Skribent

Patrik Jonsson

15 maj 2014 | 21:01

Fyra serier att hålla utkik efter i sommar

Så var vi ungefär ett par veckor in i maj och snart är sommaren här på allvar. Lyckligtvis börjar sommarsäsongerna vad det gäller TV-tablåerna på att växa sig allt starkare för varje år som går. Ikväll ska vi därför titta närmare på fyra av sommarens, på förhand, mest intressanta debutanter.

Redan nu rullar debutsäsonger av färska serier som "Salem", "Penny Dreadful" samt gammelnya "24" ("Live Another Day") och inom en vecka har även Fox:s "Gang Related" haft premiär. Detta är serier vars säsonger kommer att sträcka sig en bra bit in i sommaren, ända in till juli faktiskt. Med detta sagt har egentligen sommarsäsongen redan smygstartat. Sedan får vi ju absolut inte glömma alla återkommande serier heller; "Falling Skies", "Ray Donovan", "Orange is the new Black", "Hell on Wheels", "Strike Back", "The Bridge", "Rectify", "Longmire" samt den absolut sista säsongen av HBO:s "True Blood" är bara några exempel på stora och populära serier vilka kommer att göra oss sällskap bland sol, regn och moln i sommar.

Ingen sommarsäsong känns dock helt komplett utan några starka debutanter, detta år är det speciellt fyra stycken serier jag känner mig allra mest manad att lägga mitt fokus på. Nästan samtliga serveras av kabelkanaler och samtliga har, i alla fall så här på förhand, mycket starka underlag. Dessutom verkar det som att just denna sommars debutanter verkligen har fått en försmak av det postapokalyptiska, virusinfekterade och katastrofala. Nu ska jag dock sluta jiddra och istället presentera dessa fyra tungviktare.

"The Last Ship" (TNT)

TNT är väl i detta sammanhang den mer ostabila kabelkanalen, de har dock bland annat den alldeles lysande snutserien "Southland" i sitt CV så därför ska de definitivt inte underskattas. "The Last Ship" är just en postapokalyptisk dramathriller där vi kommer att få följa en besättning ombord på ett osmittat skepp tillhörandes den amerikanska flottan. Hela 80 procent av jordens befolkning har nämligen blivit utrotade av en extremt aggressiv pandemi, ett slags virus helt enkelt och det är upp till just denna besättning att hitta ett botemedel illa kvickt för att helt sonika rädda mänskligheten. Den första säsongen, vilken bygger på romanen med samma namn av William Brinkley, kommer att bestå av tio avsnitt och premiär är det i USA på just TNT söndagen den 22:a juni. I huvudrollerna finns bland andra Rhona Mitra och Adam Baldwin. Seriens huvudproducent heter Michael Bay.

"The Leftovers" (HBO)

Naturligtvis måste också kabelkanalernas kabelkanal ha en debutant så här till sommaren och i år heter HBO:s bidrag alltså "The Leftovers". Även denna serie är inne och nosar på det postapokalyptiska då den kretsar kring den "Bibliska hänryckningen", eller "The Sudden Departure" som den i detta sammanhang kallas. Fokusen i denna läggs på de människor som blir kvar här på jorden där de lever i typiska förortsområden. Ja ni vet, lika hus, lika bil, pedantiskt klippta gräsmattor, tänk er stämningen i till exempel filmen "American Beauty". Mitt bland allt detta försvinner helt enkelt människor titt som tätt, de går liksom upp i rök. Serien baseras på den mycket omdiskuterade tillika smått USA-kritiska romanen med samma namn av Tom Perrotta. Perrotta finns även med som seriens huvudmanusförfattare och det gör även seriens skapare Damon Lindelof. Äntligen Lindelof på kabel säger jag. Pilotavsnittet är regisserat av Peter Berg ("Lone Survivor") och i huvudrollerna finns bland andra Liv Tyler samt Justin Theroux. Den första säsongen består av tio avsnitt och premiär blir det söndagen den 29:e juni i USA.

"The Strain" (FX)

Detta måste väl ändå vara den mest emotsedda serien i sommar? Jag menar här har vi kabelkanalen FX som radat upp succé efter succé de minst tio senaste åren ("Justified", "The Americans", "The Shield", "Fargo" osv.), vi har Carlton Cuse ("Lost") som huvudproducent och vi har självaste Guillermo del Toro som skapare, han finns dessutom med som producent. Ja och för den mer insatte så vet ni att serien även baseras på del Toros romantrilogi med samma namn vilken han skrev tillsammans med parhästen tillika författaren Chuck Hogan. Sedan har vi så klart vampyrer och sådana verkar vi ju aldrig tröttna på, eller? För min egen del är jag ärligt talat rätt mätt på dessa blodsugare men denna gång kan inte ens jag låta bli att vara peppad. "The Strain" är en rysarserie som mycket kortfattat kretsar kring ett virus som förvandlar folk till vampyrer. Vänta er dock inte en helt vanlig vampyrhistoria, detta blir något alldeles extra, ni som läst böckerna kan säkerligen skriva under på detta. I huvudrollerna finns bland andra Corey Stoll och Kevin Durand, den första säsongen består av 13 avsnitt, ett specifikt premiärdatum saknas fortfarande, debuten är dock att vänta i juli.

"Wayward Pines" (Fox)

Vi avslutar med den enda serien som inte har en kabelkanal i ryggen, detta är även den enda av dessa fyra serier vilken inte har övernaturliga/postapokalyptiska element i sitt fokus. Eller? Ja man vet ju aldrig, mannen bakom det hela heter nämligen M. Night Shyamalan så ingenting skulle då överraska mig det är då ett som är säkert. Nåväl, "Wayward Pines" är ett "Twin Peaks"-doftande mysterium där vi kommer att få följa en Secret Service agent (Matt Dillon) i jakten efter sanningen om försvinnandet av några av hans kollegor i den lilla tillika mystiska staden Wayward Pines, Idaho. Ifall de spelar korten rätt i den här serien kan den bli riktigt jäkla bra tror jag, jag får inte bara "Twin Peaks"-feeling här, jag känner även av starka Stephen King-vibbar. Nu hoppas jag att Fox visar på kvalitet här och inte gör något "Under the Dump"-trams. Rollistan är faktiskt även den rätt så imponerande eller vad sägs om bland andra Matt Dillon, Melissa Leo, Toby Jones, Juliette Lewis och Terrence Howard? "Wayward Pines" består av åtta avsnitt, även denna saknar ännu så länge ett specifikt premiärdatum. Det har snackats mycket kring en premiär i juli, medan andra påstår nästa vår. "Wayward Pines" har legat i startgroparna länge därför känns 2015 lite väl långsökt, vi får därför hoppas på just juli.

Här är några ytterligare sommardebutanter jag tycker man kan hålla ett extra öga på; "Tyrant" (FX), "Extant" (CBS), "Crossbones" (NBC), "Manhattan" (WGN) och "Halt and Catch Fire" (AMC). Gillar ni 50 Cent (ni är väl kanske 4-5 stycken?) kan ni även passa på att spana in hans serie "Power" på Starz i början av juni. Vem vem, kanske kan han lyckas bättre i TV-branschen? Nja, mina förhoppningar ligger väldigt lågt.

Ifall ni vill hålla koll på typ allt som kommer i sommar länkar jag här till en lista snyggt ihopplockad av IMDb.

Vilken serie ser ni mest fram mot i sommar? Förmodligen "The Strain, ja jag förstår. Men hittar ni någon annan serie av intresse? Kommentera gärna nedan.

| 15 maj 2014 21:01 |