Serie

Skribent

Patrik Jonsson

21 mars 2013 | 21:01

Spielbergs och Hanks stridspiloter

Först kom "Band of Brothers", sedan "The Pacific" och snart kommer äntligen den tredje sagan om det andra världskriget signerad herrarna Tom Hanks och Steven Spielberg!

Snart säger jag, det kan visserligen dröja, men i och med att produktionen kring serien så smått har dragit igång är nog ett premiärdatum inte längre flera år borta. Den senaste installationen "The Pacific" hade premiär våren 2010 så en premiär av serien nästa vår, det vill säga våren 2014, låter inte längre helt orimligt.
Men i och med att det fortfarande inte finns något premiärdatum och att det egentligen är helt omöjligt att spekulera i hur lång tid serien kommer att ligga i produktion, så lämnar vi just gissandet kring själva premiären därhän så länge och fokuserar istället på vad det hela ska handla om.

Serien har för tillfället titeln "Masters of the Air", ifall detta slutligen även kommer att bli den officiella titeln återstår att se, men det ligger rätt så bra munnen måste jag säga och beskriver dessutom hyggligt vad det hela kommer att handla om, så varför inte? Till att börja med kommer "Masters of the Air" att baseras på romanen "Masters of the Air: America´s Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany" av Donald Miller. En kort och behändig liten titel jag vet, men här snackar vi alltså flygbombningar och flygstrider så det står härliga till.

Även denna gång kommer serien att bestå av tio avsnitt och det är bland annat Graham Yost som är satt att skriva manuset. Yost skrev även avsnitt till både "Band of Brothers" och "The Pacific" och han har även skrivit manus till succéfilmer som "Speed" samt "Broken Arrow", dessutom har han skapat FX:s kanonserie "Justified".

I de tidigare miniserierna har vi alltid fått följa och lära oss känna olika grupper av soldater bestående av vitt skilda individer och det lär knappast bli ändring på det i denna tredje saga. Denna gång kommer en grupp av piloter att stå i fokus, närmare bestämt den åttonde divisionen (The Eighth Air Force-8AF). Dessa killar var även kända som "The Mighty Eighth", vilka bildades i slutet av det andra världskriget, närmare bestämt i februari 1944. Denna division skapades av den amerikanska armén och de hade som främsta uppgift att bomba de absolut viktigaste fiendemålen, vilka låg belägna i bland annat Frankrike samt Tyskland och bestod av den tidens absolut bästa och mest meriterade piloter. The Eighth Air Force spelade en av de mest viktiga och avgörande rollerna under det andra världskrigets sista månader.

Dessa piloter var inte endast skickliga på att bomba, många av dem var dessutom fullständigt livsfarliga stridspiloter. Med detta sagt så kan vi nog vänta oss en serie med flygstrider tillika bombningar av sällan skådat slag. Jag menar vi har Hanks och Spielberg tillsammans med HBO bakom det hela och om det är någonting vi har lärt oss av de tidigare serierna så är det att väl ordet storslaget alltid brukar få en ny innebörd då det här gänget väl släpper loss?

Detta lär dock, likt de tidigare serierna, inte ske helt utan komplikationer och då talar jag inte endast om till exempel vädrets makter utan även om att detta kommer att kosta en hel förmögenhet. Spielberg och Hanks har i talandes stund redan legat i förhandlingar med HBO i månader, för att inte säga år, gällande omkostnader för specialeffekter, personal, studios you name it. För att få lite perspektiv så kostade "Band of Brothers" över 150 miljoner att producera 2001. 2010, då "The Pacific" var färdigfilmad, låg dess nota på över 200 miljoner dollar. "Masters of the Air" lär knappast bli en billigare historia.

HBO bör dock ha i åtanke vilka framgångar dessa serier brukar generera i. Tillsammans vann "Band of Brothers" och "The Pacific" till exempel hela 14 Emmys (6 respektive 8), vilket gör serierna till bland de mest belönade miniserierna i historien! För att inte tala om helt fantastiska tittarsiffror och ett minst lika fantastiskt kritikermottagande, DVD och Blurayförsäljningen har även dem slagit en massa rekord. "The Pacific" slog dock inte lika stort som föregångaren "Band of Brothers" så det är väl egentligen ganska förståeligt att kanalen är lite skakis när allt kommer omkring.

I vilket fall får vi hoppas på att vägen till en färdig produkt går så pass smidigt som möjligt här framöver och att teamet inte råkar ut för allt för mycket problem och fördröjningar. Komplikationer lär självklart dyka upp, sådant är väl givet då man snackar om produktioner i den här skalan, men att skänka några lyckönskningar kan aldrig skada! Jag kommer naturligtvis att återkomma till den här serien under årets lopp, det lär bli en hel del att rapportera om, tro mig, men jag ska vara idel öra och skriva om allt jag snappar upp.

| 21 mars 2013 21:01 |