KLICKRAKET!

Skribent

Anna Thunman Sköld

15 november 2014 | 12:00

6 skådisar som ser helt annorlunda ut i TV

Känner du igen de här skådespelarna utanför TV-rutan?
Det finns många exempel på förvandlingsnummer i "Game of Thrones", vilket MovieZine skrivit om tidigare, men det finns även andra serier där rollfiguren och personen bakom är varandras totala motsatser. 

Det kan handla om masker, makeup, kostymer eller något så enkelt som bara en annan hårfärg. Här är i alla fall några av MovieZines favoriter:

Naomi Grossman


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Naomi spelar neurologiskt skadade (mikrocefali) och mentalt handikappade Pepper i "American Horror Story" och tja, vad det gäller förvandlingsnummer är väl detta ett av de bästa exemplen? Här ser man vad bra sminköser/maskörer kan göra (= allt!).

I videon nedan ser du hur förvandlingen går till:


Stephanie Leonidas


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Brittiska Leonidas är också oigenkännlig utanför sin roll som irathienten (en alien-ras av Votan-sort, enligt karaktärsbeskrivningen) Irisa i sci-fi-serien "Defiance". Återigen en blandning av mask, smink och hår som totalt förändrar hennes utseende.

Joanne Froggatt


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Utan smink, med slätkammad frisyr och iklädd dåtidens arbetsuniform så är alla, speciellt ur tjänstestaben, sig så fruktansvärt olika i "Downton Abbey". Här ses Joanne Froggatt, som spelar den timida men ständigt drabbade fru Bates i serien. Men det kunde lika gärna varit kokerskan Mrs. Patmore (Lesley Nicol) eller köksan Daisy (Sophie McShera) som fått stå modell för "i och ur rollkostymen". 

Jack Huston


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I nyligen avslutade "Boardwalk Empire" hade Huston en stor roll flera säsonger, den som Jimmy Darmodys (Michael Pitt) bästis sen första världskriget tillika densammes lejda lönnmördare . I serien var Hustons rollkaraktär Richard Harrow svårt märkt av sina soldatupplevelser och halva hans ansikte vanställt, vilket han dolde med en mask. I verkligheten är den brittiskfödde Huston modellsnygg och kan ståta med att vara John Hustons sonson och kalla Anjelica Huston för faster. 

Uzo Aduba


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Som internen Susan "Crazy Eyes" Warren i "Orange Is the New Black" gör hon skäl för smeknamnet, men när Uzo Aduba slipper fängelsedräkten och går på galakalas som sig själv är stilen en h-e-l-t annan. I likhet med tjänstefolket i  "Downton Abbey" är "OITNB" en serie där de allra flesta av skådisarna ser mer piffiga ut utanför murarna så att säga.

Corey Stoll


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vilken skillnad en peruk gör! När Stoll inte gör rollen som virusexperten Eph Goodweather i Guillermo del Toros vampyrserie "The Strain" är han skallig - och föredrar det. Men efter att del Toro förklarat för honom varför det var viktigt att Eph hade hår (händelser som tittarna kommer få ta del av längre fram), gick han med på att bära tupé. 

- Den bidrog till att öka rollfigurens originalitet och fungerade som en mask, sa Stoll i en intervju tidigare i år. 

Bonusexempel:

John Carroll Lynch


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Okej, som clown är du ju som skådis helt gömd bakom smink och dräkt och kanske inte borde räknas in alls,  men då Carroll Lynch skrämt skiten ur allt och alla som Twisty the Clown i senaste installationen av "American Horror Story" - plus lyckats reta upp en massa clownförbund - så är det på sin plats att ge honom ett bonusomnämnande i alla fall. För titta så snäll och fredlig han ser ut i verkligheten!

Hedersomnämnande: 

Matthew Rhys


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Alla olika skepnader Matthew Rhys ryske förortsspion Philip Jennings uppträder som i "The Americans". Eftersom vi tittare är med på noterna går han inte att inkluderas i listan men måste ändå hyllas för här har vi en förvandlingskonstnär. Till skillnad från sin motspelerska Keri Russell som ser utklädd ut i varje förklädnad blir Rhys ett med varje alter ego. Bravo, Mr. Rhys, bravo! 

Som du kanske märkt är urvalet baserat på aktuella TV-serier, vilket gjort att andra givna skådespelare, från exempelvis "Star Trek"- och "Stargate"-serierna inte är med. Men kom gärna med egna förslag på bra förvandlingsnummer i kommentarsfältet!

| 15 november 2014 12:00 |