Film

Skribent

MovieZine

13 februari 2016 | 12:00

5 filmer att se efter "En man som heter Ove"

Är du en av de 1,5 miljoner svenskar som sett filmen på bioduken? Vi tipsar om 5 filmer för er med allvarlig Ove-abstinens.
När filmen hade premiär under julhelgen slog den publikrekord och biobesökarna fortsätter entusiastiskt att trilla in. Men vad gör man efter att ha sett den?  Som tur är finns det fler filmer om otippad vänskap, sorg och mer eller mindre charmerande herrar. Här är några av dem:

"The Intern" (Nancy Meyers, 2015)
En pensionerad Robert De Niro tar chansen och får praktik på ett stort modeföretag. Grundaren till företaget spelar av Anne Hathaway och tillsammans levererar de en historia om att testa sina gränser och lära av varandra. Lågmält och inspirerande.

"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" (Felix Herngren, 2013)
En inte lika grinig herre men kanske desto galnare hittar vi i Robert Gustafssons karaktär Allan Karlsson. Det är komiskt, färgstarkt och stundtals absurt då vi får följa 100-åringen när han rymmer från ålderdomshemmet. Historien om hans liv visas parallellt med resan på flykt från både polis och kriminella i en explosiv berättelse som bäddar för skratt. Filmen är dessutom aktuell inför årets Oscarsgala där den är nominerad för bästa smink och hårstyling.

"En oväntad vänskap" (Olivier Nakache, Eric Toledano, 2011)
När rike och förlamade Philippe behöver en ny personlig assistent dyker Driss upp på intervjun. Närmast mot sin vilja får han jobbet och får flytta från förorten till en stor, flott våning. Tillsammans utmanar de varandra och trots, eller kanske tack vare, sina olikheter blir de nära vänner. Rappa repliker och livsglädje värmer i denna fantastiska franska historia som dröjer sig kvar långt efter att eftertexterna är slut.

"The Music Never Stopped" (Jim Kohlberg, 2011)
När Henrys (J. K. Simmons) son återvänder efter många år som försvunnen kommer många minnen tillbaka. Men sonen har fått en hjärntumör och kan själv inte minnas något av de senaste åren. Han är fortfarande kvar i uppbrottet som skedde när han var ung och han kan inte skapa nya minnen. Med hjälp av musiken försöker de hitta tillbaka till varandra, något som inte alltid är så lätt.  En film om sorg och försoning till tonerna av The Beatles, Bob Dylan och framför allt: The Grateful Dead. 

"Upp" (Pete Docter, Bob Peterson, 2009)
Den animerade långfilmen om 78-årige Carl som med hjälp av ballonger ska flytta hela sitt hus. Under flytten får han av misstag med sig först en scout och därefter en talande hund. Det är roligt, rörande och antagligen det gulligaste du någonsin kommer se. 

Vilka har ni sett? 

Sofie Eliasson
| 13 februari 2016 12:00 |