Five Nights at Freddy's 2023

Skräck
USA
109 MIN
Engelska
Five Nights at Freddy's poster

Synopsis

Den problemtyngde Mike Schmidt blir anställd som nattvakt på den en gång framgångsrika, men nu nedlagda pizzerian Freddy Fazbear's Pizza. Snart förstår Mike att restaurangen ruvar på en mörk och dödlig hemlighet, samt att dess fyra animatroniska maskotar får liv efter midnatt och börjar döda alla som finns kvar efter stängning.
Ditt betyg
2.3 av 22 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Five Nights at Freddy's
Biopremiär
27 oktober 2023
DVD-premiär
11 mars 2024
Digitalpremiär
26 februari 2024
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lucas Mass

27 oktober 2023 | 18:00

Fem nätter man lätt kan sova igenom

RECENSION. En katastrofalt invecklad handling sveper in ”Five Nights at Freddy’s” i papperstunt karaktärsdrama och förutsägbara plot twists istället för att ta användning av den underhållande animatroniska skräcken.
Någon gång under andra halvan av ”Five Nights at Freddy’s” kommer många i publiken inse att de redan närmar sig slutet av den högst efterlängtade filmatiseringen av de klassiska skräckspelen. Tittarna kommer då antagligen ifrågasätta hur det skulle kunna vara möjligt när det fortfarande knappt har hänt nånting i filmen för att utveckla storyn eller för att öka spänningen till en klimatisk final. Efter all hype och alla år av försök att göra en film av de enkla strategi-spelen, är det här allt?
 
Som förväntat finns klaustrofobin att vara bunden till ett enda rum som definierade spelet ingenstans att se i filmen. Den känslan av hjälplöshet när man försöker förhindra de animatroniska dockorna som finns i restaurangen från att ta sig in i kontoret under natten är helt borta. Det som återstår är dockornas utseende och påskägg bara de mest härdade fansen kan hitta.
 
Mike Schmidt (Josh Hutcherson) kämpar rutinmässigt att hitta hållbara jobb för att kunna försörja lillasystern Abby (Piper Rubio). Tillslut blir han anställd som nattvakt på den numera nedlagda men en gång i tiden populära pizzerian Freddy Fazbear’s Pizza. Om han inte tar sig samman riskerar han att förlora vårdnaden om Abby till sin moster, men samtidigt drömmer han även om sin brors kidnappning när de var barn. Åh juste - och de animatroniska dockorna i pizzerian kommer till liv på nätterna.
 
Till skillnad från hela konceptet med tv-spelet spenderar filmatiseringen av ”Five Nights at Freddy’s” mer tid utanför pizzerian. Den eskalerande faran på nätterna lämnas i baksätet så manuset kan fokusera på karaktärstrauma som många moderna skräckfilmer är besatta av men sällan vet hur de ska hantera. Det känns som att storymaterial har lånats från spelen men som aldrig anpassades för att fungera som en egen sammanhållen film.
 
Skräckmässigt riktar sig filmen lite yngre än de flesta i genren vilket är ett bra val och skulle potentiellt kunna användas som en stark introduktion till skräckgenren för en yngre publik likt ”Poltergeist” eller ”Coraline”. Men även för barnen är ”Five Nights at Freddy’s” dock för tam. Oavsett åldersgrupp finns det ingen risk att filmens få skräcksekvenser kommer utmana vilket gör att hela upplevelsen känns slapp och livlös.
 
Dockorna är (tack och lov) inte datoranimerade utan riktiga animatroniska skapelser av Jim Hensons dockdesigners. Visuellt ser de ut exakt som i spelen och rörelserna känns trovärdiga som fysiskt maskineri. De är den mest slående aspekten av filmen - men filmen verkar inte veta hur mycket de borde användas. Är det menat att vara läskigare ju mindre vi ser dem, eller är det ett spektakel där vi får tid att beundra hantverket bakom dockorna?
 
Så småningom bombarderas vi med invecklade bakgrundshistorier, förutsägbara plot twists och långa dialoger för att försöka förklara hur allt hänger ihop. Hela tiden undrar man varför allt behövs i en film som till synes handlar om onda dockor som vaknar till liv på nätterna. I slutänden finns det inte mycket att få ut av ”Five Nights at Freddy’s”, det känns fortfarande inte ens som att spelet verkligen har filmatiserats.
 
”Vi gjorde filmen för fansen” har skaparna redan gått ut med på sociala medier vilket är den största röda flaggan en film kan vifta.
| 27 oktober 2023 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
Jag är inget fan av spelet och har aldrig spelat det heller, men tänkte att filmen skulle vara kul att se ändå. Blev dock mycket besviken. Alldeles för lite dockskräck, alldeles för mycket trams om lillbrorsan som blev kidnappad som barn. Kopplingen mellan Freddoy's pizza och lillbrorsan är dessutom så långsökt att jäspade käkarna ur led. Då är faktiskt Willy's Wonderland med Nicolas Cage bättre. Tyvärr osar slutet det-kommer-en-uppföljare men låt oss hoppas att jag har fel. Ursvag 2/5 för de relativt påkostade dockorna och kulisserna.
Läs mer