KRÖNIKA

Skribent

Jonathan Enochsson

12 maj 2018 | 21:00

Marvel måste våga förändras

”Avengers: Infinity War” har blivit en av de bäst säljande Marvel-filmerna hittills. En del av filmens framgång kommer säkerligen från hur man genomfört stora och förvånande förändringar i det etablerade universumet. Det gäller nu att man vågar behålla en del av dessa förändringar för att inte riskera att tappa publikens intresse.
Relativt få TV- och filmserier klarar av den svåra uppgiften att fortsätta engagera och trollbinda sin publik. Tittarsiffrorna dalar ofta efter någon upplaga och intresset avtar. Men vissa lyckas väldigt bra med detta. Inte minst Marvel, som sedan starten av sin stora filmsatsning Marvel Cinematic Universe (MCU) lyckats skapa konsekventa kassakor.
 
Sedan ”Iron Man” släpptes 2008, har man i princip dominerat filmindustrin. I 10 år har superhjälte efter superhjälte introducerats och intresset ser fortfarande inte ut att dala. Den senaste filmen, universumets klimax, har istället slagit nya rekord.
 
Receptet för långvariga produktioner som inte tappar tittarsiffror, verkar vara en vilja att tänja på gränserna och skapa något nytt.
 
Många tv-serier och filmer som varar länge lider av en oförmåga att våga förändra ett vinnande koncept, vilket gör att tittarna till slut tröttnar. Man följer helt enkelt ”Simpsons”-modellen. ”Simpsons” har ett narrativ som bygger på att alla stora förändringar som skett i ett avsnitt klaras upp i slutet av avsnittet. Homer slutar sitt jobb på kärnkraftverket och blir astronaut, bara för att misslyckas och återvända till sitt gamla jobb innan avsnittet är slut. På så sätt är utgångspunkten alltid densamma vid starten av varje avsnitt.
 
”Simpsons”-modellen fungerar i komedier där underhållningen kommer från roliga inslag snarare än handlingens utveckling. När det gäller spännande och dramatiska filmer och serier, gäller det dock att någonting stort händer förr eller senare.
 
”Lost” är ett bra exempel på en serie som inte lyckades med denna resa. Premissen var bra, berättandet var lysande, men man kom ingenvart. Redan efter andra säsongen började tittarsiffrorna sjunka. När karaktärerna fortfarande var fast på samma ö, utan någon vidare handlingsutveckling efter säsong 3, fortsatte tittarna att överge serien. ”Game of Thrones” däremot, har ständigt utvecklat handlingen och till och med vågat göra sig av med karaktärer som fortfarande varit populära och verkar inte visa några som helst tecken på dalande tittarsiffror.
 
Hur har då Marvel lyckats med den till synes omöjliga uppgiften att fortsätta behålla tittarnas intresse? Jag tror att en del av svaret ligger i att man vågat utmana och förändra det universum man byggt upp.
 
Den första stora förändringen man gjorde, var att gå från separata filmer till att förena superhjältarnas historier i ”Avengers”. Genom att sammanföra de olika historierna, gav man varje film ett tydligt syfte. Efter ”Avengers” släppts, förstod biopubliken att varje enskild upplaga av MCU-filmerna var livsviktig för att förstå sammanhanget. Därför vill man inte riskera att missa en film, eftersom man då tappar en del av sammanhanget.
 
Tittar man på intäkterna från de olika filmerna, ser man att dessa har växt i genomsnitt efter första Avengers-filmen släpptes. Att intäkterna har ökat kan förstås bero på andra saker, som att filmerna blivit bättre, men det kan också ha att göra med hur man har förändrat universumet och skapat ett större sammanhang.
 
Efter att ”Avengers” vänt upp och ner på det gamla succé-receptet, har det inte hänt så mycket, fram till 2017–2018, då Marvel vågat experimentera ännu mer med den etablerade värld man byggt upp.
 
Det är alltså viktigt att våga utmana och förändra både handlingen och karaktärerna, även för tv- och filmserier som går bra. Förutom att ”Avengers” förändrat hur Marvel arbetat till viss del, har det inte hänt så mycket med filmserien fram till ”Thor: Ragnarök” släpptes 2017. Här vågade man göra ganska kraftiga förändringar i MCU.
 
I ”Thor: Ragnarök” får vi bland annat se Thor förlora sin legendariska hammare Mjölner och Asgård gå under. Till skillnad från tidigare dramatiska förändringar i världen (till exempel Lokes död), hänger dessa med även in i ”Avengers: Infinity War”. Genom att våga låta förändringarna vara förhöjs inte bara spänningen i den aktuella filmen, publiken får även en känsla av dramatik och oförutsägbarhet som följer med in i kommande produktioner.
 
När man vet att allting kan hända, att även publikkära karaktärer kan dö, blir filmerna spännande på riktigt.
 
Känslan av oförutsägbarhet som byggdes upp i den senaste filmen om Thor, har säkerligen varit väldigt viktig även för ”Avengers: Infinity War”. Att publiken nu vet att Marvel faktiskt vågar ta steget och forma om universumet, gör att man är mer benägen att tro på den omskakande handlingsutveckling som filmen har. Thanos kanske faktiskt lyckades med sin plan?
 
Marvel står nu inför ett tydligt vägskäl. Man kan våga offra vissa av sina hjältar för att skapa en hållbar framtid, där man som publik faktiskt känner sig osäker på hur filmerna ska sluta, eller så kan man klara upp alla problem Thanos ställt till med. Det är förvisso osannolikt att Spider-Man och Black Panther aldrig skulle komma tillbaka, men MCU kanske klarar sig utan Loke i framtiden?
 
Det har skrivits mycket om huruvida Thanos i själva verket är filmens hjälte, och kanske blir han den karaktär som lyckas ta MCU till nya höjder och räddar filmserien från att bli för förutsägbar och tråkig i längden.    
| 12 maj 2018 21:00 |