Sponsrad

Skribent

Jonatan Blomberg

15 september 2021 | 17:00

Allt du behöver veta om nya dramaserien "American Rust" hos Paramount+

Emmyvinnaren Jeff Daniels axlar en av karriärens mest komplicerade men självklara huvudroller hittills, i tv-adaptionen av "American Rust".
Vi lever i en tid när det tycks finnas fler nya tv-serier, än vad det finns timmar tillgängliga på dygnen för att hinna se dem alla. Ett lyxproblem, men fortfarande ett problem - särskilt när det kommer till att försöka hitta de allra bästa nya tv-serierna.
 
Inför premiären av den nya miniserien "American Rust" hos Paramount+, så har streamingtjänsten låtit MovieZine förhandstitta på tre av de totalt nio avsnitten. Vilket lyckligtvis är mer än tillräckligt för att få en ganska god bild av vad det är för typ av tv-serie.
 
Det är en miniserie som, likt "Mare of Easttown" tidigare i år, bjuder in tittarna till en liten småstad med egna regler. Där stämningen och "tonen" tycks ha varit lika viktig att få till som själva handlingen i sig, vilket brukar båda gott när man börjar närma sig slutet på berättelsen.
 
Här nedan har vi samlat allt du kan tänkas behöva veta, för att enkelt kunna avgöra om just "American Rust" är en typ av miniserie som du bör lägga just din värdefulla tid på. För den intresserade kommer det dessutom även att dyka upp en intervju med skådespelaren Jeff Daniels här på MovieZine inom kort.
 

Baserad på den hyllade boken med samma namn

 
 
Författaren Philipp Meyer har hyllats för sin berättelse som utspelar sig i det amerikanska "rostbältet", ett område i nordöstra USA som tidigare hade en blomstrande stålindustri... men där många mindre småstäder nu bokstavligt talat rostar bort. Både bokens och tv-seriens handling är förlagd i den fiktiva småstaden Buell, en liten ort där alla som har blivit kvar känner varandra på ett eller annat sätt. Något som komplicerar saken när en avskedad polis hittas mördad i en av de nedlagda fabrikerna.
 
Meyer har också släppt western-boken "The Son", som även den adapterats till tv-serie - då med Pierce Brosnan i huvudrollen. 
 

Jeff Daniels - i en komplicerad huvudroll

 
 
Jeff Daniels ("The Newsroom", "Godless") är själv uppvuxen i en småstad och gift med sin "high school-sweetheart". När hans skådespelarkarriär började ta fart så flyttade paret tillbaka till samma lilla ort - och har låtit barnen växa upp på exakt samma ställe som de själva gjorde. 
 
- Jag har faktiskt aldrig blivit tillfrågad om att spela karaktär av den här typen förut. Ofta är roller av det här slaget dessutom väldigt förenklade, dummare eller trögare än hur verkligheten faktiskt ser ut. Men både Philipp Meyers bok och Dan Futtermans [seriens manusförfattare] nu adapterade tv-avsnitt låter oss följa verkliga, komplicerade, smarta och i grunden goda människor, förklarar Daniels för MovieZine under en intervju inför premiären. 
 
Hans egen karaktär Del Harris är den lilla orten Buells polischef. En man som har en tydlig inre kompass för vad som är "rätt och fel"... vilket däremot inte alltid stämmer helt överens med vad som som står i lagbokens finstilta. Precis som många andra har han fått för många piller utskrivna till sig och försöker nu själv att bli av med sitt beroende av smärtstillande... samtidigt som han försöker uppvakta en kvinna, som mycket väl kan vara hans sista chans för en stor kärlek i livet.
 
För den som har sett Jeff Daniels skådespel i mer tyngre dramaroller tidigare, så bjuds han här på en av karriärens mest komplicerade och givande roller hittills. 
 

Två familjer i fokus

 
 
Vid sidan om Daniels i rollen som polischef Harris, så är det framför allt de två familjerna Poe och English som hamnar i fokus. Sömmerskan och mamman Grace Poe (Maura Tierney) gör vad hon kan för att försöka behålla ett tak över hennes eget och sonen Billy (Alex Neustaedter) huvud.
 
Billy är i sin tur bästa vän med Isaac English (David Alvarez), vars syster Lee (Julia Mayorga) även hade ihop det med Billy innan hon blev en av de lyckliga få att ta sig ut ur Buell - efter att ha utbildat sig vid Yale och sedan gift sig med en rik man i New York. Isaac är däremot trött på att ta hand om sin otacksamma, alkoholiserade och rullstolsbundna pappa Henry (Bill Camp), vilket leder till att han planerar att sno farsans pengar och fly iväg... om han bara kan lyckas övertyga Billy att hänga med.
 

Kärlek och uppoffringar

 
 
Skådespelerskan Maura Tierney ("The Affair", "Cityakuten") spelar Billys mamma Grace, som även råkar vara den kvinna som polischef Harris ser som sin sista chans i livet för verklig kärlek. Något som däremot kompliceras när Billy börjar få vissa problem med polisen.
 
- I ”The Affair” så spelade jag en kvinna som till en början var ganska bortskämd på många sätt. Hon kom från and rik familj och hade på sätt och vis tagits om hand om av både sina föräldrar och sin make, under en väldigt lång tid, men hon fick under den seriens gång lära sig att stå på sina egna ben och ta hand om sig själv.
 
- Den här karaktären i ”American Rust” är nästan helt motsatt, ingen har någonsin tagit hand om henne. Jag tror inte hon vet hur man älskar någon på ”rätt sätt”, så henne resa rör sig snarare i den motsatta riktningen. Där hon försöker lära sig att leva i en värld där man kan lita på och älska andra människor, utan att känna sig isolerad eller att det alltid är hennes jobb eller ansvar att sköta om allt, berättar Tierney för MovieZine om sin roll. 
 

Mordet - och en annorlunda utredning

 
 
När en före detta polis, som avskedats av Harris själv, plötsligt hittas mördad så börjar seriens mordmysterium sakta växa fram. Mordutredningen blir särskilt påfrestande för Harris, som snabbt tror sig ha en aning om vem förövaren kan vara. Men han verkar inte riktigt veta om den där "rätt och fel"-kompassen han brukar lita på, går att applicera på situationen han nu befinner sig i. Det leder i sin tur till en annorlunda typ av utredning, än vad vi är vana vid att se i många liknande serier.
 

Vilken typ av tittare kommer att älska "American Rust"?

 
Evan Peters och Kate Winslet i "Mare of Easttown". 
 
Med tanke på att Kate Winslets hyllade roll i "Mare of Easttown" ligger så pass nära i tiden är det inte så konstigt att de flesta verkar dra paralleller till hennes miniserie. Det finns nämligen en hel del likheter mellan de båda serierna, även fast handlingen i sig skiljer sig åt ganska mycket. Men om du gillade "Mare of Easttown" är sannolikheten stor att du även kommer att uppskatta "American Rust".
 
Det samma gäller också om du exempelvis gillade "The Outsider" (minus det övernaturliga givetvis), "True Detective", "Your Honor" eller "Top of the Lake". Tv-serier som vågar ta lite tid på sig i början, för att hinna bygga upp en stämning och känsla som går hand i hand med handlingen. Något som i "American Rust" sedan verkar kulminera i en väldigt speciell avslutning.
 
- Det som händer i de sista avsnitten är något jag aldrig har fått göra förut. Jag minns att jag till och med mejlade Danny [manusförfattaren] och skrev att jag som skådespelare aldrig hade förväntat mig att få göra vad min karaktär gör i det nionde avsnittet. Jag kan givetvis [tyvärr] inte berätta vad det är nu... men det var utan tvekan ett sådant ”wow”-ögonblick när jag läste det, berättade en passionerad men hemlighetsfull Daniels för MovieZine.
 
 
Det första avsnittet av "American Rust" får premiär den 13 september hos Paramount+, därefter släpps ett nytt avsnitt varje måndag. Miniserien kommer att bestå av totalt nio avsnitt.
 

Läs också: 20 lovande premiärer inleder årets starka tv-höst i september

 
Kommer du att ge "American Rust" en chans under hösten? Kommentera gärna nedan!
| 15 september 2021 17:00 |