The Wire 2002-2008

Drama Deckare Gangster Mysterium
USA
59 MIN
Engelska
Kinesiska (mandarin)
Grekiska
The Wire poster

Synopsis

Vi får följa Baltimore-polisens mordrotel och utredningen kring en knarkhärva och ett mordfall som kulminerar i en komplicerad och livsfarlig avlyssnings- och bevakningsoperation. Serien berättas både ur polisens och de kriminellas perspektiv och vi får följa rollfigurer från båda sidorna av lagen i en värld där gränsen mellan gott och ont har suddats ut.
Ditt betyg
4.4 av 802 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
01
The Target
2002-06-03
02
The Detail
2002-06-10
03
The Buys
2002-06-17
04
Old Cases
2002-06-24
05
The Pager
2002-07-01
06
The Wire
2002-07-08
07
One Arrest
2002-07-22
08
Lessons
2002-07-29
09
Game Day
2002-08-05
10
The Cost
2002-08-12
11
The Hunt
2002-08-19
12
Cleaning Up
2002-09-02
13
Sentencing
2002-09-09

Recensent

Jonna Vanhatalo

16 juni 2014 | 07:00

Bästa polisdramat någonsin

"The Wire" är en otroligt mångbottnad polisserie, med det mest intensiva och engagerande berättandet du kan tänka dig. Det här är rörliga bilder i sitt esse, så nära de bara kan komma en välskriven roman. Och även om det tar några kapitel, eller säg avsnitt, att helt komma in i historien så är man efter dessa så inne att man inte längre kan eller vill komma ut.
Serien handlar om en krass verklighet nära dig. Den tar upp olika typer av problematik inom polisväsende, fackförening, politik, skola och media. Baltimore är skådeplatsen och där slåss de kriminella gängen med varandra och mot polisen, som i sin tur med alla möjliga medel och metoder slår tillbaka.

Det hela börjar med en mordutredning i en komplicerad knarkhärva och slutar ungefär på samma sätt. Historien däremellan berättas från flera perspektiv samtidigt. Dels får vi följa polisen i sitt arbete, styrda av ett inhumant system som räknar pengar hellre än människor, samtidigt som vår blick är riktad ner mot livet i rännstenen och de kriminella som regerar där.

Allt från droghandel och trafficking till beräknande rövslickeri levereras med samma passion och obarmhärtiga precision. Det känns obehagligt och realistiskt, som att bokstavligen vara där, mitt inne i eländet och beskåda det från första parkett utan minsta möjlighet att kunna göra något åt det.

I en värld utan lyckliga slut avlöser motgångar och problem varandra och även om få, knappt ens några lösningar presenteras, så är just det samtidigt styrkan och den paradoxala tjusnigen med serien.

Vi får bekanta oss med väldigt många olika karaktärer, den ena mer färgstark än den andra. Nyanseringarna är otaliga och ingen är antingen eller, gränserna är sedan länge utsuddade och alla är potentiella förbrytare men med någon form av rättvisepatos intakt. Inga personer lyfts fram på någon annans bekostnad och även om vi kommer ihåg vissa bättre än andra, så är det i slutändan den kollektiva ansträngningen på alla plan som är mest minnesvärd.

Från minsta biroll är det fullständigt klockrent castat och med så många underbara karaktärer och slipade gestaltningar, vet jag knappt var börja om jag skulle vilja nämna några. Stringer Bell, Jimmy McNulty, Bodie, De Angelo, Omar, Frank Sobotka, Kima…

Genom att vårda även birollerna, breddas perspektivet för oss som tittar och spektret blir så mycket större. Vi är delaktiga i allt det som sker och får med tiden sympatier åt de flesta håll.

Det kan gå flera avsnitt utan att så mycket egentligen händer. De kriminella säljer droger, knarkarna knarkar och poliserna sitter en bit bort och överväger tidpunkt för att slå till. Ändå blir det aldrig långtråkigt, inte för en enda minut.

Bubbles, Wee bay, Wallace, Snoop, Poot...

Manuset är ett mästerverk i sig och det är tydligt att författarna bakom (främst David Simon och Ed Burns) vet hur man inte bara skriver, utan också pratar och framförallt vad man pratar om. Hela vägen från botten av betongprojekten upp till maktens korrupta korridorer känns jargongen förbluffande trovärdig och fastän att det kanske låter ovant och komplicerat vid ett första öronkast, köper jag ganska snart precis allt jag hör.

Serien är uppdelad i fem säsonger varav varje består av drygt tio avsnitt. Till skillnad från de flesta andra polisserier i vilka ett eller ibland två fall löses per avsnitt, handlar en hel säsong i ”The Wire” om mer eller mindre ett enda polisiärt ärende. Medan egentligen alla fem i någon form följer den ursprungliga utredningen och intrigen.

Säsong ett och två är fullständigt fulländade ur alla aspekt, men eftersom perfektion är svår att överträffa blir en liten dipp i engagemanget ett tag därefter. Dock tilltar tempot rätt snart och resterande avsnitt och säsonger bjuder åter på fantastisk, men ack så depressiv, spänning på absolut toppnivå.

Proposition Joe, Cutty, Lester Freamon, Avon Barksdale…

Serien är otroligt komplex och säger väldigt mycket om den värld vi lever i. Visst är det långt mellan Baltimores drogkvarter och hemma hos mig, men ändå lyckas livet där förmedla värderingar och utmana attityder också här.

”The Wire” bör man se från start, helst flera avsnitt åt gången och i rätt tät följd. Fast framförallt ska man ge den tid. Det är ingen brådska i det som visas, utan det är som med vilken fantastisk bok som helst - det tar lite tid att läsa raderna, att se personer och händelser få liv mellan dem. Men som sagt, rätt vad det är framträder allt i all sin prakt, karaktärer blommar upp och ur sina råbarkade miljöer och landar rakt i famnen på dig och då sitter du där - fast. Och vill bara ”läsa” mer.
| 16 juni 2014 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Bland det tråkigaste serien jag någonsin sett, gav den mer än en chans och såg säsong 1 och nästan hela säsong 2 innnan jag gav upp. Har svårt för alkoholiserade poliser och pojkflickor som i Deadwood och får kalla kårar när jag tänker på dessa extremt överskattade serier.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu