LISTA

Skribent

Richard Hammar

16 maj 2017 | 18:00

7 riktigt lökiga storfilmer

Lökigaste filmerna? Vad menas? Slanget lökig kan betyda olika saker men just för den här listan används det för filmer som trots stor budget, grymma skådisar och effekter ändå kom ut på andra sidan som oansträngda, löjliga och fel.
Ni vet den där storfilmen som kanske redan i trailern gav er känslan "åh nej" eller bara en redig rysning? Ja, de filmerna är vad som inspirerade listan nedan. När man får den där cringe-känslan under filmen eller bara undrar "Hur f*n tänkte de här!?"
 
Trots stora budgetar, grymma skådespelare och en hyfsad regissör så kan det fortfarande gå åt skogen, för att någon någonstans inte riktigt tänkte igenom det hela ordentligt. Jag kommer huvudsakligen fokusera på film från senaste åren, annars skulle listan bli oändligt lång. Vi hoppar direkt in, tyck gärna till!
 

7. Green Lantern (2011)

 
Här kan man utan tvekan säga att det blev fel, vad höll de på med egentligen? Regissören Martin Campbell hade tidigare givit oss fantastiska filmer som "Casino Royale" och "Edge of Darkness" men när de kom till DC:s "Green Lantern" gick det riktigt illa. Ryan Reynolds gör vad han kan som huvudrollen men det räcker inte riktigt. Klyschigt manus, korkade dialoger, den löjligaste skurken någonsin samt effekter som gör ont i ögonen. Så dåligt.
 
 

6. The Great Wall (2016)

 
Wow, det här var riktigt lökigt. Matt Damon som malplacerad bågskytte på kinesiska muren med ett gäng färgglada krigare, låter ju jättebra! Att göra en film om en av legenderna kring kinesiska muren låter faktiskt inte så jätteilla men på något sätt gick det rätt åt skogen. Varför Matt Damon ställde upp på detta är bortom mig. Klippningen i den här filmen är horribel, ibland förstod jag inte alls vad det var som hände på duken. Extremt förutsägbart och med några av de mest stela och tråkigaste karaktärerna jag någonsin sett. Att dölja ett dåligt manus med feta datoreffekter räcker inte.
 
 

5. Independence Day: Återkomsten (2016)

 
Jag ville verkligen att den här filmen skulle vara bra, då jag älskar den gamla klassikern från 1996. Jag såg så mycket fram uppföljaren men oj vad besviken man blev. Det börjar bra men sen går det bara nedför, snabbt också. Hela filmen tar en totalvändning halvvägs in och känns bara "B-ig" rakt igenom. Effekterna räcker inte ens till och det hela kändes bara för mycket, på gränsen till löjligt. Slutet på filmen är redlöst lökigt.
 
 

4. Hobbit: Femhäraslaget (2014)

 
Första problemet här var att göra tre stycken 3-timmars filmer av en tunn bok som var mer en saga, men men, låt gå. Den tredje och avslutade delen är helt enkelt inte så bra. Ytterst utdragen och på gränsen till ointressant. Men värst av allt var nog effekterna, i "Sagan om ringen"-trilogin använde Peter Jackson en hel del praktiska effekter men det tar även också tid. Med "Hobbit"-filmerna verkade han inte alls brinna lika mycket och satsade på att spara tid istället. Datoreffekter och CGI användes nonstop och mycket blev dåligt, väldigt dåligt. Effekterna över de olika arméerna fick mig att vilja titta bort, orchernas CGI-utseende var förskräckligt och allra värst, när Legolas hoppar runt på klossar som om han var Super-Mario - inga ord.
 
 

3. Jupiter Ascending (2015)

 
Från skaparna av "Matrix", det kan man inte tro va? Jag vägrar att tro det. Innan jag såg den här filmen visste jag inte riktigt vad "cringe" vad för något, "Jupiter Ascending" visade mig klart och tydligt vad det var för känsla. Skämskudden åkte fram så fort Tatum eller Kunis öppnade munnen och att det här var vad Eddie Redmayne valde att göra efter "The Theory of Everything" kan jag bara inte förstå. Allt det plus väldigt svaga datoreffekter sätter lökfaktorn högt.
 
 

2. The 5th Wave (2016)

 
Hela filmen ger en känslan av billig. Inget är rätt här, manus, skådespeleri, effekter, ja you name it. Det här kan vara den sämsta insatsen Chloë Grace Moretz har gjort i sin karriär. Dialogerna är bara knäppa och karaktärernas beteende ologiskt. CGI-effekterna är skräp och någon massakerade filmen i klipprummet, osammanhängande är bara förnamnet. Att sträva såhär hårt för att hålla filmen PG-13 har jag nog aldrig sett förut.
 
 

1. Gods of Egypt (2016)

 
Gör om, gör rätt. Det finns så mycket som är både fel och förskräckligt dåligt i "Gods of Egypt" att jag inte ens vet vad jag ska börja. Jag tror att ni som har sett filmen vet vad jag pratar om. Gerard Butler på nedgång, överdrivet mycket och dålig CGI, enormt ointressanta karaktärer och stelt skådespeleri. Filmen är rent ut sagt korkad och dumförklarar sig själv i lite över två timmar. Uppblåst av inget och så löjlig att jag får en klump i magen. Lökigast av dem alla!
 
 
Andra filmer som är lite lökiga och värda att nämna är "Fantastic Four" (2015), "X-Men Origins: Wolverine" (2009) och "Ghostbusters" (2016).
 
Vad tycker ni, finns det någon film som inte kom med på listan men är riktigt "lökig"?
| 16 maj 2017 18:00 |