Film

Skribent

Jonathan Enochsson

8 maj 2019 | 18:00

5 saker vi vill se mer av efter "Avengers: Endgame"

”Avengers: Endgame” har slagit ner som en blixt från Thors hammare och slår alla möjliga rekord. Marvel har varit ovanligt tystlåtna om vilka karaktärer och filmer man kommer satsa på härnäst, men Avengers slutstrid öppnar upp för många intressanta spår framöver. (Varning för spoilers!)
Världsordningen är återställd. Thanos är besegrad. Hurra! Men galaxen ser ändå inte ut att någonsin bli densamma. Efter att ha sett ”Avengers: Infinity War” skrev jag en krönika om hur Marvel måste våga förändras. Att uppföljaren inte helt får sudda ut de gastkramande förluster vi fick uppleva efter Thanos mäktiga fingerknäppning. En uppgift jag tycker Marvel lyckats utmärkt med. Visst, vi fick tillbaka några superhjältar, men vi fick även ta farväl av några gamla favoriter.
 
Utöver dödsfall har man även vågat utveckla sina karaktärer. Vi ser nya bekantskaper formas, karaktärer utvecklas på oväntade sätt och mindre karaktärer ta större roller. Flera av dessa förändringar öppnar upp för spännande uppföljningsspår i Marvels växande universum, vissa mer intressanta än andra.
 
 
 

Thor i “Guardians of the Galaxy”

 
I "Endgame" får vi se åskans gud från en helt annan sida. Den kaxiga och arroganta hunken har ersatts av en fet och avslappnad slacker. Istället för att leda de kvarvarande Asgard-invånarna, spenderar han dagarna med att dricka öl och spela Fortnite tillsammans med den älskvärda Korg. Thor får under hela filmen agera mer ”comic-relief” än slagskämpe och slår passande nog följe med gänget från Guardians of the Galaxy i slutet av filmen.
 
Hur härligt vore det inte om Thor fortsatte som en stadvarig medlem av galaxens mest oseriösa väktare? Om han behöll sin ölmage och blev MCU:s svar på Seth Rogen. I ett universum fullt av ädla superhjältar med välformade sexpack, vore det fantastiskt med en avdankad gud fri från ansvar.
 
 
 

Större roll för Captain Marvel

 
Carol Danvers blev snabbt en ny fan-favorit efter ”Captain Marvel” som släpptes tidigare i år. Den hårda och bestämda krigaren fick däremot en förvånansvärt liten roll i ”Avengers: Endgame”. Även om jag själv inte blev särskilt imponerad av hennes fristående film, är karaktären intressant och förtjänar en större roll i Marvels universum.
 
I slutet av ”Avengers: Endgame” ser vi Captain America informellt lämna över ledarmanteln, i form av sin sköld, till Falcon. Jag hoppas innerligt att Danvers får en större ledarroll än den relativt intetsägande Falcon. Visst, hon har en hel galax att bevaka, men hon kan väl svänga förbi jorden lite då och då i alla fall?
 
 
 

Mer Wakanda

 
Avengers-filmerna har hittills centrerat kring New York. Det har varit naturligt eftersom Tony Stark, Avengers motsvarighet till Oppfinnar-Jocke, haft sin verksamhet här. Nu när Iron Man är ett minne blott är det däremot kanske dags för ett miljöombyte. Vad sägs om att ge Wakanda rollen som hjältarnas centrum? Wakanda-borna (Wakandianerna?) verkar trots allt relativt uppfinningsrika och kan säkert slänga ihop en del Kree-mördar-maskiner. Klimatet verkar behagligare än i New York om inte annat.
 
 

Låt Hawkeye möta sina demoner

 
Jag vet, Hawkeye är knappast någons favoritkaraktär, men något hände under "Endgame". Den bittra och mörkare versionen av Jeremy Renners karaktär gav honom ett välbehövt djup. Hans hämndlystna bärsärkagång gav honom en historia som var mycket intressantare än hans ursprungliga.
 
Disney har redan utannonserat sina planer på att ge Hawkeye en egen serie på Disney+. Jag hoppas bara att denna fortsätter utforska det inre mörkret som karaktären uppenbarligen besitter och inte låter honom återvända till att vara den minst spännande Avengern.
 
 
 

Våga släppa in nya karaktärer

 
När man gjort stora förändringar i världsordningen är det viktigt att Marvel fortsätter utmana status-quo och inte hittar nya ursäkter att blanda in sina gamla karaktärer. Redan nu finns det planer på en Black Widow-prequel, vilket knappast känns nyskapande.
 
Min farhåga är att man fortsätter på samma recept med nya iterationer av gamla superhjältar, vare sig det gäller prequels eller nya versioner av gamla superhjältar (till exempel Tony Starks dotter som nya Iron Man). Det blir mycket mer spännande om man släpper in nya superhjältar från Marvel-universumet, vad sägs om att ge exempelvis Valkyrie lite mer spelrum istället?
 
Vad vill ni se i Marvels framtida filmer? Tyck till nedan.
| 8 maj 2019 18:00 |