Ash vs Evil Dead (2015-)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ash har tillbringat de senaste 30 åren med att undvika ansvar, mognad och minnena av de odöda. Men så hotar en deaditeapokalyps att bryta ut och Ash blir mänsklighetens enda hopp. 
Visa hela synopsis
Skapare
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

SÄSONG 1

S01 E01

El Jefe

2015-11-01

S01 E02

Bait

2015-11-08

S01 E03

Books from Beyond

2015-11-15

S01 E04

Brujo

2015-11-22

S01 E05

The Host

2015-11-29

S01 E06

The Killer of Killers

2015-12-06

S01 E07

Fire in the Hole

2015-12-13

S01 E08

Ashes to Ashes

2015-12-20

S01 E09

Bound in Flesh

2015-12-27

S01 E10

The Dark One

2016-01-03

SÄSONG 2

S02 E01

Home

2016-10-03

S02 E02

The Morgue

2016-10-10

S02 E03

Last Call

2016-10-17

S02 E04

DUI

2016-10-24

S02 E05

Confinement

2016-10-31

S02 E06

Trapped Inside

2016-11-07

S02 E07

Delusion

2016-11-14

S02 E08

Ashy Slashy

2016-11-21

S02 E09

Home Again

2016-12-05

S02 E10

Second Coming

2016-12-12

RECENSION: ASH VS EVIL DEAD

Motorsågar, inälvor och Bruce Campbell!
1981 såg den allra första "Evil Dead"-filmen sitt första ljus. Den följdes sedan av två uppföljare 1987 och 1992. Att vi skulle få vänta ända till 2015 för att få se en någorlunda värdig fortsättning var väl lite sådär smådrygt. Men hur är det nu de säger; den som väntar på något... blodigt?
Att denna tv-serie, som faktiskt kom lite som en överraskning då den först avslöjades, främst är till för nostalgikerna är det väl egentligen inte så mycket att orda om. 

Det är dock inget fel på nostalgi och jag kan säkerligen tänka mig att serien även lockat till sig en bunt nykläckta diggare av "Evil Dead". Eller ja, kanske främst av Ash himself (Bruce Campbell), för det är ju ändå just honom allt kretsar kring. Han är stommen i bygget. Skelettet bakom alla inälvor samt allt kött, blod och all hud. En slags superhjälte egentligen, fast på sitt eget lilla vis och dessutom en superhjälte som till och med jag kan förmå mig att uppskatta. Bara en sådan sak!

Den första filmen kring Ash äventyr, "Evil Dead", kom redan 1981 och mycket riktigt snappar serien också upp detta. Då vi kastas in i själva seriens handling har det nämligen gått cirka 30 år. Ash är en åldrad föredetting, en ensamvarg som lever ett tillbakadraget liv i sin skabbiga gamla trailer. Om dagarna jobbar han på Value Stop, en livsmedelsbutik, där han plockar med varor och servar kunder som vilket annat butiksbiträde som helst. På Value Stop arbetar även hans båda kollegor Pablo (Ray Santiago) och Kelly (Dana DeLorenzo). Två ynglingar som föga vet om Ash tidigare eskapader från back in the days.

Pablo och Kelly är förövrigt två nya bekantelser som mer eller mindre blir Ash högra hand längre fram i serien. Eller okej då, vänstra hand. I hans högra sitter ju motorsågen. 

Nåväl, dessa tu kommer vi med andra ord att få lära känna väldigt väl allt eftersom galenskaperna börjar. För visst börjar väl galenskaperna? Jamen självklart. Det tar inte många minuter in i själva pilotavsnittet förrän helvetet börjar, bokstavligt talat. Man skulle kunna säga att man känner sig som hemma ganska omedelbart. Detta både på gott och ont, för mig personligen mest gott. Jag är ju en sådan där gammal nostalgiker som vill att vansinnet börjar så fort det bara går och dessutom kan jag ju min "Evil Dead"-historia rätt så bra. Men för nytillkomna tittare kanske det hela upplevs lite väl hetsigt och abrupt? Jag vet ärligt talat inte, bara en känsla jag får.

Så inga direkt djupa dykningar i karaktärer här inte och inte heller mycket om vad, hur och varför. Men detta, mina vänner, är "Evil Dead", det ska inte vara så mycket bjäfs och snack. 

Sedan får man inte glömma att detta främst är en komediserie. Här gäller det att slappna av och att tillåta sig underhållas av alla de lemmar och all substans som flyger mot en i tv-rutan. Det är nämligen precis så det ska vara, ja och lite till. Over-the-top i det här sammanhanget är liksom ett understatement, det måste man nog ha klart för sig innan man kastar sig över den här serien. Så glöm allt vad logik, rim och reson heter, nästan i alla fall, sådant existerar knappt i Ashs värld.

Nu då vi har detta klart för oss vet ni nog vad ni kan vänta er, eller gör ni verkligen det? Jag kan berätta att serien faktiskt lägger in ett par växlar till (ja det var faktiskt otroligt nog möjligt) ifall man jämför med de tidigare filmerna. Här är det maxat, man når inte endast gränsen, man kör över den och detta fullständigt. Huvud, axlar, knä och tå far till höger och vänster. Men man nöjer sig inte där, det finns vissa scener som verkligen tar splatter till nya höjder. I en scen får till exempel stackars Pablo sitt huvud uppkört i baken på en demon så blod och inälvor flyger. Det är fullständigt smaklöst, men samtidigt något så fruktansvärt underhållande.

Nu har säkert många av er ryggat tillbaka och redan slutat att läsa och ja det är sant; "Ash vs Evil Dead" är inte för alla, jag har full förståelse för det. Men för oss som uppskattar ett par hinkar eller två av underhållande splatterblod är serien lite av en fröjd. Vågat är det också, speciellt då vi snackar om en tv-serie. Bara för en tio-femton år sedan skulle nog detta vara helt otänkbart att göra på tv, det är jag relativt övertygad om. Men det är bara att tacka och ta emot, jag älskar min Ashy Slashy, jag rår inte för det, bara är så.

Kan det dock bli för mycket av det "goda"? Här skulle säkert många av er svara rakt nej, men jag personligen tycker faktiskt det. Efter ett tag börjar serien kännas rätt repetitiv, det spelar liksom inte längre någon roll hur än mycket slafs de slänger mot mig, jag har dessvärre börjat bli mätt. 

Det största problemet här tror jag är själva upplägget av serien där Ash & Co åker från by till stad till samhälle och så vidare. Dödar några demoner, skvätter lite blod och så åker vidare igen. Det blir lite som att sitta och titta på någon som spelar tv-spel där de hela tiden når nya nivåer. Om och om igen. Visst kan det stundom ändå vara underhållande, missförstå mig inte, jag är fortfarande ett stort fan av Ash och hans bravader. Men serien skulle nog må bra av lite mer struktur i handlingen. 

Jag trodde jag aldrig skulle säga det, men en slags tydligare och mer engagerande grundstory skulle göra "Ash vs Evil Dead" lite nytta. Jag är nämligen fullkomligt övertygad om att man kan ha både och. Det vill säga; både splatter OCH en intressant handling.

Med detta sagt tycker jag ändå att serien är bra, den är underhållande och att återigen få se den fullkomligt underbara människan som är Bruce Campbell i rollen som Ash är helt fantastiskt. Jag skulle vilja påstå att han gör minst åttio procent av serien, utan honom hade detta inte fungerat överhuvudtaget. "Ash vs Evil Dead" är som sagt inte för alla, men för alla er splatterfans finns det egentligen ingen tvivel, go for it!
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Zok
Bra serie, men för mig känns det som att det nog inte kan bli en långkörare utan att utveckla handlingen. De båda säsongerna är riktigt underhållande, men tror att  det kommer att  bli för tjatigt i längden.
Film
Sådärja! detta är den fortsättningen på Evil Dead som jag längtat efter och den levererar big time!
AvAndy
Första avsnittet var pure cineastisk porr, speciellt för evil dead älskare! :D Fortsätter det i samma stuk så är jag lycklig!
Visa fler (1)

Veckans populära serier

Visa fler