intervju

Skribent

Fredrik Adolvsson

23 december 2023 | 13:00

Barry Keoghan om att dansa naken på film: "Vill utmana mig själv"

Vi har pratat med skådespelaren Barry Keoghan om, bland annat, vad som var jobbigt med den där fantastiska sista scenen i Amazon-producerade "Saltburn".
“Saltburn” är Emerald Fennells andra film som regissör och manusförfattare, efter den uppmärksammade och Oscarsbelönade debuten “Promising Young Woman”. Den här gången har hon riktigt blicken mot överklassen, och skildrar en till synes anspråkslös och ganska tråkig ung man som dras in i en rik familjs excentriska tillvaro.  
 
Den där (åtminstone inledningsvis) anspråkslöse mannen spelas av Barry Keoghan, som tidigare gjort starka insatser i bland annat "The Banshees of Inisherin" och "The Killing of a Sacred Dear" (och "The Eternals", men min uppskattning av den och Keoghans insats där verkar tillhöra minioriteten). 
 
Fennell började sin karriär som skådespelare, och kanske är det en av orsakerna till varför Barry Keoghan tyckte så mycket om att jobba med henne. 
 
- Jag gillar henne verkligen som filmskapare. Jag tycker att hon är väldigt smart och definitivt unik. Vi har ett sätt att kommunicera och är ganska synkroniserade. Jag känner att hon förstår mig och jag förstår henne och jag vet vad hon vill ha. Det finns en nivå av förtroende där som är riktigt trevlig.
 
Vad var inspirationen för din karaktär Oliver, vad hjälpte dig att hitta honom?
 
- Det är samma tillvägagångssätt för varje karaktär.Jag gör min läxa och ställer frågor. Det är en process, du vet, men jag tar egentligen inte inspiration från andra karaktärer eller filmer. För jag vill att det ska vara fräscht och komma från en egen plats.
 
På tal om det, vad känner du är viktigast när du accepterar en roll? Vad är det du letar efter?
 
- Att bli utmanad, att försöka utmana mig som skådespelare och se om jag kan visa någon form av annorlunda bredd och engagemang.
 
Hur var det att jobba med den svenske, Oscarsbelönade filmfotografen Linus Sandberg?
 
- Jag menar, titta på filmen. Alla filmer han gör är otroliga. Han får det att se ut som en målning. Och han är en riktigt trevlig man.
 
Och så är det ju den där dansscenen. Spoiler för den som inte sett filmen och vill möta den med helt fräscha ögon. Jag undviker visserligen att nämna något som har med storyn att göra, men scenen ifråga är ändå en upplevelse.
 
Hur var det egentligen att dansa naken genom den där vackra gamla herrgården? 
 
- Vet du vad? Det var märkligt. Det tveksamma för mig var dansen. med eller utan kläder. Att dansa är inte min grej, så det var tveksamt för mig, men inte att vara naken. 
 
"Saltburn" är tillgänglig för streaming på Prime Video.
 
| 23 december 2023 13:00 |