Skribent

Patrik Jonsson

3 juli 2014 | 18:00

5 TV-serier jag hoppas blir verklighet

Patrik Jonsson håller tummarna för att "Halo", "The Dark Tower" och fler omtalade projekt ser dagens ljus.
Just nu rullar massor av serier jag verkligen älskar och så har det varit sedan många år tillbaka. Detta hindrar dock inte mig från att blicka framåt och se vad som finns där, förhoppningvis, i manusstadiet. Ikväll ska vi därför ta en till på några serier jag sannerligen hoppas får se dagens ljus inom en snar framtid.

Mycket vill ha mer och fan vill ha fler heter det ju, men detta handlar inte om girighet. Okej, kanske lite, men så är man ju en serieknarkare också. Alla serier har dock ett slut, då det är dags för farväl och då krävs onekligen värdiga ersättare. TV-kanalerna ligger förmodligen flera år framåt i planerandet och ibland lättar de lite på locket, om inte för annat så för att fresta oss med sina storslagna visioner. Vissa av dessa serier ligger som sagt ännu endast på manusstadiet, andra kanske inte ens har kommit så långt. Därför får man nog kallt räkna med att det inte är alltid som deras planer och visioner blir till verklighet. Ifall åtminstone hälften av alla dessa projekt blir till verklighet blir dock jag nöjd. 

Nu är det ett enda stort virrvarr där ute med idéer och uppslag kring kommande TV-serieproduktioner, ibland kan det vara svårt att hålla isär alla dessa tusentals projekt. Okej, tusentals kanske var att ta i, men ni förstår säkert vad jag menar? Jag har därför valt att lägga min fokus på just fem projekt, fem projekt vilka jag verkligen tycker att sticker ut och som onekligen verkar intressanta. Dessa har dessutom hyggligt stor potential att verkligen bli fullblodade serier så jag har inte valt att plocka ut de allra mest långsökta projekten, åtminstone hoppas jag inte det. Nåväl, nu ska jag sluta babbla och istället försöka presentera dessa minst sagt lovande projekt!

"The Expanse" (Syfy)Jag är egentligen inte någon stor fanatiker av kanalen Syfy, oftast har de rätt hyggliga idéer medan jag tycker att utförandet av dem inte har varit det bästa. Så kan det mycket väl bli med "The Expanse" också, denna gång väljer jag dock att tro på projektet. 

Två av anledningarna till att jag tror på serien heter Mark Fergus och Hawk Ostby vilka tidigare bland annat har skrivit filmen "Children of Men". För övrigt är serien baserad på bokserien med samma namn av James S.A. Corey vilken är en rymdsaga som utspelar sig 200 år i framtiden. Där får vi följa en slags detektiv och en rymdskeppskapten som färdas genom solsystemet i jakten på en kvinna som sitter på hemligheten om den största konspirationen i människans historia. I våras beställde Syfy tio avsnitt av serien så denna kan med andra ord mycket väl bli av.

"Halo" (Microsoft-Xbox One/Showtime)Mer sci-fi och det är väl på tiden att de verkligen gör en riktigt bra sci-fi-serie tycker jag. Jag anser nämligen att de flesta har blivit rätt billiga och ointressanta gäspningar. Detta är ett stort projekt, det är dock minst lika skakigt som det är stort. Först skulle "Halo" bli film och nu ska det hela bli en TV-serie, en TV-serie som dessutom ska produceras av Microsoft och streamas via Xbox-One. Vi trampar alltså ny mark här och bara det gör så klart hela det här projektet än mer osäkert. Nu har dock kabelkanalen Showtime gett sig in i leken vilket eventuellt innebär att serien först kommer att sändas hos dem. Detta är nog, trots ett hattande fram och tillbaka, ändå det mest säkra projektet på listan, serien kommer att bli av. Frågan är bara ifall de klarar av att hålla tidsmallen, premiären är nämligen satt till hösten 2015. 

Det finns riktigt stora namn bakom det hela, Steven Spielberg ska producera och i början av året ryktades det om att Neil Blomkamp ("District 9") eventuellt kommer att regissera. Ifall allt går i lås har vi alltså Spielberg, Blomkamp och ett hejdundrandes, storlsaget sci/fi-äventyr att se fram emot. Jag håller dock mina förväntningar rätt låga ännu så länge, det är alldeles för lite kring serien som faktiskt blivit officiellt. 

"Masters of the Air" (HBO)Denna har jag en gång i tiden skrivit en hel artikel om, måste vara en bra bit över ett år sedan nu. Ännu så länge lyser dessvärre serien med sin frånvaro. 

Detta är alltså den tredje installationen av Steven Spielbergs och Tom Hanks andra världskrigssagor vilka inleddes med fantastiska "Band of Brothers" (2001) sedan "The Pacific" (2010). Det tog visserligen hela nio år mellan premiärerna av de två första serierna och i skrivandes stund har det endast gått fyra år sedan "The Pacific". Ska man vara helt ärlig kan det lika gärna ta ytterligare fem år innan vi verkligen får se "Masters of Air", jag hoppas dock på att HBO skyndar på det här projektet något mer än senast. Då "Band of Brothers" producerades fanns mig veterligen inga planer på ytterligare en serie, det gjorde det dock då man filmade "The Pacific". Just därför tror jag att det inte kommer att ta hela nio år mellan den och "Masters of Air", men man vet aldrig? "Masters of Air" kommer främst att lägga sin fokus på en grupp piloter (The men of the Mighty Eight) som stred i många avgörande slag under det andra världskriget. Peppen är enorm på denna!

"Port Royal" (FX)Ännu en serie jag skrivit om ett par gånger tidigare, projektet har nämligen varit under utveckling i snart tre år. I höstas gavs dock det senaste livstecknet då kabelkanalen FX berättade att planerna på att göra serien fortfarande var vid liv. Det var naturligtvis skönt att höra, många gånger har jag onekligen klassat projektet som dött. 

Nu har det dock gått över ett halvår igen utan nyheter, måste erkänna att den där trista känslan återigen börjar på att välla över mig. Jag försöker dock ha hoppet kvar, jag vill se "Port Royal". Speciellt nu då Starz piratserie "Black Sails" lämnade mig grymt besviken och jag kan inte säga att jag har mycket hopp kring NBC:s "Crossbones" heller som inte börjat särskilt starkt. "Port Royal" är nämligen en piratserie vilken ska utspela sig i just staden Port Royal under piraterans högtider. Den har på förhand kallats piraternas svar på "Deadwood" och bara det får det sannerligen att vattnas i munnen på mig.

"The Dark Tower"Med risk för att bli tjatig; jag har skrivit en artikel om denna tidigare också. Jag kan dock inte säga det nog med gånger; TV-serien "The Dark Tower" måste bli av, TV-serien "The Dark Tower" behöver bli gjord! Kanske inbillar jag mig att den blir till verklighet ifall jag tjatar om det tillräckligt? Ja, så desperat kanske jag har blivit? Det hela är ju så frustrerande. Jag vet inte hur många gånger denna har varit på vippen att bli av för att sedan liksom rinna ut i sanden och gång på gång har man suttit där med en klump i halsen. Skam den som ger sig, jag känner på mig att någon gång så smäller det, det bara måste det göra. 

"The Dark Tower" ska alltså baseras på Stephen Kings stora livsverk tillika romanserie med samma namn. En västernfantasy som kretsar kring revolvermannen Roland Deschain, en roll som både Russell Crowe och Javier Bardem varit tilltänkta kandidater för. "The Dark Tower" är som gjord för en storslagen och episk TV-serie. HBO, som har varit inblandad i planerna kring serien ett par gånger, bör genast ta tag i det hela. "Game of Thrones" varar inte för evigt och ifall de vill ha ett underlag för en värdig ersättare, förmodligen en ersättare som till och med slår "Game of Thrones", så har de det i och med "The Dark Tower". Se så, do something!

Jag antar att det är fler än jag som surfat runt där ute på nätet efter framtida TV-serieprojekt? Vad har ni hittat, vilka är era drömserier? Kommentera gärna nedan!

Läs också:

| 3 juli 2014 18:00 |