Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

19 mars 2015 | 20:00

5 skräckfilmer som nu blir tv-serier

Om man får tro nyhetsflödet så kommer 2015/2016 bli horrorfyllt. I alla fall i tv.

Låt den rätte komma in


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

John Ajvide Lindqvists succéroman om vampyrer i Blackeberg har fått både en svensk och en amerikansk film, den förstnämnda i regi av Tomas Alfredson och den sistnämnda, "Let Me In", med Chloë Grace Moretz i huvudrollen. När historien nu ska få en tv-remake hos kabelkanalen A&E (efter hård budgivning mot Showtime) har handlingen förflyttats till en småstad i Vermont, på USA:s östkust. Men grundstommen, vänskapen mellan en mobbad pojke och en beskyddad vampyrflicka, verkar kvarstå. 

Titeln blir såvitt det går att avläsa, "Let the Right One In". Inget är ännu sagt om premiärdatum.

Scream


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det har varit mycket snack och lite verkstad med den här tv-versionen som MTV har hållit på att sätta ihop i ett par år nu. Men det senaste budet är att serien ska ha premiär i år. Det som kommit fram hittills är i alla fall att den ikoniska Ghostface-masken i tv-remaken är ett minne blott. Istället har en "köttigare" mask tagits fram, som lånat drag från Edvard Munchs klassiska målning "Skriet". 

Enligt vice vd:n på MTV, Mina Lefevre, kommer "Scream"-konceptet vara förnyat men också innehålla "såpiga tonårshistorier, populärkulturhumor, skrämselmoment och en mördare". 

Handlingen enligt tidigare pressmeddelanden är att serien startar med att ett YouTube-klipp blir viralt, vilket får oerhörda konsekvenser för tonårstjejen Audrey (spelad av Amy Forsyth). Klippet blir också den utlösande faktorn till ett mord som väcker dåliga minnen till liv i den lilla staden Lakewood där Audrey och hennes vänner bor.

Fredagen den 13:e


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Redan 2002/2003 kom enligt uppgifter första snacket om en tv-serie baserad på "Fredagen den 13:e"-filmerna. Franchise-skaparen Sean S. Cunningham döpte den snabbt till "Friday the 13th: Crystal Lake Chronicles". Genom åren har det sedan kommit en och annan uppdatering kring projektet men inget  direkt handfast. Förrän helt nyligen då Cunningham på en mässa uppgav att ungdomskanalen The CW visat intresse för serien. 

Han meddelade också att tv-serien skulle vara très meta och handla om invånarna i den "riktiga" orten Crystal Lake och hur filmerna om mördaren Jason Voorhees påverkat både dem och den "riktige" Jason.

Evil Dead


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I november kom beskedet att barndomskompisarna Sam Raimi och Bruce Campbell återigen slagit sina påsar samman och hade sålt in tv-serien "Ash vs. Evil Dead" till den amerikanska kabelkanalen Starz. TV-serien tar vid där den sista filmen slutade ("Evil Dead 3: Army of Darkness" från 1992) och Campbell repriserar sin roll som den oansvarige Ash. Han är nu en åldrad förförare som försökt förtränga allt med "deadites" att göra. Men det går sällan att komma undan sitt förflutna, så inte heller den här gången.

- Vi ser fram emot att få berätta nästa kapitel i Ash lama men ändå heroiska saga. Med sin motorsågsarm och sin "boomstick", är han tillbaka för att sparka monsterrumpa - och gosse, den här gången är det vagnslaster av dem, sa Raimi när det stod klart att serien skulle bli av.

Raimi producerar serien, samt har skrivit och regisserat pilotavsnittet, som nu även fått tillskott av Lucy Lawless. Det blir ett kärt återseende för hon och Campbell tillbringade en hel del tid tillsammans i "Xena: Krigarprinsessan" när det begav sig. 

Premiär i slutet av året.

Exorcisten


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det svaga kortet i leken. 2013 framkom det att en tv-serie baserad på William Friedkins skräckklassiker "Exorcisten" shoppades runt till olika tv-bolag i USA. Då firade filmen 30 år och var därmed aktuell. Dessförinnan fanns även planer på en miniserie. Därav blev intet. Så hur het denna "nya" tv-satsning är i dagsläget förtäljer inte historien (Internet). Det har inte stått ett ord om den det senaste året. Men man ska aldrig säga aldrig. 
 
Vilken av dessa fem ser ni fram emot? Har jag missat någon? Låt mig få veta det i kommentarerna!
| 19 mars 2015 20:00 |