Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 juni 2014 | 18:00

"The Leftovers", sommarens TV-snackis?

Ja, just detta är denna artikels stora fråga. Efter att själv ha gluttat på pilotavsnittet kan jag lugna eder alla med att säga; absolut! HBO:s "The Leftovers" har definitivt potentialen att bli denna sommars stora TV-snackis! På måndag (den 30:e juni) får ni själva döma för då har serien nämligen premiär på HBO Nordic, tills dess får ni dock nöja er med mitt vanliga gamla svammel.
Sommarens TV-snackis, trots den rätt starka konkurrensen denna TV-sommar? Vad snackar jag om? Inte nog med att vampyrsuccén "True Blood" rullar på sin allra sista säsong och att färska tillika heta serier som "Rectify", "Ray Donovan" och "Masters of Sex" samtliga bjuder på sina uppföljarsäsonger, vi har ju även självfallet megahypade "The Strain" från FX som inom kort gör debut.

Jag tror dock, allt detta till trots, att "The Leftovers" kan vinna striden om titeln som sommarens bästa serie, eller i alla fall som bästa nykomling. Då krävs det visserligen att man spelar korten rätt, inte endast i pilotavsnittet, utan hela säsongen ut. Detta är dock ingenting jag kan svara på i skrivandes stund, men jag kan i alla fall hoppas och kanske ge er lite mersmak?

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Huvudproducent och manusförfattare för "The Leftovers" är alltså Damon Lindelof ("Lost") och som jag genom åren har tjatat i om att jag någon gång vill se honom göra något för en kabelkanal. Äntligen har jag fått min vilja fram och dessutom hos HBO, inte den mest blygsamma eller mest skakiga kabelkanalen om man säger så, tvärtom, kungen av kabelkanaler! Efter "Lost" tog Lindelof några års paus från TV-världen, han har sedan dess ägnat sig åt att producera samt skriva film. Som exempel kan bland annat nämnas "Prometheus", "World War Z", "Star Trek: Into Darkness" samt bedrövliga "Cowboys & Aliens". En liten blandad kompott med andra ord, men nu är han åter i TV-branschen och serien heter alltså "The Leftovers".

Vad handlar då denna serie om? Själva historien, som för övrigt är baserad på författaren Tom Perrotas 2011 års bästsäljande roman med samma titel, lägger främst sin fokus på hur det till synes trygga och säkra förortslivet smått slås i spillror efter uppvaknandet av en global händelse. Denna händelse kallas "The Departure", vilken i sig innebär att somliga människor plötsligt försvinner i tomma intet medan andra helt sonika lämnas kvar. I serien får vi främst stifta bekantskap med invånarna i den fiktiva småstaden Mapleton, i centrum står den hårt ansatta polischefen tillika tvåbarnspappan Kevin Garvey (Justin Theroux) och det hela tar sin början tre år efter den katastrofala dagen då 140 miljoner människor, det vill säga hela två procent av jordens befolkning, försvann utan ett spår. Vi kastas alltså rätt in i en värld full av människor som försöker förstå vad som hänt, vad de ska göra och vad som eventuellt  komma skall?

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vi som TV-publik får se hur oanade händelser kan påverka oss människor, både psykiskt och fysiskt, samt föra samman eller splittra familjer och faktiskt hela samhällen. Serien visar onekligen hur påfrestningarna av en enorm katastrof kan vända folks hopp till ren cynism, paranoia, galenskap eller till rent av sektliknande fanatism. Ni som redan nu känner att ni brukar digga serier/filmer med dessa teman ska inte tveka en minut att ge denna en chans. Varför? Jo för det här är verkligen så bra som det låter, åtminstone att döma av pilotavsnittet. Tro mig, jag vill redan nu ha mer!

Pilotavsnittet är för övrigt närmare 80 minuter långt så en hygglig inblick har jag ändå fått. Återigen visar HBO att de är en kanal att räkna med, det är helt sanslöst. Deras senaste TV-debutant, "True Detective", blev älskad av mer eller mindre en hel värld och redan nu verkar de återigen ha hittat någonting magiskt. Nu ska jag dock inte sitta här och tokrosa hela serien då jag endast tagit del av cirka 80 minuter, men jag vill dock påpeka att dess potential sannerligen är stor.

Karaktärerna har tilldelats mening och djup redan från start och skådespelarna vilka gestaltar dem är riktigt bra. Justin Theroux ("Six Feet Under", "Mulholland Drive", etc.) passar verkligen i (huvud)rollen som den pressade polischefen och familjefadern. Även Amy Brenneman ("NYPD Blue") som spelar hans fru Laurie Garvey samt Liv Tyler gjorde starka intryck. Sanningen är att hela ensemblen fungerade, allt flöt på perfekt, detta var bara ett axplock från min sida.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Manuset och själva handlingen, som jag antar att jag endast varit in och nosat på, engagerade mig nästan från bildruta numeros ett. Det hela kändes både spännande och dramatiskt på samma gång och ibland tyckte jag mig känna en underton av mörk komik samt samhällesatir. Som sagt, potentialen är stor och jag känner redan nu på mig att detta kan bli en mycket originell och oförutsägbar resa. Jag hoppas verkligen dessa känslor infrias och att serien håller samma härliga kvalitet säsongen ut, för då, ja då är den sannerligen en vinnare. Då får de tokpopulära vampyrerna i "The Strain" akta sig!

Pilotavsnittet är regisserat av Peter Berg ("Lone Survivor" & "The Kingdom"), möjligtvis inte min favoritregissör, men här har han då verkligen lyckats. Jag blev mycket positivt överraskad, kanske det är i TV-seriernas värld denne herre ska hålla sig i fortsättningen? Han lyckades ju rätt bra senast det begav sig också i och med "Friday Night Lights".

Men nog jiddrat, premiär nu på måndag den 30:e juni på HBO Nordic alltså, här får ni en trailer:

Mina varmaste rekommendationer har ni redan fått, så nu tackar jag för mig.
| 26 juni 2014 18:00 |