Freddy vs. Jason 2003

Action Skräck Fantasy
USA
93 MIN
Engelska
Freddy vs. Jason poster

Synopsis

Drömdemonen Freddy Krueger vill inget hellre än att få terrorisera tonåringarna på Elm Street igen. Men det är omöjligt då föräldrarna i Springwood hittat ett sätt att förtränga hans existens. Freddy manipulerar den hockeymaskklädda seriemördaren Jason Voorhees att låtsas ta hans plats, men inget går som planerat när Jason fortsätter att mörda "hans barn".
Ditt betyg
2.3 av 511 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Freddy vs. Jason
Biopremiär
1 januari 2003
DVD-premiär
28 april 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

En ren njutning - men bara för fansen

Så var det dags. Det har snackats och det har ryktats och diskuterats fram och tillbaka i åratal, men till slut var det oundvikligt. Freddy och Jason skulle mötas på vita duken. Dubbelt så läskigt? Inte en chans! ”Freddy vs Jason” är ungefär lika scary som ”Freddy got fingered” enligt min smak. Men det bör tilläggas, att bara för det så är den inte helt dålig…

Intrigen är barnsligt simpel, det är nästan så man undrar vad som har hänt under alla år av planering (”Freddy vs Jason” var redan påtänkt på 80-talet…). Freddy har blivit bortglömd, förträngd av kidsen på Elm Street. Ingen drömmer längre om honom vilket resulterar i att han bara blir svagare och svagare. Som en sista utväg besöker han Jason i en dröm. Förklädd till Jasons mor, beordrar han honom att uppsöka Elm Street och de ungarna där en läxa. Jason är inte sen att ta till macheten och bege sig iväg på en slaktrunda. Och visst måste det vara Freddys verk, säger alla i den lilla staden när tonåring efter tonåring faller offer för denna ”mystiska mördare”? Freddy börjar sakta men säkert återfå sina krafter…

Men då händer något. Jason får veta att han blivit lurad. Och han blir hämndlysten… Samtidigt slår ett gäng ungdomar ihop sig för att ta sig an den omöjliga uppgiften att förgöra Jason och Freddy, en gång för alla.

Jag tror de flesta va oss som växte upp med dessa filmer har en favorit. Själv älskar jag Freddy Krueger. Freddy har klass, han har stil och han har sina härliga one-liners. Är det någon som gör filmen sevärd så är det Robert Englund med sitt sönderbrända ansikte och med rakbladshandsken, för vem annars? Jason är en gigantisk mördarmaskin på Duracell-batterier, som slaktar ungdomar på löpande band. Men tråkfaktorn är skyhög. Maskerad, fåordig och därmed noll personlighet. Hur kul skulle det vara på en skala att se Jason Voorhees och t.ex Michael Myers slåss mot varandra?

”Terror på Elm Street” samt ”Fredagen den 13:e”-serien har skapat sin egna lilla genre inom skräckområdet. Det är filmerna vi älskar att skratta åt, eller varför inte reta oss på alla dumma bimbosar som en efter en går in i den mörka tysta stugan för att se vad som hänt med deras kompisar…? Jag har inte sett så många av ”Fredagen den 13:e”-filmerna, men för er som känner till ”Elm Street”-serien kan jag säga att ”Freddy vs Jason” är varken bättre eller sämre än de tidigare filmerna, den ligger ungefär på samma småkorkade nivå.

Och jag tror att även Jasons fans blir nöjda. Scenerna där dessa två herrar bankar skiten ur varandra är en ren njutning. Att filmen, som jag tidigare nämnde, inte är det minsta skrämmande är kanske ingen överraskning. Är det kalla kårar längs ryggraden Du längtar efter så se något annat, för icke-fans kan säkert uppfatta denna blodiga historia som en ganska hjärndöd splatter. Och vem som vinner? Att mr Krueger och mr Voorhees är så gott som odödliga är ingen hemlighet. Så jag hoppas ingen blir sur på mig om jag berättar att… det är en tolkningsfråga.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Freddy vs. Jason
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu