Film

Skribent

MovieZine

28 juli 2015 | 20:00

5 filmuniversum som gärna får fortsätta expandera

Att universum expanderar och att nya galaxer skapas är ingen nyhet. Detta gäller också i Hollywood.
Sedan Marvel visade filmvärlden var skåpet ska stå med sitt Cinematic Universe har flera filmbolag planerat att hoppa på trenden. Den största snackisen är givetvis DC:s Shared Universe men det finns även stora chanser att vi snart kommer att få stifta bekantskap med filmuniversum som bygger på "Ghostbusters" och Robin Hood. Huruvida detta kommer att lyckas låter jag framtiden utvisa men tills motsatsen är bevisad är jag väldigt skeptisk. 

Detta är mina topp fem filmuniversum som jag utan tvekan skulle vilja, om inte leva i, åtminstone besöka.

5. Freddy vs Jasons filmuniversum
Egentligen är det kanske lite fusk att välja "Fredagen den 13:e"-serien och "Terror på Elm Street­"-serien som ett universum då det bara är två filmer som knyter samman serierna, varav en av filmerna bara hintar till ett gemensamt universum. Men det som gör att detta universum kommer med på listan är dess potential. Freddy och Jason är de två största skräckikonerna i modern tid och att få se mer av dem i ett gemensamt universum vore en dröm för många skräckfans. Givetvis kan man inte göra hur många filmer som helst med bara Freddy och Jason som går loss på varandra, även om en uppföljare till "Freddy vs Jason" inte hade skadat. Men om flera bolag hade kunnat tänka sig att samarbeta så som Marvel har gjort med Universal kring Hulken och nu senast med Sony angående Spider­-Man så skulle vi snart ha ett nytt monsteruniversum att räkna med och det är värt en plats på den här listan.

4. Godzillas Monsterverse
Man kanske kan tycka att ett gigantiskt monster som förstör Tokyo borde vara nog, men inte när det gäller bolaget Toho. Efter flera succéer med jättemonster som Godzilla, Rodan och Mothra bestämde bolaget att det var dags att låta dem mötas och efter att ha slagits en stund samarbeta mot andra monster som hotade världen. Succén med Godzillas universum kom att hålla i sig i flera decennier och som det ser ut nu kommer även en ny generation av biobesökare få uppleva denna monster teamup i och med uppföljaren till "Godzilla" från 2014 vilket, om det görs rätt, får vilket fan som helst av jättemonster att jubla.

3. Universals Monsterverse
Man brukar ju säga att gammal är äldst och det stämmer verkligen in på Universal. Efter att mellan 1931 och 1944 skapat skräcksuccér som Dracula, Frankenstein och The Wolfman ansåg Universal att tiden var inne att låta flera av dem slåss på vita duken. Resultatet blev den så kallade monster­mash-serien som löpte från 1943­ till 1948. Tyvärr valde Universal att inte inkludera några av sina mindre populära karaktärer som Mumien och Den osynlige mannen. Trots detta är det en upplevelse att få se flera av de klassiska monsterna mötas och göra upp. Under de kommande åren kommer vi få se en liknande filmserie då Universal har börjat med ett nytt monsteruniversum.

2. Kevin Smiths View Askewniverse
Kevin Smiths universum utspelar sig i New Jersey och kretsar kring olika grupper av människor och deras livsöden. Det som håller ihop universumet, på ett väldigt bra sätt, är karaktärerna Jay och Silent Bob som likt R2D2 och C3PO vandrar omkring och både observerar och påverkar livsöden. I Jay och Silent Bobs egna film "Jay & Silent Bob Strike Back" knyts säcken ihop ytterligare då nästan samtliga karaktärer i View Askew-världen på något sätt dyker upp. Enligt Kevin Smith själv blir "Clerks 3" hans sista film och på så sätt avslutas universumet.

1. Marvel Cinematic Universe


Large a0e0a5e367ca7db1bc77404120a296eb avengers

Förväntande ni er egentligen något annat? Marvels filmuniversum har sammanlagt dragit in nästan 9 miljarder dollar (över 70 miljarder svenska kronor) på biograferna och det går inte att blunda för. Ända sedan Fox gjorde sin filmatisering av "X-Men" 2000 har jag och flera superhjältar med mig väntat på den här typen av filmserie (jag antar att flera där ute har väntat betydligt längre än så) och vad vi slutligen fick var över all förväntan. Hittills har vi fått 12 filmer inklusive bioaktuella "Ant-Man". Utöver detta har man även utökat sitt universum med flera tv­-serier, nu senast med den superba "Daredevil". För tillfället har Marvel ett superschema av biofilmer fram till 2019 och som det ser ut nu kommer det bara att fortsätta.

Vilka filmuniversum vill ni utforska vidare? Vilka har gjort sitt? Kommentera nedan.

Daniel Ekholm
| 28 juli 2015 20:00 |