Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

20 mars 2014 | 13:01

Billy Crystal i svensk TV-serie

Den kände komikern gör sin första TV-roll på många år i en amerikansk version av "Ulveson och Herngren".

Den svenske TV-producenten Henrik Bastin har mycket att glädja sig över dessa dagar. Inte nog med att hans pilot "Bosch" med Titus Welliver i huvudrollen plockats upp av streamingtjänsten Amazon, i går kom också beskedet att hans överföring av mockumentären "Ulveson och Herngren" till amerikanska "The Comedians" har fått en order om 13 avsnitt av kabelkanalen FX.

I det svenska originalet, som sändes i SVT 2004 spelade Johan Ulveson och Felix Herngren tillspetsade versioner av sig själva, i den amerikanska versionen görs samma roller av Billy Crystal och Josh Gad ("Frozen").

Det blir Crystals första reguljära TV-roll sedan klassiska komediserien "Lödder", som gick 1977 till 1981.

- Den är baserad på en serie från Sverige, av alla ställen, säger Crystal i en intervju med Zap2it.

- Du tänker på Sverige som Ingmar Bergman och döden.

"The Comedians" följer ganska exakt i spåren av sitt svenska upphov: det handlar om två komiker, den ene en ärrad veteran (Crystal), den andre på uppgång (Rad). De paras ofrivilligt samman för att göra en sketchshow för ett TV-bolag. 

- Jag är så förväntansfull. Det är utmaning eftersom jag inte spelar nån gammal möglig morfar som inte kan minnas var han lagt sina nycklar - utan jag spelar mig själv. Det är en mörkare, mer edgig version av mig själv, som jag älskar att göra, säger Crystal.

"The Comedians" kommer påbörja produktionen senare i år och har tänkt att visas i FX nästa år.

| 20 mars 2014 13:01 |