Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

22 november 2017 | 13:00

3 anledningar till varför du bör ge nya miniserien "Godless" en chans

För den som gillar westerns är "Godless" ett måste, för den som inte är lika förtjust av genren - är serien av olika anledningar fortfarande ett måste.
För egen del räcker faktumet att Steven Soderbergh är involverad i "Godless", som exekutiv producent, för att jag ska bli såld - och automatiskt ge serien en chans. Efter hans "The Knick" och "The Girlfriend Experience" på tv-seriefronten har han blivit synonym med högsta kvalité.
 
Skådespelare som Jeff Daniels ("Newsroom"), Scoot McNairy ("Halt and Catch Fire") och Michelle Dockery ("Downton Abbey") i western-miljö, tände också mina förhoppningar - jag kan dessutom med glädje bekräfta att de gör väldigt bra ifrån sig alla tre. 
 
Om jag däremot skulle koka ner det hela till tre specifika anledningar, till varför du bör ge "Godless" en chans (i djungeln av tv-serier) är det dessa: 
 

1. En långfilm i miniserie-format

 
 
När nya miniserier dyker upp är det ibland lite svårt att veta vad man bör förvänta sig av dem. Ska den ses i en sittning? Gör den sig bäst uppdelad, för att du ska ha tid att reflektera över avsnitten? Är det en cliffhanger efter varje avsnitt? Samt, är det verkligen en riktig miniserie med en tydlig början och slut i en och samma "säsong"? Öppna slut, eller till och med cliffhanger-aktiga slut på en miniserie där seriens skapare uppenbarligen vill få göra en andra säsong - trots att de inledningsvis valt att kalla det en miniserie (som bara ska bestå av en säsong), är inte ovanligt.
 
"Godless" är en miniserie. En av de bättre. Med en spännande början och ett prydligt slut - sju avsnitt senare. På det stora hela känns miniserien mer som en väldigt lång film. Om jag fick rekommendera hur du väljer att titta på "Godless", så skulle jag säga att den definitivt bör avnjutas i ett enda långt svep. Men det kan såklart bli svårt att hitta en tid där du kan sitta sju timmar i sträck, men du kan åtminstone försöka dela upp den i så få sittningar som möjligt. 
 

2. En av de vackraste tv-serierna på väldigt länge

 
 
Från första till sista sekund möts vi av ett slående vackert foto och natur i "Godless". Det långsamma berättandet, med ständigt svepande panoramabilder över det karaktäristiska "western"-landskapet, fungerar förvånansvärt väl.
 
För den som framförallt är ute efter klassiska dueller, snurrande revolvrar och banditer som rånar lönetåg och diligenser - så kommer du få allt av det, men förbered dig på att se väldigt mycket mer av naturbilder, lugn dialog och ett förhållandevis vanligt liv (utan action) på en ranch som föder upp hästar.
 
Ibland känns det nästan som om David Attenboroughs magiska berättarröst är det enda som saknas i "Godless". Men varje gång det långsamma börjar ta över lite för mycket, strösslas gammal hederlig "Western"-action med hästburna mördarbanditer över vår berättelse.
 

3. Kvinnorna slår äntligen tillbaka

 
 
Mördarbanditernas mål för vår berättelse är, vilket både trailers och vanligt sunt förnuft redan avslöjat, den lilla by som till 90% består av kvinnor (alla männen dog i en olycka i den gruva som tidigare försörjt ortens invånare).
 
Den lilla byn är givetvis långt ifrån så försvarslös som den på pappret verkar vara. Den stundande striden mellan banditerna och kvinnorna står för ett crescendo av sällan skådat slag - och är väl värd väntan.
 
Seriens skapare kan givevis inte ha förutsett vilket klimat "Godless" skulle få kring sin premiär. Men i en värld där upprop efter upprop med tusentals kvinnor ställer sig tillsammans och berättar hur skrämmande de har behandlats - kommer "Godless" som en frisk fläkt på film och tv-seriefronten och slår tillbaka. 
 
 
"Godless" har premiär idag, den 22 november, du kan som vanligt (när det gäller Netflix-serier) ta del av samtliga avsnitt på en gång. 
 
Kommer du att ge "Godless" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 22 november 2017 13:00 |