om några av de mest ikoniska filmscenerna någonsin, blir man lätt trött på att se samma gamla platser om och om igen. Vissa filmer och TV-serier har dock valt att skapa helt unika skådeplatser, där endast fantasin sätter gränserna för vad som är möjligt och inte. Dessa fiktiva städer har bidragit till att föreviga flera filmer och TV-serier och vi hade gärna besökt alla!

Stars Hollow ("Gilmore Girls")
Få påhittade platser känns så värmande och mysiga som Stars Hollow, den lilla staden där familjen Gilmore bor tillsammans med en rad udda karaktärer. Några kända landmärken inkluderar lokala Dragonfly Inn som drivs av Lorelai Gilmore, Al’s Pancake World som byter ut sin meny varje vecka, och genuina Luke’s Diner. Ingen stad skulle passa bättre att gofika i än Stars Hollow.

Hogsmeade ("Harry Potter"-filmerna)
Vem skulle inte vilja göra sällskap med Harry Potter och hans gäng och besöka Hogwarts tillflyktsort Hogsmeade. Tänk att få slå sig ner i den lokala puben Tre Kvastar och dricka ett glas honungsöl, besöka Godisbaronen för att inhandla några chokladgrodor eller Bertie Bot’s bönor i alla möjliga smaker. Familjefilmerna om Harry Potter har alltid lyckats skapa en skön mys-stämning, men de hade inte lyckats utan Hogsmeade!

Emerald City ("Trollkarlen från Oz")
Emerald City är hemstaden som inhyser en av världens kanske mest kända vägar, ”Yellow Brick Road”, som bl. a. inspirerat en av Elton Johns klassiska låtar. Som huvudstaden i det fiktiva landet Oz, har Emerald City förundrat generationer av filmtittande ungar som storögt följt Dorothy, Fågelskrämman, Plåtmannen och det fega lejonet på sin väg till Trollkarlen från Oz. Staden fick sitt namn från den gröna skimrande smaragdfärgen som möter alla besökare. En av världens mest kända påhittade städer platsar självklart in på vår lista!

Derry ("Det", "Drömfångare", mfl.)
En stad som kanske inte är lika mysig som de övriga på listan, men däremot mycket intressant, är Stephen Kings fiktiva stad Derry. Som skådeplats för flera av världens mest kända litterära verk, har den lilla staden i Maine upplevt många spännande händelser. Stephen King sägs ha baserat staden på sin egen hemstad, Bangor och staden utgör en av Kings mest kända fiktiva städer tillsammans med Jerusalem’s Lot och Castle Rock. En stad fylld av så många mysterier och tragedier borde helt klart finnas med på alla skräckfantasters lista över fiktiva resmål.

Halloween Town ("The Nightmare Before Christmas")
Få städer har lyckats skapa ett så varaktigt intryck som Halloween Town från The Nightmare Before Christmas. Den något läskiga Halloweenstaden inhyser några av de mest minnesvärda tecknade karaktärerna någonsin. Vem skulle inte vilja hänga med de ondskefulla barnen Lock, Shock och Barrel när de nyfiket granskar jultomten? Eller höra Jack ”Bone Daddy” Skellingtons sjungande stämma? Glöm påsken och julen, Halloween är vår nya favorit! 

Twin Peaks ("Twin Peaks")
Ännu en påhittad amerikansk stad tar plats på vår lista. Twin Peaks är staden där kultserien med samma namn äger rum. I totalt 30 avsnitt får man följa FBI-agenten Dale Cooper när han försöker utreda mordet på Laura Palmer i den tillsynes idylliska staden i Washington. Staden utgör en viktig del av tv-seriens framgång, med sina udda invånare med mörka hemligheter. Serien pågick bara i två säsonger, men för er som inte kan få nog av platsen väntar Netflix-uppföljaren runt hörnet.

Whoville ("Grinchen", "Horton")
När man pratar om påhittade platser, vore det hädelse att inte nämna Dr. Seuss, upphovsmannen till flera av platserna som förgyllt otaliga människors barndom. Whoville är en av författarens mest kända fiktiva städer och är skådeplatsen för bland annat "Grinchen - Julen är Stulen" och "Horton". Whoville beskrivs ibland som en stad placerad inuti en blomma och ibland som en del av en snöflinga, men oavsett var den ligger är den värd ett besök.

Springfield ("The Simpsons")
En av världens längst pågående TV-serier, "The Simpsons", utspelar sig i den ikoniska staden Springfield. Var exakt Springfield ligger har varit en fråga som Simpson-fans försökt komma underfund med i ett antal år nu, det finns nämligen 34 städer med samma namn i hela USA. Klart står i alla fall att den riktiga varan är värld att besöka. Med landmärken som Moe’s Tavern, Springfield Elementary och Krustyland finns det nog få städer som kan slå Springfield, att staden utsetts till USA:s värsta stad av Time Magazine gör bara saken bättre!

Vilken stad från film och TV hade du helst velat besöka? Kommentera gärna nedan!
| 21 januari 2017 21:00 |