Film

Skribent

MovieZine

6 juni 2017 | 18:00

7 kommande svenska filmer du behöver ha koll på

Uppdatera dig på höstens och vinterns filmsnackisar redan nu.
Det är Sveriges nationaldag, och vad passar väl bättre än att ta en titt på de kommande svenska filmer vi har framför oss? Vi har valt ut sju intressanta projekt som har premiär det närmaste året.
 

The Square - premiär 25 augusti

 
 
Ruben Östlund följer upp världssucén "Turist" med en engelskspråkig dramakomedi som driver med konstvärlden. I centrum står Christian, en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum. Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Vinnare av prestigefyllda Guldpalmen på Cannes filmfestival!
 

Borg - premiär 6 september

 
 
Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf spelar huvudrollerna i filmen om den avgörande matchen mellan tennisproffset Björn Borg och amerikanske utmanaren John McEnroe. En av årets mest omtalade svenska filmer har också Stellan Skarsgård och Tuva Novotny i rollistan.
 

Para knas - premiär 27 oktober

 
 
Actiondrama av uppmärksammade 25-åriga långfilmsdebutanten Nikeisha Andersson. Den officiella handlingen (som vi inte förstår ett ord av) säger:
 
"Från orten ekar längtan efter para medan rika svennar vaskar bubbel helg efter helg på Stockholms innekrogar. Sara & Amida vägrar fastna i para knas och ur vänskap föds idén om ett äventyr bland spilld champagne. En "silverbag", en innerstadsnatt i baxade kläder och en len svenne senare välter allt som tidigare varit tråkigt men trots allt stabilt."
 

Jag vill inte bli gammal nu - premiär 2017

 
 
Fanni Metelius, känd från ”Turist”, regidebuterar med ett drama som beskrivs som ”en film om intimitet, sexualitet och en relation som tar slut.” Vi följer ett ungt par, Mika och Tesfay, under 156 veckor. Från att de träffas till långt efter att deras relation tagit slut. Filmen berör normer kring sex och kärlek hos unga vuxna idag.
 

Solsidan - premiär i jul

 
 
Favoriterna från komediserien  "Solsidan" flyttar från tv-rutan till biograferna i jul. Vi följer de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov. I huvudrollerna får vi återse bland andra Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch och Henrik Dorsin. Filmen regisseras av bröderna Felix och Måns Herngren (senast aktuella med "Hundraettåringen").
 

Tårtgeneralen - premiär i jul

 
 
Filip & Fredrik första spelfilm bygger på deras egna bok, som i sin tur bygger på verkliga händelser. Komedin handlar om Hasse P, en entreprenör från Köping som bestämde sig för att sätta "Sveriges tråkigaste stad" på kartan. Detta genom att slå rekord i världens längsta smörgåstårta. Robert Gustafsson var aktuell för huvudrollen som nyligen togs över av Mikael Persbrandt. Inspelningen pågår i sommar med planerad premiär redan i jul.
 

Aniara - premiär våren 2018

 
 
Kanske den mest efterlängtade svenska filmen just nu, om du frågar oss. Pella Kågerman och Hugo Lilja gör svensk sci-fi på Harry Martinsons episka dikt. Här kan du läsa vår intervju med regissörerna som berättar mer om sitt unika projekt…
 
Vilken av filmerna ser du mest fram emot? Kommentera nedan.
| 6 juni 2017 18:00 |