LISTA

Skribent

Patrik Jonsson

25 september 2014 | 17:00

Topp 10: Svenska komediserier

Patrik Jonsson listar de bästa och roligaste svenska TV-serierna.
God afton, ikväll kör vi på lite svenskt. Jag tänkte nämligen att vi skulle ta och göra ett dyk ned i den svenska TV-serieskatten. Svenska komediserier är det som gäller, det har ju onekligen blivit "några" under årens lopp och detta både på ont och gott.

Jag tänker inte rikta in mig på några speciella decennier. Jag kommer att plocka fram de komediserier med sitt ursprung i detta avlånga land som jag tycker förtjänas att nämnas. Den svenska komediserien är ändå inte så jäkla gammal, jag vet ärligt talat inte exakt vilken serie som räknas som den absolut första svenska komediserien. Jag skulle dock med ganska hög säkerhet säga att den föddes någon gång på 70-talet, vilket till skillnad från till exempel USA ändå är ganska ungt. Självklart fanns det sketchprogram och liknande långt innan 70-talet även i Sverige, men nu snackar jag om komediserier vilka ligger mer åt sitcom-hållet.

Vilket då lite så där osökt leder mig in på att förklara vad för slags komediserier jag har valt att haft i åtanke här. Komediserier som är uppbyggda lite mer löst, ja som just sketchprogram, har jag alltså valt att utelämna. Exempel på kända sådana är "Agne & Svullo", "Lorry", "Nilecity" och "HippHipp". Jag tror nog ni förstår lite vad jag menar här? Vi säger så tycker jag och så kör vi istället igång med listan omedelbums!

10. "Heja Björn" (TV4)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Denna, om inte underskattade, så smått bortglömda lilla pärla från början av 00-talet (2001-2002) sprungen ur bland annat Erik Haags hjärna, tycker jag definitivt förtjänar en plats på listan. Tyvärr blev det endast två säsonger av absurditeter och andra bisarra situationer, jag hade nämligen gärna sett mer av denna. Rollistan var dessutom fylld av riktigt härliga personligheter, förutom Olle Sarri och Helena af Sandeberg fanns där även galningar som Peter Wahlbeck och Gert Fylking.

9. "Cleo" (SVT1)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en serie från millenieskiftets början (2002-2003) och denna hade helt klart en av Suzanne Reuters paradroller. Reuter har väl visserligen alltid varit bra, men jag tyckte ändå det var något speciellt med hennes roll som Cleo. Förövrigt faktiskt en ganska så välspelad och ibland till och med känslosam komediserie, mycket välskriven samt genomtänkt. Loa Falkman, Johan Rheborg, Gustav Hammarsten, Magdalena In de Betou och Gustaf Skarsgård gjorde samtliga sitt yttersta för att verkligen underhålla och beröra. Serier likt denna vill jag självklart se mer av.

8. "Byhåla" (SVT1)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Så kastar vi oss tillbaka till 90-talets begynnelse och där hittar vi bland annat just Ronny & Ragges "Byhåla" (1991-1993). En serie som från början byggde på en hög med sketcher som sändes i Gerilla TV-Laijv. Ursprungsmännen behöver knappast någon närmare presentation men de heter i alla fall Fredde Granberg och Peter Settman. Detta är dock en serie jag har lite delade åsikter om, i vissa delar tycker jag den bara är jobbig och larvig, medan jag i andra delar inte kan låta bli att ryckas med. Jag vill helst inte få för mycket av "Byhåla", lagom dosering räcker. Vad det kommer till komediduons efterkommande låtar och folkparksframträdanden vill jag dock bara spy. Trots detta kan jag bara inte utelämna "Byhåla" på en sådan här lista, i vissa delar riktigt bra, den är dessutom en viktig del av den svenska komediseriens historia.

7. "SMASH" (SVT1)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vi ska stanna kvar vid 90-talets början, närmare bestämt 1990 och ta oss en titt på Hannes Holms och Måns Herngrens "Smash", eller "S*M*A*S*H" som den ofta marknadsfördes. Likheterna med amerikanska "M*A*S*H" tar dock slut där. Ja förutom att båda även var roliga. "Smash" kretsar nämligen inte kring några fältsjukhus i Korea utan rätt och slätt om tennis. Förutom just Måns Herngren i själva huvudrollen fanns även hans bror Felix Herngren och Peter Wahlbeck i mycket tidiga roller. Och inte att förglömma, en alldeles lysande Svante Grundberg. Så här i efterhand tycker jag faktiskt att "Smash" låg en bra bit före sin tid, den hade en slags komik som håller och existerar än idag. Tyvärr blev det endast en futtig säsong på åtta avsnitt, den hade förtjänat minst fem säsonger tycker jag.

6. "Solsidan" (TV4)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Tillbaka till nutiden (2010 och framåt) och även här hittar vi Felix Herngren och vid det här laget är han ju minst sagt ganska så känd. Med sig har han bland andra Johan Rheborg, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch samt Henrik Dorsin. Ja och visst funkar det, helt klart. Jag tycker dock att serien peakade i sin första och andra säsong. Just nu är vi uppe i fyra säsonger med minst en ytterligare planerad (som kommer att sändas nu till hösten). "Solsidan" är för övrigt TV4:s största framgångssaga på över tio år vad gäller egenproducerade komediserier.

5. "Albert & Herbert" (SVT1)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Så vrider vi tillbaka klockan rejält och tar oss till mitten av 70-talet och hälsar på hos de gamla skrotsamlarna Albert och Herbert på Skolgatan 15 i Haga, Göteborg. "Albert & Herbert" (1974-1979) får väl ändå räknas som en svensk klassiker om något? Ja och definitivt i komediseriegenren. Fast är den så svensk egentligen? "Albert & Herbert" hade faktiskt en brittisk förlaga kallad "Steptoe & Son" vilken sändes på brittiska BBC i början av 60-talet. Till råga på allt gjordes även en amerikansk version ("Sanford and Son" 1970-1973) som blev en ännu större succé. Detta kvittar dock något tycker jag då herrarna Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen sannerligen "försvenskade" serien så det slog gnistror om det! En given plats på listan och hatten av för denna odödliga svenska klassiker.

4. "Ulveson & Herngren" (SVT)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Denna underbara mockumentära komediserie väljer jag att kalla Sveriges svar på "The Office", just med tanke på dess stil och upplägg. Glöm den svenska versionen, "Kontoret". Ska man se en riktigt bra svensk komediserie med mockumentär stil och känsla ska man helt klart se "Ulveson & Herngren". Både Johan Ulveson och Felix Herngren, den sistnämnde som sannerligen tagit stor plats på denna lista, är verkligen i högform i detta smått underskattade skrattkalas. Tyvärr blev det endast en säsong av "Ulveson & Herngren" då det begav sig back in 2004. Serien har dock på senare tid blivit uppköpt av amerikansk TV och där med Billy Crystal i fronten. Arbetsnamnet på den amerikanska serien är för tillfället "The Comedians".

3. "Macken" (SVT1)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Så tar vi och gör ett en rejäl nostalgitripp till mitten av 80-talet. Här snackar vi Galenskaparna & After Shave och deras minst sagt enorma framgångssaga "Macken"  från 1986. Denna TV-serie blev även dessa komikers stora genombrott. Det känns verkligen som att det gjordes fler säsonger och fler avsnitt av denna serie då man sitter här och tänker tillbaka, men icke. Endast en säsong på sex avsnitt gjordes (!!!), jag undrar jag hur många gånger jag sett dessa avsnitt egentligen? Visserligen gjordes även en film fyra år senare, som ska ses som serien sjunde avsnitt. Detta är också förmodligen den enda TV-serie/film där jag står ut med och förlåter sångnumren, bara det är värt en extra stjärna från min sida. Hej då Macken, vi ses imörrn!

2. "C/O Segemyhr" (TV4)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vi tar och skuttar lite framåt i tiden och landar återigen på 90-talet. Här tar vi och knackar på hos Fredrik Segemyhr med vänner i TV4:s succéserie "C/O Segemyhr". En riktig långkörare i sammanhanget (1998-2004, fem säsonger). Serien bygger för övrigt på den norska komediserien "Mot i Bröstet", den norska versionen rönte dock aldrig lika stora framgångar som den svenska. Erik Haag tillsammans med Fredrik Lindström stod för manuset och skådespelarna som fick äran att sprida komisk magi var främst Johan Ulveson, Olle Sarri, Sussie Eriksson och Lennart Jähkel, sicken underbar kvartett! Detta anser jag inte endast är TV4:s bästa komediserie någonsin, detta är f-n i mig det bästa de producerat i alla kategorier, någonsin. Fantastisk serie och makalöst rolig samt smart skriven.

1. "Mäklarna" (SVT)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Enligt mig finns det endast en enda komediserie som rår på "C/O Segemyhr" och det är "Mäklarna" med Kjelle Bergqvist i absoluta högform. "Mäklarna" liksom är Kjelle Bergqvist, that's it. TV-serien "Mäklarna" delades upp i två delar om vardera sex avsnitt, kallad rätt och slätt "Mäklarna, del 1" samt "Mäklarna, del 2" och året var 2006. Serien skapades och skrevs av Ulf Malmros och Lars Johansson. Apropå just Malmros tycker jag faktiskt att just "Mäklarna" är det bästa han någonsin gjort. Det i sig säger väl kanske inte så lite med tanke på hans annars höga kvalitet både vad det gäller film och serier. Jag skulle nog vilja våga mig på och påstå att detta även är det bästa jag sett Bergqvist i, han har aldrig varit roligare. Rollen som Kaj är mer eller mindre skriven med just Bergqvist i tankarna och det märks. Få är väl de gånger har jag sett en skådis så pass enad och i ett med sin roll, genialt! En värdig listetta och en sanslöst rolig och välskriven komediserie.

Har har ni ett axplock av andra komediserier signerad Moder Svea, vissa bra, andra sämre; "Sally", "Sjukan", "Kontoret", "Pappas Flicka", "Playa del Sol", "Herbert & Robert", "Svensson, Svensson", "Hem Till Midgård", "Pistvakt", "Rena Rama Rolf", "Lite Som Du", "En Fyra För Tre", "Full Frys" osv. osv. osv.

Så vad tycker ni själva, vilka fler svenska komediserier är värda att lyftas fram? Jag antar att många av er vurmar för till exempel "Svensson, Svensson"? Själv har jag dessvärre alltid haft svårt för den, endast Reuter jag finner hyggligt rolig i just den. Hursomhelst, kommentera gärna nedan och på återseende!
| 25 september 2014 17:00 |