Trassel 2010

Trassel poster

Synopsis

Kungarikets mest efterlyste (och charmigaste) tjuv Flynn tvingas göra en överenskommelse med tonåringen Rapunzel med det långa gyllene håret, som sitter instängd i ett torn. Det något udda paret ger sig iväg på ett helt galet, roligt och hårresande äventyr. Komplett med en osannolik häst, en överbeskyddande kameleont och ett gäng oborstade typer från puben.
Ditt betyg
3.4 av 1,573 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

7 januari 2011 | 18:44

En klassisk prinsess-saga

"Trassel" saknar det nytänk som förra årets "Prinsessan och grodan" hade. Men det är ändå en väldigt söt saga som framför allt kommer att älskas av de yngre.

Årets Disneyskapelse är en av de mer ovanliga gamla klassikerna som dammats av, den om Rapunsel med det långa håret. Som vanligt vet Disney vad de sysslar med även om de tagit ut svängarna mindre än vanligt denna gång. Eller rättare sagt, med bröderna Grimms originalsaga har de tagit sig mängder med friheter. Det kanske inte kommer som någon överraskning att ingen prins får sina ögon utstuckna i den här versionen...

Disneys saga börjar med att Rapunsel ska födas, något som för modern (drottningen) nära döden. En förtrollad växt räddar henne och dess kraft överförs till den lilla prinsessan som får magiskt hår.

Ondskan består av en gammal kvinna som upptäckt att växten håller henne ung. Nu finns det ingen annan lösning för henne än att kidnappa den nyfödda för att ha ständig tillgång till detta mirakelmedel. I ett högt torn dolt bland grönskan hålls Rapunsel gömd från omvärlden i tron att kvinnan är hennes mamma.

När hennes 18-årsdag närmar sig har Rapunsel fortfarande aldrig satt sin fot i världen utanför, men allt ändras när tjuven Flynn Ryder jagas efter en stöld och tar sin tillflykt till tornet. Rapunsel ser sin chans att ta sig ut med hjälp av honom som guide och de två ger sig ut på äventyr.

Den elaka kvinnan försöker förstås stoppa dem - och andra hinder de stöter på på vägen är den tjuriga vakthästen Maximus, ett gäng skitiga män med diverse drömmar och så Flynns egna kumpaner som han lurat på senaste stöldgodset.

Det är kul att få ta del av en saga som man hört talas om utan att veta särskilt många detaljer om - den spelar ju i samma liga som Askungen och Snövit men är mindre välbekant för de flesta. Men som sagt, även om man läst Grimms berättelse så är det mesta nytt här, och trots det är det förstås knappast svårt att räkna ut hur det ska gå. Det är en klassisk prinsess-saga uti fingerspetsarna.

Som vanligt har Disney bra koll på den här typen av underhållning. Det är alltid en rejäl dos romantik uppblandat med diverse knasiga karaktärer som roar. Filmen är också bitvis otroligt fint animerad, något som bara förstärks av 3D-effekterna.

Rakt igenom är det en ursöt historia, kanske lite för gulligt puttinuttig ibland. Speciellt är Rapunsel till utseendet för dockig och flickrumsrosa för att falla mig i smaken. Men eftersom vi befinner oss i moderna tider är hon i alla fall ingen hjälplös "damsel i fara". Beväpnad med en stekpanna och lagom mycket mod kan hon ta tillvara på sig själv rätt bra.

Jag saknar lite av den moderna "edge" och de riktigt udda nyskapande karaktärerna som funnits i Disneys många andra filmer, men om man får döma från resten av publiken - till stor del bestående av barn i 5-7 års åldern som tjoade, skrattade högt och till och med grät ljudligt - så fanns det inget att klaga på.

Och även om vuxna mycket väl kan hänga med och ha kul till den här filmen så känns det som fokus satts på en lägre ålder än vanligt. Inget fel alls i det! För det är i alla fall en riktig kvalitetsproduktion som de bjuds på.

| 7 januari 2011 18:44 |