Film

Skribent

Gäst

19 december 2015 | 13:00

22 saker du (kanske) inte visste om ”Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd”

Hur många kände du till?
Sjätte Star Wars-filmen ”Episod III: Mörkrets hämnd” debuterade på biograferna 2005, och blev den bäst mottagna filmen i prequel-trilogin.

Hayden Christensen hyllades för sin skildring av en mer mogen Anakin Skywalker och hans successiva fall till den mörka sidan. Ewan McGregor och Ian McDiarmid fick lysande recensioner som Obi-Wan Kenobi och Palpatine. Under produktionen var det många av Lucas vänner, bland annat Steven Spielberg och Francis Ford Coppola, som ville hjälpa honom att på bästa sätt avsluta trilogin. 

Här följer en lista med några fascinerande detaljerna om ”Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd”. Hur många kände du till?

1. Lucas påbörjade manusskrivandet före produktionen av ”Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller” hade startat. Den stora utmaningen var att skildra vad som fick Anakin Skywalker att vända till den mörka sidan. Efter filminspelningen av ”Episod III” hade avslutats fann Lucas brister i Anakins motiv att vända till den mörka sidan som behövde omarbetas, vilket gjordes genom att arrangera om vissa filmade scener i klippningen samt filma om andra scener.

Tidigare hade Anakin flera olika anledningar att vända till den mörka sidan, bland annat hans övertygelse om att Jediriddarna planerade att ta över Republiken. Även om spår av detta fortfarande finns kvar i den färdiga filmversionen reviderades vissa element och flera scener filmades om på nytt för att förtydliga Anakins begär att rädda Padmé från att dö. Således vände Anakin till den mörka sidan främst för att försöka rädda sin havande hustru, Padmé.2. Det första manusutkastet förklarade ”mysteriet” kring Anakins konception. I konfrontationsscenen mellan Anakin och Palpatine (där Palpatine bekänner för Anakin att han är Darth Sidious) skulle Palpatine förklara att hans mästare, Darth Plagueis, använde Kraften till att påverka midichlorianerna att starta celldelningen som skapade Anakin. Denna förklaring bedömdes senare av George Lucas inte vara nödvändig och klipptes bort. 

Lucas hade även i manusutkastet inkluderat en 10-årig Han Solo som levde tillsammans med Wookieerna på Kashyyyk för att ytterligare brygga över trilogierna. Mycket klipptes bort för att fokusera handlingen på Anakin. Från början var det tänkt att filmen skulle inleda med flertal klonkrigslag (förflyttades till Order 66-montaget) samt att vissa ouppklarade handlingstrådar från ”Klonerna anfaller” som skulle förklaras övergavs för att ägna mer tid åt Anakin nedgång. Såsom vem som låg bakom raderingen av Kamino från Jedi-arkiven och klonarméns ursprung. Detta fick dock sin upplösning med George Lucas godkännande i James Lucenos ”Labyrinth of Evil”.

3. Sir Tom Stoppard blev tillfrågad av Steven Spielberg att läsa igenom manuset till ”Episod III” och förfina dialogen. Stoppard har tidigare hjälpt Spielberg med liknande insatser till ”Indiana Jones och det sista korståget” (1989) samt ”Schindler´s List” (1993).4. Steven Spielberg fick slutligen arbeta på en Star Wars-film! Regissören blev tillfrågad av vännen George Lucas att utforma några scener med hjälp av animerade storyboards. Erfarenheten av att arbeta med den nya ”för-visualiseringstekniken” kom väl till pass under förproduktionsarbetet till ”Världarnas krig” (2005). Det som är känt att Spielberg hjälpte till med är General Grievous flykt från Obi-Wan på Utapau, Mustafar-duellen mellan Anakin och Obi-Wan samt Yodas duell med Kejsaren. Spielberg krediteras som assisterande regissör (men står inte med i eftertexterna).

5. Gary Oldman var ursprungligen tänkt att låna ut rösten till General Grievous, men hoppade av då filmen använde sig av skådespelare som inte var medlemmar i skådespelarfacket (SAG). Lucasfilm-anställde Matthew Wood som har arbetat med prequel-trilogin som övervakande ljudredigerare gjorde rösten istället. Wood har tidigare medverkat i filmerna som Bib Fortuna i ”Episod I” samt gjort rösten till ett antal animerade karaktärer. 

6. Den oklippta versionen av filmen var nästan fyra timmar lång. Enbart öppningsstriden/Palpatines räddning pågick över en timme.

7. Efter öppningsstriden när transportskeppet (med Anakin, Obi-Wan och Palpatine) ska landa vid senatsbyggnaden kan man för ett kort ögonblick se Millennium Falcon flyga in för landning i nedre högra hörnet av bilden. 8. George Lucas gör en cameoroll som den blåhyade karaktären Baron Papanoida som står utanför ingången till Palpatines privata loge på operan. George Lucas bidrog även med hostningarna till General Grievous. Lucas tre barn medverkade också i filmen. Sonen Jett spelade Jedi-lärlingen som försvarar jeditemplet mot klontrupper under Order 66. Döttrarna Amanda och Katies karaktärer närvarar bland annat vid Palpatines mottagande efter det inledande räddningsuppdraget samt står tillsammans med pappa George utanför logeingången på operan.  9. Jeremy Bulloch, som gestaltade Boba Fett i original-trilogin, har en cameoroll som kapten ombord Bail Organas rymdskepp. Bruce Spence har en liten roll som karaktären som mottar Obi-Wan på Utapau.

10. James Earl Jones (Darth Vader), Anthony Daniels (C-3PO), Kenny Baker (R2-D2), Peter Mayhew (Chewbacca), Frank Oz (Yoda) och Ian McDiarmid (Palpatine) är de enda skådespelarna från original-trilogin som repriserar sina roller.

11. Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Robert De Niro, Elijah Wood, Dean Devlin och Liam Neeson besökte filminspelningen.

12. Francis Ford Coppola föreslog Christopher Neil för George Lucas att vara dialogcoach. Lucas sade att med tanke på den känslomässiga intensiteten i ”Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd” och det faktum att han sällan själv har tid att samtala med skådespelarna skulle det vara utmärkt om någon annan var där för att få fram den bästa prestationen. Christophers far, Bill Neil, är Coppolas svåger och arbetade på ILM under produktionen av både ”Episod V” och ”VI”.

13. Sekvensen när Anakin dödar separatistledarna medan Palpatine utropar sig till kejsare utformades efter dopscenen från ”Gudfadern” (1972). George Lucas arbetade som assisterande klippare på filmen, och skådespelarna Roman Coppola och Sofia Coppola skulle senare medverka i ”Star Wars: Episod I - Det mörka hotet” (1999). Sofia Coppola, som spelade dopbarnet, regisserade Hayden Christensen i ”Virgin Suicides” (1999). Corrado Gaipa, som spelade Don Tommasino, gjorde rösten till Obi-Wan Kenobi i den italiensk dubbade version av original-trilogin.

14. Bilderna av vulkanutbrotten på Mustafar var verkligt filmmaterial från vulkanen Etna i Italien som hade utbrott under filmproduktionen.15. Av alla filmerna i prequel-trilogin är ”Episod III: Mörkrets hämnd” den som innehåller flest referenser till original-trilogin med repliker, karaktärer, design, musik och scener. Den engelska originaltiteln ”Revenge of the Sith” är en återanvändning av den alternativa titeln till ”Return of the Jedi”, som var ”Revenge of the Jedi”. 

Filmen blickar även tillbaka på de föregående två prequel-filmerna, såsom Japor-smycket Anakin gav Padmé i ”Episod I”. Anakins rotering över Obi-Wans starfighter i den inledande rymdstriden är samma manövrering som den han gör för att komma förbi en tävlingsmotståndare i podrace-loppet. 

Jag rekommenderar er att söka upp bortklippta scener som berikar prequel-filmerna. Bland annat från ”Klonerna anfaller” där vi får vi lära känna Padmé mer och hennes familjemedlemmar (som närvarar på begravningsceremonin i ”Episod III”). Dessa scener samt de från ”Episod III” kompletterar Padmés karaktär och klargör det känslomässiga förhållandet med Anakin - hon är barnlös och han moderlös. 16. Anakins duell mot Dooku påminner på flera sätt om duellen mellan Luke och Vader ombord den andra Dödsstjärnan. Palpatine ser på när hans nuvarande lärling (Dooku/ Darth Vader) och tilltänkta nya lärling (Anakin/ Luke) duellerar medan ett massivt rymdslag pågår i bakgrunden. 

Anakin sparkar ner Dooku från trappuppgången precis vad Luke gör mot Darth Vader.

När Anakin besegrar Dooku utbrister Palpatine ”Bra, Anakin, bra!”. I ”Jedins återkomst” när Luke bemästrar Darth Vader i ljussaberduellen skrattar Palpatine och utbrister ”Bra”. När motståndarna i duellerna blir avväpnade uppmanar Palpatine vinnarna att döda dem. Anakin viker för uppmaningen och dekapiterar Dooku medan Luke vägrar att döda Darth Vader. 

Anakin får ut sin hämnd på Dooku som kapade armen på honom i ”Klonerna anfaller”. Detta upprepas mellan Anakin (nu Darth Vader) och Luke i ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst”.17. Anakins inre konflikt när Palpatine torterar Mace Windu med blixtrar speglar Darth Vaders när Palpatine torterar Luke. I det första fallet ingriper inte Anakin vilket leder till Mace Windus död och i det andra medveten om utgången ingriper Darth Vader när historien är på väg att upprepas med sonen Luke. 

18. Anakin svarar Palpatine att Obi-Wans öde kommer att bli densamma som deras. Alla tre karaktärerna dör ombord en Dödsstjärna. Obi-Wan på den första och Anakin och Palpatine på den andra.

19. I Padmés introduktionsscen bär hon en håruppsättning liknande den Leia har i ”Stjärnornas krig”. 

20. Lucas hade från början tänkt att inkludera Grand Moff Tarkin i ”Episod III: Mörkrets hämnd”. Han planerade att inte anlita en ny skådespelare i rollen utan tänkte använda äldre filmmaterial och CGI för att återuppliva Peter Cushing. Det var först när materialen ansågs vara oanvändbara som idén övergavs. En skådespelare anlitades att gestalta rollen som liknade Peter Cushing till utseendet med lite hjälp av kosmetiska proteser.21. Filmen mer eller mindre stöder Leias påstående i ”Star Wars: Episod VI - Jedins återkomst” (1983) att hon vagt minns hennes biologiska mor, Padmé. När hon adopteras av Bail Organa och hans fru visas hon med vidöppna ögon, vilket kan om man vill antyda på att Leia även hann se Padmé. Lukes påstående att han inte har några minnen av hans mor stöds också då hans ögon var stängda efter födseln och sågs sova när Obi-Wan lämnade över honom till Beru Lars.

22. Detta är den sista Star Wars-filmen som distribuerades av 20th Century Fox. Studion håller permanent rättigheterna till ”Stjärnornas krig”/ ”Star Wars: Episod IV – Nytt hopp”. Rättigheterna till prequel-trilogin och de två sista delarna i original-trilogin överlämnas till Walt Disney Studios efter maj 2020, till följd av Disneys uppköp av Lucasfilm 2012.

Läs också:


Andreas Österberg
| 19 december 2015 13:00 |