Film

Skribent

Patrik Jonsson

1 november 2012 | 19:01

"The Dark Towers" vara eller icke vara

För det är väl just det som är den stora frågan efter alla turer fram och tillbaka kring filmatiseringen och TV-serieadaptionen av Stephen Kings bokserie "The Dark Tower"? Detta har gnagt i mitt huvud länge nog nu, så i denna artikel ska jag ta och prata av mig lite kring just detta fenomen.

Det hela började redan 2007 då J.J. Abrams, tillsammans med "Lost"-kollegan Damon Lindelof, efter framgångarna med "Alias" och just "Lost" började på att visa upp ett intresse för att göra en film/TV-serie på dessa beryktade romaner. Jag måste nog säga att Abrams förmodligen hade varit helt perfekt för det här projektet, men dessvärre såmeddelade han senare att han hade hoppat av det hela och istället valt att satsa på annat ("Fringe", "Cloverfield", "Super 8", you name it).

Efter detta var det mer eller mindre tyst i ett par år, ja förutom en ivrig Stephen King som då och då uttryckte sin önskan om att få över hans böcker till filmer eller till en TV-serie, ingen såg dock ut att nappa. Jag kan visserligen ha förståelse för detta, för även ifall dessa böcker är enormt kända, populära och mestadels har mottagits med god kritik från både läsare och kritiker, så är ju detta ett jätteprojekt.

För det första kommer det att kosta fasansfulla summor pengar, för det andra tvingas man binda sig under en längre tid till just detta projekt och för det tredje kan jag tänka mig att många tvekar på grund av respekt. Jag antar att ingen vill göra böckerna, dess karaktärer, miljöer och så vidare orättvisa, för att inte tala om fansen. Dessa böcker klassas ju mer eller mindre som kult numera.

Damon Lindelof underströk också just detta angående respekt och bindetid då han 2008 meddelade att filmen/serien säkerligen skulle bli av, dock utan honom, trots att romanerna är hans absoluta favoritböcker.

Två år utan mycket till väsen passerade som sagt, men så möttes vi plötsligt hösten 2010 av en nyhet som berättade att böckerna skulle bli till en hel trilogi av filmer, samt en efterföljande TV-serie på minst två säsonger. Jag, och säkert hundratusentals till, blev helt hispig av lycka och det hela blev genast projektet nummer ett att hålla ögonen på! Det var Universal Pictures som stod bakom planerna, Ron Howard skulle regissera och till och med ett premiärdatum för den första filmen fanns planerad; den 17:e maj 2013.

Men säg den lycka som varar för endast nio månader efter denna rapport, det vill säga i juli 2011, meddelade Universal att man dragit sig ur.

Anledningen skulle främst vara meningsskiljeaktigheter med regissören Ron Howard, sedan kan man ju välja att tro vad man vill om detta. Den enorma besvikelsen var i vilket fall som helst ett faktum. Nej jag grät inte, men nästan. Okej då, jag grät.

Hårdast verkar dock Stephen King ha tagit det, men han hade inte gett upp. Tvärtom gick han ut och hävdade att han och Ron Howard minsann inte skulle se sig besegrade. Howard instämde i detta och passade även på att påpeka att kabelkanalen HBO skulle ansvara för själva TV-serien. Med detta sagt, om det inte skulle bli några filmer, så skulle det i alla fall bli en TV-serie.

Många, inklusive mig, tog nog dock dessa meningar med ett par nypor salt, det hela började kännas allt mer desperat och projektet hade ju, milt uttryckt, redan varit i svajning ett par gånger tidigare. Men så i mars tidigare i år läcktes nyheten om att självaste Warner Bros hade blivit intresserade och att de åtminstone skulle backa upp en film. Kanalen HBO ägs dessutom av just Warner Bros så även TV-serien ingick i dessa planer. Tydligen så var det inte endast rappakalja upprapat av herrarna King och Howard i besvikelsens hetta, tji fick vi som tvekade och nu var vi glada igen! Dessutom tillade Warner Bros att Russell Crowe låg i förhandlingar om att få spela böckernas huvudkaraktär Roland Deschain och då blev vi ännu gladare!

Så, är allt frid och fröjd nu då, kommer vi äntligen att få se dessa böcker filmatiseras? Nja, för en tid sedan så hoppade Warner Bros av distribuerandet av själva filmen, men det ser ut som att Media Rights Capital kommer att ta över den delen.

Serien då? Enligt de senaste rapporteringarna ska HBO göra TV-serien trots Warner Bros avhopp från filmen, ombord är även Stephen King, Ron Howard och Russell Crowe. Dessutom är det sagt att inspelningarna är planerade att dra igång redan det första kvartalet 2013. Det vill säga om inget oväntat händer och ser man till det här projektets minst sagt bökiga historia så kan väl dessvärre vad som helst fortfarande ske...

Personligen så vill jag, som ni alla säkert redan har räknat ut, verkligen se "The Dark Tower" bli till verklighet. Detta lockar mig så otroligt mycket mer än ytterligare tre filmer om en trollkarl och en hobbit.

Bokserien består numera av åtta böcker då den åttonde boken "The Wind Through the Keyhole" släpptes den 24:e april i år. Stephen King säger att han lät sig inspirerats väldigt mycket av Clint Eastwoods karaktär(er) från Dollar-trilogin, då han skapade Roland Deschain. Därför anser jag personligen att Hugh Jackman hade varit det ultimata valet då jag tycker han påminner om en ung Clintan. Andra inspirationskällor har enligt egen utsago varit just J.R.R. Tolkien och dennes "Lord of the Rings"-romaner samt Robert Brownings dikt "Childe Roland to the Dark Tower Came".

Både Viggo Mortensen och Javier Bardem har båda tidigare varit aktuella för att spela huvudkaraktären Roland Deschain, en roll som det nu alltså ser ut som att Russell Crowe rott hem.

För bara ett par veckor sedan visade även Aaron Paul ("Breaking Bad") öppet sitt intresse för projektet genom att uttrycka sin önskan om att få spela karaktären Eddie Dean, en omvänd knarkare som blivit gunslinger. Damon Lindelof var inte sen med att backa upp förslaget och menade att Paul vore det perfekta valet för att gestalta Dean, jag kan inte annat än att hålla med honom.

Så vad tycker ni: tror ni att det kommer att bli en lyckad TV-serie/film eller ska man helt enkelt låta böckerna vara? Och den stora och avgörande frågan; kommer detta verkligen att bli av eller kan vi vänta oss mer trassel? Lämna din kommentar nedan.

TV-veckan i korthet

Nu klättrar vi dock ned från dessa mörka torn och kastar oss rakt in i veckans serienyheter!

Joe Mazzello ("The Pacific" & "The Social Network") har fått en av skurkrollerna i den fjärde säsongen av FX:s fantastiska "Justified". Tidigare är det rapporterat att komikern Patton Oswalt ("King of Queens" & "Bored To Death") kommer att spela säsongens huvudskurk; Bob Sweeney. Sweeney är en lokal poliskonstapel tillika gammal klasskamrat till Raylan som hyrs in för att övervaka Raylans fars hem och ägor. Ett rätt så otippat val av skådespelare, men sådant gillar jag!

Jean Reno kommer tillsammans med Jill Hennessy ("Crossing Jordan" & "Luck") snart att dyka upp i en ny snutserie vid namn "Jo" (tidigare kallad "Le Grand"). Reno ska i serien spela en gammal veteran i den franska poliskåren i Paris som aldrig tvekar att kasta sig in i de mest utmanande och svåra fallen. "Jo" ska alltså mestadels utspela sig just i Paris men vara engelskspråkig på grund av att detta är en internationell satsning där över 120 kanaler från många olika länder är inblandade. Regissörer från kanonserier som "Dexter", danska "Brottet" och "Hit & Miss" ska stå för regin.

ABC har börjat utveckla en thrillerserie kallad "Coup" som är skriven av "Mad Men"-producenten Chris Black, dessutom är Martin Campbell ("Casino Royale") satt att regissera. "Coup" ska bli en följetongserie som kommer att fokusera på en ung amerikan vars fru blir tagen som gisslan i ett rån någonstans i Europa. För att få henne tillbaka tvingas han sedermera slå sig samman med en livsfarlig och oberäknelig legosoldat. Starka namn, kan bli bra, ifall nu inte ABC gör såpa av alltihopa.

The CW har ett nytt drama på gång som heter "The Lost Girls", serien ska kretsa kring en kvinnlig, ung och självupptagen rockstjärna som härstammar från en kristen familj. Mer The CW-touch blir det då denna "rockstjärna" upptäcker att hon besitter förmågan att hela människor... Bakom det hela står Rebecca Sinclair ("90210") och jag står över.

Det blir ingen spin-off på den populära komediserien "The Office" då NBC har lagt ned planerna på "The Farm" som skulle ha karaktären Dwight (Rainn Wilson) i huvudrollen. Detta är inte endast några rykten utan kommer från både NBC och Wilson själv.

Chloe Sevigny har fått den kvinnliga huvudrollen i A&E:s kommande thrillerserie "Those Who Kill" som ska baseras på den danska serien "Den som dräper". Hoppas verkligen inte att detta sätter käppar i hjulet för en eventuellt andra säsong av "Hit & Miss".

Den fjärde säsongen av "Community" har äntligen fått ett premiärdatum, ja om vi nu ska lita på NBC denna gång, markera torsdagen den sjunde februari i era kalendrar. Fortfarande en lång väntan, men vi har åtminstone fått ett livstecken.

Chazz Palminteri kommer att göra en gästroll i CBS:s "Blue Bloods".

Gary Cole, ja ni vet han som var den där gamla rösten i natten på 80-talet, har fått en större roll i HBO:s komediserie "Veep".

USA Network har beställt ett rättegångsdrama kallat "Shadow Counsel" av Barry Schindel ("Law & Order").

HBO har bestämt sig för att ge den femte och sista säsongen av "Treme" endast fem avsnitt.

ABC har köpt upp en komediserie kallad "CompliKATEd" av Ben Stiller, i huvudrollen kommer vi att få se Bonnie Hunt som *trumvirvel* Kate! Så fyndigt...

Kanalen har även köpt upp ett politiskt drama, "City Hall", vilken beskrivs som "St. Elmos Fire" möter "The West Wing" , samt en actionserie av Peter Berg som går under titeln "Olympus".

Atteeeeention! Kabelkanalen FX har köpt upp ett ännu obetitlat projekt av Jack Black som ska utspela sig på en militärskola.

NBC:s kommande såpathriller "Infamous" har återigen bytt titel, först hette serien "Notorious", sedan just "Infamous", nu heter den dock "Deception". Jag återkommer väl om sisådär en månad då de döpt om tramset igen...

Innan jag rundar av för denna vecka ska vi ta oss en titt på vilka serier som under den gångna veckan tilldelats ett fortsatt förtroende och först och främst så hittar vi AMC:s västernserie "Hell on Wheels" som, tack och lov, får en tredje säsong.

Sedan har ABC letat sig blodiga bland sin bröte och hittat horribla "The Neighbors" samt intetsägande "Scandal" och slängt åt dem en varsin full säsong, sanslöst.

FX har i sin tur gett "Wilfred" en tredje säsong och slutligen så har USA Network avslöjat säsongspremiärdatumen för tre av deras största serier; "Suits" kommer tillbaka den 17:e januari, "White Collar" den 21:a januari och "Necessary Roughness" dagen efter, det vill säga den 22:a januari.

Däremot har de bestämt att lägga ned magplasket "Common Law".

Detta var allt för denna vecka, happy Halloween på er!

| 1 november 2012 19:01 |