Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 januari 2017 | 18:00

8 av de våldsammaste och blodigaste tv-serierna någonsin

Nu ska det handla om våld, blod, brutalitet och ond bråd död! Ingenting för de känsliga alltså.
Frågan man kanske ställer sig är har tv-serier blivit våldsammare på senare tid? Jag skulle vilja svara ja på den frågan. 

Det är dock inte endast våldet och blodet som har eskalerat, tv-serier har blivit mer vågade överhuvudtaget. De har inte längre något större problem med att ta det där extra steget som ju ibland krävs av de där mer krävande produktionerna. (Nu inkluderar jag inte alla tv-serier.) Jämför du dock dagens action- eller thrillerserier med serier i samma genre för en 20-25 år sedan så är det onekligen en brutal skillnad, främst bland kabel-tv-serierna.

Att våldet ökat och blivit mer grafiskt i tv-produktioner kan man så klart tycka vad man vill om, jag förklarar blott min syn på läget. Jag anser dock många gånger att våldet och blodet är motiverat. Skjuter du, slår eller sparkar någon, ja då kommer det blod, så är det bara. Det vore däremot helt missvisande, för att inte säga kontraproduktivt, att inte visa blodet vid exempelvis våldsamma situationer. 

Men nu nog om detta, här nedan följer åtta tv-serier som sannerligen inte sparat på vare sig våldet eller blodet.

8. "Ash vs Evil Dead" (Starz)


Vi mjukstartar med en liten blod- och våldsproppad demonslasher. Denna så klart med extremt komiska undertoner. Även blod och inälvor kan vara roliga och det är definitivt "Ash vs Evil Dead" ett perfekt exempel på. Likt i de forna originalfilmerna sparas det här på vare sig krutet eller blodet.

Large e4ac234dcba9734267b8b2902c659bfa 78c4ae7a350bc47006b3bee082a9bcd5 ash3

7. "Boardwalk Empire" (HBO)


Ska man skildra gangstertiden under 20- & 30-talet får man nog vara beredd på att det blir en hel del våldsaktiviteter och blodsspillan. Detta var skaparen Terence Winter också fullt medveten om och skänkte oss därmed en ganska så brutal gangsterhistoria.6. "Hannibal" (NBC)


Listans enda serie som faktiskt är sprungen ur ett network och inte ur någon kabelkanal, bara en sådan sak! Nu tycker jag dock inte att "Hannibal" är så där jättevåldsam egentligen, men blodig så det räcker och blir över. Här matas vi ju mer av sargade lik än av direkt våldsamma handlingar. Med detta sagt kunde dock även "Hannibal" ibland explodera till och bjuda på just våldsamma inslag. 5. "Vikings" (History Channel)


Hur skulle man skildra vikingatiden utan att tvingas visa våldshandlingar och blodutgjutelser? Då blev det nog "Hem till Midgård" för hela slanten. "Vikings" är dock något helt annat, tack och lov. Nu är visserligen "Vikings" inte en enda stor våldsfest, men att den om varven blir ganska brutal går icke att förneka. 4. "American Horror Story" (FX)


"American Horror Story" är inte bara en av de mest bisarra och absurda tv-serierna någonsin, den bör även vara en av de allra blodigaste. bland mordlystna latexspöken, galna seriemördare, häxor, freaks och vampyrer flödar även baljvis med blod och andra oegentligheter.3. "Game of Thrones" (HBO)


En av tidernas absolut populäraste tv-serier är också onekligen en av de våldsammaste. Folk diggar våld? Så kan det nog vara, men ni som följer "Game of Thrones" vet ju dock att serien är så mycket mer än så. Detta skulle man kunna säga är en liten "vuxnare" variant av "Sagan om ringen", låt den gärna också förbli så.2. "Spartacus" (Starz)


Jag tror nog jag aldrig tidigare skådat en sådan pass blodig och våldsam produktion kring just Spartacus, här bokstavligen badar man i blod. Nu var "Spartacus" en tv-serie som gärna gick over-the-top vilket i sig kanske "lindrade" de mest extrema scenerna. Men våldsamt var det. Skulle man ta en sup varje gång ett huvud avlägsnades från någon stackars kropp, då lämnade man nog tv:n dyngrak endast efter en halv säsong!

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

1. "Banshee" (Cinemax)


"Banshee" har många gånger kallats tidernas våldsammaste tv-serie och jag är nog beredd att hålla med. Det är nog endast "Spartacus" som möjligtvis skulle rå på denna. Våldet, speciellt fightingscenerna, var dock mycket snyggt koreograferade så det var inte direkt något grisigt våld vi bjöds på. För min egen del var det minst sagt underhållande, men för de mer våldskänsliga är detta ingen serie att plocka upp, ni gör nog bäst i att hålla er borta.Detta var, enligt mitt tycke, åtta av de våldsammaste och blodigaste tv-serierna out there. Våldet slutar dock inte där, här följer några ytterligare mer eller mindre våldsamma och blodiga tv-serier: "Into the Badlands", "The Walking Dead", "True Blood", "OZ", "Deadwood", "Preacher", "The Sopranos", "Sons of Anarchy", "The Knick", "Strike Back", "Black Sails", "Rome" och "Dexter". 

Kommer ni på fler våldsamma tv-alster, låt höra? Vilka tv-serier tycker ni själva är de allra blodigaste och våldsammaste? Kommentera gärna nedan!
| 26 januari 2017 18:00 |