Film

Skribent

MovieZine

20 juli 2023 | 11:00

Intimt gaydrama får striktaste åldersgränsen i USA - regissören rasar

Vågat vuxenmys i franska "Kärlek & avund" ger filmen den högsta åldersgränsen i USA. "Censur", ropar regissören Ira Sachs.
Ett antal vågade sexscener har gett filmen Ira Sachs nya drama "Kärlek & avund" den ovanligt höga åldersgränsen NC-17 i USA. Det innebär att ingen under 17 år får se filmen på amerikanska biodukar.
 
Regissören själv menar att beslutet är bakåtsträvande, möjligen homofobiskt och rentav farligt:
 
- Vi hungrar efter filmer som liknar våra egna erfarenheter. Och att hitta en sån här film, som sedan blir utestängd, är deprimerande. De censurerar kultur vilket är ganska farligt, speciellt när det handlar om en hbtq-kultur som redan kämpar för sin rätt att få finnas.
 
Vanligtvis brukar filmskapare klippa om sina filmer för att lugna MPAA och få en snällare åldersgräns som R-rating (får ses av minderåriga i vuxet sällskap). Men Sachs och distributören MUBI vägrar att kompromissa, och lovar att släppa "Kärlek & avund" i oklippt och ocensurerad version.
 
- Filmen är ved den är. Den är väldigt öppen med vad sexuella upplevelser har för betydelse i våra liv. Att ändra på det nu vore att skapa en helt annan film, säger regissören.
 
 
"Kärlek & avund" utspelar sig i Paris och följer ett passionerat triangeldrama mellan ett homosexuellt par och en kvinna. Äktenskapet mellan regissören Tomas (Franz Rogowski, "Den stora friheten") och Martin (Ben Whishaw, "Skyfall") börjar knaka i fogarna när den förstnämnde inleder en relation med Agathe (Adèle Exarchapoulos). En del naket rajtantajtan försiggår.
 
I intervjun med LA Times berättar Ira Sachs också att hans egna mor har sett och... "Hon tyckte ärligt talat att den var ganska het."
 
"Kärlek & avund" får svensk biopremiär den 25 augusti.
| 20 juli 2023 11:00 |