Film

Skribent

MovieZine

6 mars 2016 | 19:00

7 Disneyfilmer du bör se som vuxen

Man är aldrig för gammal för tecknad film.
Vissa saker växer vi aldrig ifrån. Actionrullar och dramakomedier i all ära, ibland vill en bara slänga sig ner i tv-soffan, gömma sig under ett varmt täcke och sätta på en Disneyklassiker. Vissa av dem blir till och med ännu bättre när du ser dem med äldre ögon; kan ni hitta skämten som går över huvudet på barnen?

"Oliver & gänget" (1988)
Berättelsen om den övergivna kattungen Oliver må låta barnslig, men är mer än så. Han räddas från livet på gatan av människan Fagin, som använder hundar som tjuvar för att tjäna sitt uppehälle. Det är varmt, underhållande och stundtals brutalt. Filmen är dessutom baserad på Charles Dickens "Oliver Twist", vilket en inte hade en aning om som barn.

"Lejonkungen" (1994)
Filmen som alla tycks älska, och de flesta kallar den bästa, var världens största film året den kom ut. Och visst är den fantastisk: otroligt vacker, rolig, musiken som alla fortfarande kan och karaktärerna vi aldrig kommer glömma. Den är löst baserad på Hamlet och har en del skämt ni antagligen missade som yngre. Sedan är den dessutom värd att se bara för nostalgin.

"Ringaren i Notre Dame" (1996)
Filmen om Quasimodo är antagligen den mest underskattade Disneyfilmen någonsin. Inte nog med att musiken är bland den bästa i genren, den tar upp rätt allvarliga ämnen utan att för den skull bli deprimerande. Precisionen som de har tecknat Notre Dame med är enastående. För den som varit i Paris kan ni säkert känna igen allt ifrån statyer till mönstret på portarna. Utöver detta, om ni behöver mer övertalning, är filmen otroligt vackert gjord så att varje bildruta känns som en tavla.

"Herkules" (1997)
Filmen med en av de bästa skurkarna: Hades. Med sitt blå hår och fantastiskt dåliga temperament lyckas han på något vis vara sympatiskt i denna väldigt underhållande skildring av grekisk mytologi. Värd att se om för musiken, komiken och nostalgin till alla oss som spelade dataspelet runt millennieskiftet.

"Mulan" (1998)
Antagligen den häftigaste av de kvinnliga huvudkaraktärerna och en fullkomligt fascinerande historia. Baserad på den kinesiska legenden om Hua Mulan får vi se kampen om rättvisa  och att få vara sig själv. För den som vill se en spelfilmsversion finns den kinesiska berättelsen om henne från 2009, "Hua Mulan".

"Skattkammarplaneten" (2002)
Ett otippat val, måhända, men välförtjänt. I Disneys version av Robert Louis Stevensons "Skattkammarön" befinner vi oss i rymden, där varelser färdas mellan världar och viskar om den så kallade skattkammarplaneten, där otroliga mängder guld och skatter sägs vara gömda. Den svenska rösten till självaste Long John Silver görs av Sven Wollter, vilket är inget mindre än perfekt. Hela filmen fullkomligt strålar av skaparglädje och fantasi.

"Trassel" (2010)
Filmen glömdes bort när "Frost" kom ut och bländade alla. Men är inte "Trassel" snäppet bättre? Nog för att den har en mer klassisk kärlekshistoria som vi sett många gånger om, men den har också världens bästa sidekicks: kameleonten Pascal och hästen Maximus. Ser ni den på engelska får ni också ynnesten att få höra Mandy Moore sjunga. Få filmer har i alla fått mig att skratta så högt åt vartenda skämt - även under tredje visningen.

Läs också: De 10 sorgligaste scenerna någonsin i barnfilmer


Vilka är de Disneyfilmer som ni aldrig får nog av? Diskutera nedan.

Sofie Eliasson
| 6 mars 2016 19:00 |