Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 juli 2023 | 13:00

Kritik mot sexscenen i "Oppenheimer". Har Nolan just kränkt en miljard indier?

"Ska vi gå hem till mig och... läsa lite ur heliga skrifter?"
En sexscen i bioaktuella "Oppenheimer" har väckt kritik och en storm i sociala medier - i Indien.
 
När det vankas älskog mellan Cillian Murphys forskare och hans älskarinna Jean, spelad av Florence Pugh, får hon för sig att gå fram naken till bokhyllan, plocka fram en bok och be Oppenheimer om högläsning. Boken i sig är Bhagavadgita, en samling hinduiska dikter och en helig skrift inom hinduismen.
 
Att den religiösa skriften förekommer mitt under en sexakt i en storfilm från Hollywood har väckt stor kritik bland indiska biobesökare, skriver Variety.
 
Nolan sägs vara en biomagnet i Indien och många ville se "Oppenheimer" under helgen. Men filmen möttes av omedelbar backlash. Journalisten Uday Mahurkar skriver ett öppet brev till regissören på Twitter där han ber honom att klippa bort den kontroversiella scenen:
 
"Vi förstår inte logiken bakom denna onödiga scen. Men den är en direkt kränkning av den religiösa tron hos en miljard hinduer (...) och känns nästan som en del av en större konspiration av anti-hinduiska makter. Hollywood är känsligt när det kommer till att inte framställa Koranen eller Islam på ett kränkande sätt. Varför gäller det inte hinduer?"
| 23 juli 2023 13:00 |