Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

31 december 2017 | 09:00

De 10 hetaste nya tv-serierna med premiär under 2018

"Altered Carbon", "Sharp Objects" och "The Ballad of Buster Scruggs" - har du koll på vilka tv-serier du inte får missa under 2018?
Inför det nya året tänkte jag lyfta fram tio nya tv-serier, som jag tror har en potential att bli riktigt grymma - alla med premiär någon gång under 2018. 
 
Om du även är sugen på att beta av de bästa tv-serierna från 2017, har jag skrivit en rangordnad topplista över de 120 bästa tv-serierna från 2017.
 
De tio tv-serierna är sorterade i bokstavsordning, men om jag skulle klämma till med tre särskilt intressanta titlar så hade "Altered Carbon", "Sharp Objects" och "The Ballad of Buster Scruggs" hamnat i topp. Här nedan hittar du mer om dem och sju andra heta serier med premiär under 2018.
 

"Altered Carbon" (Netflix)

 
 
Med en budget på drygt 50 miljoner kronor per avsnitt är Netflix cyberpunkserie, med Joel Kinnaman i huvudrollen, utan tvekan en av de mest intressanta titlarna nästa år. 
 
Jag har redan fått se halva säsongen i förväg men får inte börja prata om exakt vad jag tyckte om den - men jag låter faktumet att titeln fortfarande står kvar på listan tala för sig själv. Premiären är satt till 2 februari.
 

"Castle Rock" (Hulu)

 
 
Hulu bevisade under 2017 att de är en distributör att räkna med, efter att "The Handmaid's Tale" plockade hem vinsten för årets bästa dramaserie på Emmygalan. "Castle Rock" är deras nästa storsatsning, en serie baserad på Stephen Kings olika verk - med bland annat Bill Skarsgård ("Det") i en av rollerna.
 

"Jack Ryan" (Amazon)

 
 
Amazon skapade rubriker tidigare under året när de valde att köpa rättigheterna till "Sagan om Ringen" - för drygt två miljarder kronor.
 
De har med andra ord en hel del pengar att lägga på sina serier. "Jack Ryan" sägs vara deras mest påkostade tv-serie hittills - där varje avsnitt ska ha samma kvalité på produktionen som om det rörde sig om en högbudget-actionfilm.
 

"Maniac" (Netflix)

 
 
Serien har beskrivits som en mörk komedi - som utspelar sig på ett mentalsjukhus och kommer grunda sig i våra huvudkaraktärers galna fantasier. 
 
Cary Fukunaga, som regisserade "True Detectives" första säsong, regisserar samtliga avsnitt ur den här nya Netflixserien - med Oscarsvinnaren Emma Stone och Oscarsnominerade Jonah Hill i de två huvudrollerna.
 

"Mosaic" (HBO)

 
 
Steven Soderbergh som skrev och regisserade fantastiska "The Knick" när det begav sig, är nu tillbaka med en whodunnit-serie hos HBO - där han åter står bakom kameran för samtliga avsnitt.
 
I USA har nästan hela säsongen redan släppts nedklippt i massa bitar, där det går att följa händelserna i serien ur olika karaktärers perspektiv, i en app. Tanken är att man ska kunna bilda sig en uppfattning om vem mördaren egentligen är, redan innan den tillrättalagda versionen sänds. Premiären är den 23 januari, sedan sänds de övriga avsnitten under de resterande dagarna samma vecka.
 

"Sharp Objects" (HBO)

 
 
HBO:s nya miniserie är baserad på en bok av Gillian Flynn ("Gone Girl") och regisseras av Jean-Marc Vallée ("Big Little Lies") - med femfaldigt Oscarsnominerade Amy Adams i huvudrollen. Folket som är involverade i projektet och faktumet att det här kommer att bli HBO:s sommarserie á la "The Night Of", gör det här till en av listans mest intressanta titlar.
 

"The Assassination of Gianni Versace" (FX)

 
 
Den första säsongen av Ryan Murphys "American Crime Story" tog oss tillbaka till O.J. Simpson-rättegången, med en hel drös priser på både Emmygalan och Golden Globe-galan som följd. Under 2017 har hans nya serie "Feud: Bette and Joan" lyckats nästan lika väl.
 
Under 2018 är det dags för nästa miniserie inom "American Crime Story"-serien att låta oss vända ut och in på mordet av Gianni Versace. Om vi lärt oss något av tidigare år, är det att det aldrig underskatta en Ryan Murphy-serie baserad på verkliga händelser.
 

"The Ballad of Buster Scruggs" (Netflix)

 
 
De fyrfaldigt Oscarsvinnande Coen-bröderna kommer någon gång under 2018 att släppa en antologiserie, med fristående avsnitt, hos Netflix. Avsnitten kommer att utspela sig i en western-miljö och berätta olika historier om karaktären Buster Scruggs.
 
Med tanke på att det är en western-serie är sannolikheten stor att den kommer att släppas inför Thanksgivingshelgen i USA - likt årets "Godless".
 

"The First" (Hulu)

 
 
Från skaparen och showrunnern av "House of Cards" (säsong 1-4), Beau Willimon, kommer en ny tv-serie hos Hulu - med Sean Penn i huvudrollen. "The First" kommer att ta oss ut i rymden och följa de första människorna (från jorden) som bosätter sig på planeten Mars. 
 

"The Rain" (Netflix)

 
 
Det första skandinaviska Netflix Originalet "The Rain" kommer också att dyka upp någon gång under det kommande året. Nu återstår det att se om vi kan producera något lika bra som tyska "Dark" lyckades med under 2017.
 
Serien kommer i en postapokalyptisk värld att följa ett ungt syskonpar, som ensama överlevt de giftiga regnen som utrotat en stor del av den skandinaviska befolkningen.
 

Bubblare:

 
Bild från isländska Viaplay Originalet, "Stella Blomqvist".
 
Om man skulle förlita sig helt på IMDb och de årtal som står där för en series premiär, så hade givetvis Nicolas Winding Refns ("Drive") "Too Old to Die Young" för Amazon samt Damon Lindelofs ("The Leftovers") "Watchmen" hos HBO knipit varsin plats på listan. Nu är jag däremot relativt säker på att båda titlarna kommer att dröja till 2019 och lämnar de därför utanför. 
 
Här nedan hittar du ett gäng titlar som det kan vara värt att hålla ögonen på - även om de inte platsar på min topp 10 över de mest intressanta titlarna vi kommer att få se under 2018.
 
"3 Below", "9-1-1", "Barry", "Counterpart", "Disenchantment", "Kingdom", "Kypton", "Snowpiercer", "Stella Blomqvist", "The Alienist", "Troy: Fall of a City", "Trust", "Unsolved", "Umbrella Academy", "Waco", "Watership Down" och "Yellowstone".
 
Vilka tv-serier ser du mest fram emot under 2018? Har jag missat någon självklar titel? Kommentera gärna nedan!
| 31 december 2017 09:00 |