Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 september 2014 | 18:00

5 TV-serier jag ser fram emot i höst

Ikväll ska vi ta och titta lite på vad den stundande höstsäsongen har att erbjuda.
Ärligt talat finner jag höstens TV-debutanter skrämmande svala. Fjolårets höstsäsong var på förhand heller inte speciellt imponerande och då väl julen raskade in stod det klart att ens tidiga spekulationer och farhågor slagit in. Sett till just TV-debutanter alltså. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva säga det, men denna höst ser ännu fattigare, lamare och mer ointressant ut.

Nu ska jag dock inte gnälla så förbaskat, jag vet jag brukar vara någon form av expert på det ibland. Jag får försöka se positivt på det hela, några serier kan ju faktiskt överraska och ta mig med storm? Jag hoppas i alla fall det och ser vi till resten av detta årets premiärutbud, den gångna våren och sommaren, har 2014 var enormt starkt. "True Detective", "The Red Road", "Fargo" och "The Leftovers" bara för att nämna typ en hand full. Så nej, nu tar jag och rycker upp mig. Här kommer, efter en lång tids vaskande, fem serier jag åtminstone ska ge en chans nu i höst!

"Gracepoint" (Fox)"Gracepoint" är alltså den amerikanska rimäjken på den brittiska succén "Broadchurch". Tänk att man nu i höst ska behöva ta med en rimäjk på en sådan här lista, men vad göra? Utbudet är som sagt otroligt skralt. Det finns dock ett par aspekter som talar för denna nytappning. För det första får vi precis som i originalet avnjuta David Tennant i huvudrollen och för det andra ska själva slutet, upplösningen av fallet, vara helt nyskrivet i denna amerikanska version. Jag hoppas verkligen det, för annars kan jag lika gärna sätta mig och se om "Broadchurch". Amerikansk premiär för "Gracepoint" blir det den andra oktober på Fox.

"How to Get Away with Murder" (ABC)Detta är alltså ett sådant däringa rättegångsdrama. Japp, vi har sett en bunt sådana förut, jag vet. Vissa kan dock fungera riktigt bra och det är väl bara att hoppas på att just denna är en sådan serie. "How to Get Away with Murder" är skapad av bland annat Shonda Rhimes, ingen personlig favorit, men detta bör åtminstone tala för att serien kommer att locka hyggligt med tittare. Vad som jag dock tycker främst talar för serien är huvudrollsinnerhaverskan; Viola Davis. "How to Get Away with Murder" har premiär den 25:e september i USA.

"Gotham" (Fox)Trots att detta för min egen del klingar lite väl mycket superhjälte tänker jag ändå ge den en chans. Jag vet att den inte ska kretsa kring Batman himself, som för övrigt ändå är en av de så kallade superhjältarna jag i stora drag klarar av. Frågan är hur pass seriös eller oseriös Fox tänker lägga fram denna? Själv skulle jag föredra en mer mörkare och seriösare tappning, men nu är Fox ingen kabelkanal så det kanske är att hoppas på för mycket? Nåväl, det återstår att se. Serien har dock värvat en del härliga skådisar, här tänker jag främst på Ben McKenzie ("Southland") och Donal Louge ("Terriers"). Dessutom är "Gotham" skapad av Bruno Heller, samme man som en gång i tiden gav oss "Rome". Den 22:a september är det premiär i USA, här hemma i Svea får vi den serverad redan tre dagar efter (25:e september) på C More.

"The Affair" (Showtime)Detta är en av få nya kabelserier som har premiär denna höst och ska jag vara helt ärlig var detta ingen serie som fick mig direkt tokpeppad. Vid första anblick det vill säga, det verkar nämligen ligga mer bakom denna serie än ett "vanligt" tröttsamt relationsdrama (otrohetsdrama). Inte speciellt mycket har avslöjats genom Showtimes teasers, men att det finns mörka undertoner (det hintas bland annat om någons slags utredning och om någon djup och skrämmande händelse) går inte längre att förneka. Just detta har dock fått mig intresserad och sedan är det ju ändå Showtime vilka helt klart gör mer good shit än bad shit. Rätt schyst rollista också som bland andra består av Dominic West ("The Wire"), Ruth Wilson ("Luther") och Joshua Jackson ("Fringe"). Amerikansk premiär för "The Affair" blir det den 12:e oktober.

"Kingdom" (DirecTV)Detta är nog onekligen den serie jag ser mest fram emot bland dessa fem aspiranter. "Kingdom" kretsar främst kring MMA där den kommer att lägga sin fokus på en familj som äger ett gym där de tränar upp just MMA-fighters. Serien ska även centrera på denna familjs motsättningar, drogproblem och annat vardagsjävelskap som dyker upp då de minst anar det. I huvudrollen som, den något på dekis, MMA-fightern Alvey "King" Kulina ser vi Frank Grillo ("Captain America") och i övriga roller finns bland andra Jonathan Tucker ("Parenthood"), Joanna Going ("House of Cards") samt Nick Jonas. Ja, DEN Nick Jonas. Det kan självklart bli pannkaka av alltihop men jag hoppas och tror på denna. Amerikansk premiär för "Kingdom" blir det den 8:e oktober.

Självfallet blir det en jäkla massa andra premiärer nu i höst och här har ni ett hyggligt stort urval. Ni får helt enkelt sålla själva ifall ni tycker att jag i och med denna lista gjort ett högst mediokert arbete; "Scorpion", "Selfie", "The Flash", "Constantine", "Stalker", "Manhattan Love Story", "Bad Judge", "The Mysteries of Laura", "A To Z", "Forever", "Red Band Society", "Jane the Virgin", "The McCarthys", "Mulaney", "Marry Me", "Cristela", "State of Affairs", "Black-ish", "Madam Secretary", "NCIS-New Orleans", "Z Nation", "The Comeback", "Transparent"

Jag önskar eder all lycka med alla seriedebutanter, gör er dock beredda på en hel del nedläggningar denna höst, jisses så mycket skräp. Håller ni med eller tycker ni att jag bara snackar en massa dynga? Kommentera gärna nedan!
| 18 september 2014 18:00 |