Serie

Skribent

Gustaf Kihlgren

7 oktober 2014 | 12:00

25 tecken på att du är en TV-seriejunkie

Tappar du tidsuppfattningen? Spenderar du hela helger med dina favoritserier? Nu är det dags att för dig att undersöka om det har gått så långt att du har blivit beroende av TV-serier.
Idag gapar biosalongerna tomma. När jag gick på premiären av "Gone Girl" i fredags så möttes jag av en ödslig lokal. Var är alla? Jo, ni TV-junkies sitter i era mysbyxor förberedda för sju timmar rent paradis. Förutom mysbyxor finns det ett antal tecken på att du är har blivit beroende. 

Du vet att du är en TV-seriejunkie när...


1) ...du får en tår i ögat av den nya funktionen på Netflix som innebär att nästa episod hoppar igång direkt.

2) ...när du benämner skådisarna efter vad karaktärerna heter. ”Du vet, Heisenberg är med i Godzilla” har yttrats i junkies-cirkeln.

3) ...när du har ångest för att det hinner gå ett par dagar innan du har hunnit se senaste episoden. Någon kan spoila ditt rus.

4) ...när du innerst inne myser av begreppet bingetittande (om du inte vet, så har du gått på för mycket rehab).

5) ...när du har seriens intro-låt på din telefon (personligen har jag "Sherlock"-introt).

Large sherlock

6) ... när du blir genuint förbannad när en serie läggs ner innan den är tänkt att ta slut. Alla serier förtjänar ett slut! Att tända av mitt i ett serierus önskar junkien inte sin värsta fiende.

7) ...när du uppskattar den smartness som finns hos upphovsmakarna till seriernas recaps. Så otroligt genomtänkt. Du sitter och skakar på huvudet av förundran över alla trådar de lägger ut inför episoden.

8) ...när du ser på "Twin Peaks", förundras inte, men härdar ut. Alla andra säger med eftertryck att den är konstig, men bra. Allt du känner är den förbjudna känslan av att serien är platt. Du skäms lite och härdar ut 22 episoder av andra säsongen.

9) ...när du refererar till TV-serier som klassiker. Och med klassiker menas inte serier från 1960-talet, utan rätt och slätt serier som du har sett och som ligger högt på så många listor att de blir vedertagna som klassiker. "The Wire" någon?

10) ...när du ser regniga dagar som ”nu har jag tillfälle att kapa en säsong”-tid!

Large thewire

11) ...när du drar en vit lögn att du har ”jobbat lite hemifrån”. Yeah right, hem och sätta på senaste episoden av serien du får en kick av just nu stod på schemat.

12) ...eller när du säger ”Jag kom precis hem från jobbet” när du i sanningens namn varit hemma i minst 2-3 episoder.

13) ...när du säger: ”Först tog jag 15 minuter "Mad Men" till fikat” eller ”Jag la mig till Mad Men”.

14) ...när du följer fem eller sex aktuella serier veckovis samt en komplett serie parallellt för att behålla ruset mellan de aktuella serierna.

15) ...när du lagar mat med en Ipad ståendes på fläkten.

Large madmen

16) ...när du beräknar restid i antal episoder. 

17) ...när du vaknar före alarmet en lördag och tänker ”Åh, nu hinner jag en episod till”.

18) ...när du ger dig fan på att du ska förstå varför en serie är bra om det så ska ta dig åtta säsonger!

19) … när du ser det som obligatoriskt att se fem till sex episoder innan du beslutar dig för att följa en serie eller inte. (Det är alltså runt sex timmar som i sin tur är 2 (!) "The Dark Knight Rises"). TV-junkies vet att saker tar sin tid.

20) ...när du får lite ångest när en voice-over med tillhörande melodi börjar spelas, medan episoden sys ihop. Signalen att det snart är dags att ta tag i livet igen. 

Large twinpeaks

21) ...när du blir ställd efter att ha frågat din vän om hen sett senaste episoden och du får ett ”nej”. Vad ska vi då prata om?

22) ...när frågan "Vilka serier ser du på just nu?" är minst lika självklar som vilket väder det är eller hur familjen mår.

23) ...när du inte riktigt förstår människor som har mage att säga ”Jag har inte tid med TV-serier.” Vadå, finns det något som är viktigare?

24) ...när morgon-TV är samma sak som att se några episoder av din serie. Krig, minoritetsregeringar och arbetslöshet finns längre ner på din prioriteringslista.

25) ...när du seriöst överväger en hemmakväll framför socialisering med dina vänner. Du måste ju bara se en episod till... och en till... och en till.

Hur många punkter stämde in på dig? Kommentera nedan!

Tips för TV-seriejunkies:

| 7 oktober 2014 12:00 |