Film

Skribent

Patrik Linderholm

5 oktober 2023 | 18:00

6 biopremiärer som gör hösten extra spännande

Demoniska dockor och tortyrfyllda lekar – fly höstrusket in i biosalongerna och omfamna mörkret med dessa nerviga thrillers och skrämmande rysare.
Hösten är som bekant en högtid för skräckfilm. Förutom den självklara kopplingen till halloween-helgen i slutet av oktober är det ju en årstid där det blir extra påtagligt att vi går mot allt mörkare tider.
 
Så vad passar egentligen bättre än att smyga sig in i biosalongerna för att förfasas av rysliga skräckisar och nerviga thrillers? Här är sex biopremiärer som gör hösten extra spännande!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Saw X" (Biopremiär 29 september)

 
Det är svårt att sätta fingret på vad som är mest skrämmande – att det snart gått 20 år sedan den första Saw-filmen kom, eller att det här är den tionde filmen i serien. För första gången på länge är dock franchisens antagonist Jigsaw tillbaka, vilket man löst genom att backa bandet en del. Denna nya installation utspelar sig kronologiskt sett mellan den första och andra filmen, där John "Jigsaw" Kramer reser till Mexiko för att testa sina dödliga fällor.
 
Filmen, som förövrigt är den längsta i serien, verkar lägga störst fokus på just Kramers resa – vilket fått kritiker att kalla den för den bästa uppföljaren hittills i serien. Men räds icke, det bjuds även på sedvanlig tortyrporr där lämmar kapas och psyken pressas till bristningsgränsen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"The Exorcist: Believer" (Biopremiär 6 oktober)

 
En annan skräckklassiker, om än en mer välrenommerad sådan, som får sig en uppföljare i höst är ingen mindre än "Exorcisten". Den nyss bortgångne William Friedkins ikoniska demonrysare från 1973 får nytt blod i form av regissören David Gordon Green, som nyligen gjort liknande revival med Halloween-filmerna. Det ser ut att bli fullt ös med viftande kors, heligt vatten och småflickor som talar i tungor.
 
Och precis som med "Halloween", där han lyckades få Jamie Lee Curtis att återvända som Laurie Strode, har Green här fångat in Oscarsvinnaren Ellen Burstyn att reprisera sin roll som Chris MacNeil. En uppföljare är dessutom redan planerad. Våren 2025 kan vi se fram emot "The Exorcist: Deceiver".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"In the Land of Saints and Sinners" (Biopremiär 13 oktober)

 
Veteranskådisen Liam Neeson är sannerligen inte någon som ligger på latsidan, och efter succén med "Taken" 2008 känns det som att han har utvecklat en fäbless för dussinthrillers. Så till den grad att han under oktober inte har en, utan två, filmer aktuella på biorepertoaren. I den senare av dem återvänder han till sitt hemland Irland där han som den nyligen pensionerade lönnmördaren Finbar dras in i en dödlig katt-och-råtta-lek med en trio hämndlystna terrorister.
 
Med i rollistan hittar vi också två andra irländska veteraner – Colm Meaney och Ciarán Hinds, samt "The Banshees of Inisherin"-favoriten Kerry Condon och "Game of Thrones"-stjärnan Jack Gleeson.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Karusell" (Biopremiär 20 oktober)

 
Bara några månader efter skräckisen "Canceled" är det svenska produktionsbolaget Scandinavian Content Group, som även ligger bakom fjolårets "Feed", tillbaka med en ny inhemsk rysare. Här är det inget mindre än nöjesparken Liseberg som får bli spelplats för en blodig slasher när ett gäng vänner får sin exklusiva kväll på den nedsläckta nöjesparken förvandlad till en mardröm.
 
För regin står Oscarsnominerade Simon Sandquist som tidigare gjort bland annat "Den osynlige" och "Studentfesten". I en av huvudrollerna syns "Young Royals"-stjärnan och artisten Omar Rudberg, som här gör sin långfilmsdebut.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Five Nights at Freddy’s" (Biopremiär 27 oktober)

 
En annan film som faller in under temat att göra om en till synes barnvänlig miljö till en total mardröm är denna filmatisering av den populära skräckspelserien som terroriserat gamers sedan 2014. Här bjuds vi in till familjepizzerian Freddy Fazbear's Pizza där säkerhetsvakten Mike (Josh Hutcherson) får anställning som nattvakt. Ett ganska otacksamt jobb, särskilt när restaurangens animatroniska maskotar får liv efter midnatt och börjar döda alla som finns kvar efter stängningsdags.
 
Filmen har haft en rätt lång resa fram till bioduken, där "Harry Potter"-regissören Chris Columbus en gång var tänkt att regissera filmen. Istället blev det relativt okända Emma Tammi som fått ta över rodret, men bakom sig har hon i alla fall framgångståget till skräckfilmstudio – Blumhouse Productions – som bland annat ligger bakom skräckfranchises som "Paranormal Activity", "Insidious" och "The Purge".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"The Marsh King's Daughter" (Biopremiär 3 november)

 
Inte lika hårresande, men minst sagt mörkt blir det i denna adaption av Karen Dionnes spänningsroman "Träskkungens dotter" som handlar om Helena Petterier, som på ytan lever det perfekta livet men döljer en mörk hemlighet. Hennes mamma kidnappades och våldtogs som ung av en man som kallas Träskkungen och Helena är produkten av hennes trauma. När Träskkungen en dag rymmer från fängelset blir hon fast besluten att hitta honom innan hennes egen dotter kidnappas.
 
Upplägget för tankarna åt en extra mörk version av "Där kräftorna sjunger", och kanske kan den rida på filmens framgångsvåg. Alicia Vikander var en gång i tiden påtänkt för huvudrollen, då i regi av norske Morten Tyldum ("Huvudjägarna"). Istället blev det Daisy Ridley som fick axla rollen, med regissören Neil Burger ("Divergent") bakom rodret.
 
Vilken av dessa filmer kommer du kolla in på bio? Kommentera nedan!
| 5 oktober 2023 18:00 |