Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 januari 2024 | 14:00

5 sexscener som fick biobesökarna att rodna under 2023

Under den pågående debatten om nödvändigheten av sexscener i film så chockade den ena storfilmen efter den andra med intima scener.
En av de mest omdebatterade filmteman 2023 har varit om huruvida det är nödvändigt eller inte med sexscener på film. Har biopubliken blivit för pryd och lättkränkt? Medan våld och mord i form av skräck- och actionfilm fortsätter att locka publik så verkar glimtar av nakna kroppar som tillfredställer varandra något skrämmande.
 
Samtidigt har många filmskapare givit själva fan i debatten och levererat fler sex- och nakenchocker på vita duken än vi är vana vid. Det bjöds på både hundsex (”Doggy Style”), våldsam gruppsex (”Joy Ride”), lesbiskt sex (”Jagged Mind”) och gott generöst bögskoj (”Red, White & Royal Blue”, "All of Us Strangers”, ”Nuovo Olimpo”, ”Kärlek & avund”). Den sistnämnda fick till och med högsta åldersgränsen i USA vilket fick regissören Ira Sachs att rasa.
 
Men bland allt filmsex under året som gick så var det dock några rullar som stod ut och chockat publiken mer än andra. Varning för en del spoilers!
 
 

1. Dicks: The Musical

 
Om du missat denna minst sagt skruvade musikal baserad på scenföreställningen ”Two Fucking Identical Twins” så är den värd att ge en titt - om du är redo för bisarr humor och barnförbjudet innehåll. Handlingen följer två vuxna tvillingbröder (Josh Sharp, Aaron Jackson som även skapat scenversionen) som återförenas efter att ha skiljts vid födseln och försöker återförena sina föräldrar. Det är en rad knasigheter som minst sagt kräver en viss smak innan det hela eskalerar i att bröderna har en incestuös, fantastiskt smaklös sexscen som inte lämnar mycket kvar åt fantasin.
 
 

2. Infinity Pool

 
Familjen Skarsgård är knappast främmande för knäppa sex- och nakenscener, och Alexander fortsätter glatt traditionen i Brandon Cronenbergs senaste rysare. Här får hans avdankade författare sällskap av nya skräckdrottningen Mia Goth på en semesterort och blir introducerad till en psykotisk och pervers grupp av turister som ägnar sig åt kriminalitet, våld - och sex. Vad som börjar med en oskyldig (nåja) handtralla på stranden eskalerar så småningom i en orgie med läskiga masker som skulle få gänget i ”Eyes Wide Shut” att gå och gömma sig. Då har jag inte ens gått in på scenen med en naken Skarsgård i hundkoppel.
 
 

3. Oppenheimer

 
Att en Christopher Nolan-regisserad biopic om forskaren J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) och utvecklingen av atombomben skulle hamna på listan över årets sexscener var kanske inte helt väntat. Men scenen där Florence Pugh, i rollen som kommunisten och älskarinnan Jean Tatlock, rider Oppenheimer blev snabbt en av årets snackisar och en omnämnd titel i sexscensdebatten, inte minst i Indien. Återstår att se om hinduiska dikten “Now I am become Death, the destroyer of worlds” som titelkaraktären citerar under akten blir en ny fetisch inom sextrender.
 
 

4. Poor Things

 
Regissören Yorgos Lanthimos fortsätter sitt framgångsrika samarbete med Emma Stone, efter Oscarsbelönade ”The Favorite” och kortfilmen ”Bleat”. I deras senaste äventyr spelar stjärnan en kvinna som i bästa Frankenstein-stil väcks till liv med en bebis hjärna av en kirurg (Willem Defoe). Hon mognar snart gradvis och finner sexuell frihet när hon övergår från onani med frukter och grönsaker till massvis av entusiastiskt, livfullt och absurt sex med en slemmig advokat (Mark Ruffalo). Fans av Lanthimos tidigare filmer kan vänta sig hans läckert svarta humor, denna gång i en historia om  sexuella frigörelse, aptit och beroende. Och inte mycket sker bakom stängda dörrar...
 
 

5. Saltburn

 
Om du missat de omtalade naken- och sexscenerna i ”Promising Young Woman”-regissören Emerald Fennells senaste svarta komedi så har du troligen bott under en sten. Det mesta tänkbart perversa, sjuka och tabu inom sex serveras på silverfat med Barry Keoghan i centrum som Harvard-student med osund besatthet av klasskamrat (Jacob Elordi) med överklassfamilj. Försök att hitta en annan film som inkluderar påsättning av en grav, slurpande av badkarssperma och blodigt oralsex. Och du kommer sent att glömma årets tveklöst mest avklädda slutscen.
 
Vilka sexscener chockade dig mest under 2023?
| 6 januari 2024 14:00 |