Film

Skribent

Gäst

21 november 2015 | 12:00

21 saker du (kanske) inte visste om ”Rymdimperiet slår tillbaka”

Några av de mest fascinerande detaljerna om ”Star Wars: Episod V”. Hur många kände du till?
Andra ”Star Wars”-filmen ”Rymdimperiet slår tillbaka” debuterade på biograferna 1980 och anses bland många fans och kritiker att vara den bästa i sagan. Den satte en ny norm för hur en uppföljare och mellanfilm i en trilogi skulle göras, ett framgångsrecept som många har försökt att upprepa.

I ”Rymdimperiet slår tillbaka” fortsätter striden mellan rebellalliansen och det galaktiska imperiet. I inledningen anfaller imperiestyrkorna rebellbasen på isplaneten Hoth och tvingar våra hjältar att fly. Genom filmen blir Han Solo, Prinsessan Leia, Chewbacca och C-3PO jagade av Darth Vader och imperiestyrkan. Luke Skywalker och R2-D2 träffar Yoda, som fortsätter Lukes träning påbörjad av Obi-Wan Kenobi till att bli jediriddare. I en känslomässig och farlig konfrontation med Darth Vader får Luke ett skakande avslöjande och måste möta sitt öde. 

Hur minnesvärd filmen än må vara är inte allt om den allmän kännedom. Det finns mycket att lära om skapandet bakom ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Detaljer som inte ens de mest inbitna fansen känner till. Här följer en lista med några fascinerande detaljerna om ”Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka”. Hur många kände du till?

1. Ett av George Lucas mål med att göra en uppföljare till ”Stjärnornas krig” (1977) var för att bli finansiellt frigjord från Hollywood, vilket han lyckades med.

2. För att undvika att dela de kreativa rättigheterna finansierade George Lucas själv hela filmproduktionen på 33 miljoner dollar utan stöd av en större filmstudio. Detta gjorde han med hjälp av vinsten från ”Stjärnornas krig” och ett banklån. Trots detta riskfyllda val skulle det löna sig flera gånger om i slutändan. Lucas fick tillbaka hela sin investering inom tre månader efter filmens premiär. För att visa sin tacksamhet delade Lucas vinsten med hans anställda, närmare fem miljoner dollar delades ut i bonusar. 

3. För att fortsätta att inleda Star Wars-filmerna med en dramatisk öppning insisterade George Lucas på att flytta alla förtexterna till efter filmens slut. Detta hade filmindustrins fackföreningar gått med på för ”Stjärnornas krig” då de trodde att filmen inte skulle bli framgångsrik, men motsatte sig att trenden skulle fortsätta. De försökte först att stoppa ”Rymdimperiet slår tillbaka” från att visas på biograferna, men misslyckades. 

Därefter bötfällde de George Lucas på ett högt belopp och försökte böta regissören Irvin Kershner också, men George Lucas gick in och betalade bådas böter på 250 000 dollar. En bitter Lucas avslutade därefter sitt medlemskap i fackföreningarna Writer’s Guild, Director’s Guild och Motion Picture Association of America. Detta beslut skulle få konsekvenser för Lucas anställningsval till senare filmer, som ”Jedins återkomst” (1983) och ”Episod III: Mörkrets hämnd” (2005).

Large e914159f565088f0acd7b5d8c7eda03e article 2143371 130dc4db000005dc 495 964x624

4. George Lucas hade ursprungligen planerat att endast vara exekutiv producent och finansiär för filmen. Regiansvaret skulle överlåtas åt Irvin Kershner och den dagliga producent-rollen åt Gary Kurtz. Regiarbetet under ”Stjärnornas krig” hade gjort George Lucas både utmattad och sjuk. Med mindre ansvar för produktionen av ”Rymdimperiet slår tillbaka” skulle George Lucas kunna fokusera mer på att utöka sin verksamhet (Lucasfilm, ILM med flera), färdigställa byggandet av Skywalker Ranch samt spendera mer tid på relationen med dåvarande frun Marcia Lucas och bilda familj.

Men när filmproduktionen gick över budget och drabbades av förseningar fick Lucas kliva in och ta mer ansvar över den dagliga produktionen, som att överse filminspelningar på plats och i vissa fall även regissera delar av filmen. Produktionen av ”Rymdimperiet slår tillbaka” skulle visa sig bli lika påfrestande för George Lucas som under ”Stjärnornas krig”. Även om filmen blev en enorm kritisk och kommersiell framgång blev detta det sista samarbetet med Gary Kurtz och äktenskapet med Marcia Lucas skulle upplösas några år senare.  

5. Den erfarna manusförfattaren och flerfaldige Howard Hawks-samarbetspartnern Leigh Brackett dog i cancer kort efter att hon skrev färdigt det första manusutkastet till ”Rymdimperiet slår tillbaka”. George Lucas fick då ta över manusskrivandet på egen hand tills han kunde finna en ersättare. Det var under den här tiden som Lucas kom upp med flera grundläggande idéer för Star Wars-sagan. 

På styrkan av två oproducerade manus, ”Bodyguard” (1992) och ”Kalla mig Örnie” (1981), bokade Steven Spielberg ett möte åt Lawrence Kasdan med George Lucas, som anlitade den unge manusförfattaren att skriva manuset till Spielberg/Lucas-samarbetet ”Jakten på den försvunna skatten” (1981). Lucas blev så nöjd med Kasdans utkast att han även fick uppgiften att färdigställa manuset till ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Lawrence Kasdan har varit betydande i senare Star Wars-sammanhang då han arbetade med manusen till ”Jedins återkomst”, ”The Force Awakens” samt kommande ”Han Solo”-spinoffen (2018).6. Producenten Gary Kurtz var till en början motvillig till att George Lucas överlämnade regiansvaret till en annan regissör. Det var först när Lucas gick i god för Irvin Kershner, hans forna universitetsprofessor på USC, som Kurtz gick med på det.

7. Regissören Irvin Kershner uttalade sig i en intervju att han inte hade något intresse i att göra en film som krävde specialeffekter. Han blev emellertid övertygad av George Lucas att göra filmen, men Kershner var fast besluten att filmen skulle fokusera mer på karaktärer än på effekter och teknikaliteter. Kershner spenderade flera månader på att bearbeta manuset för att humanisera karaktärerna ytterligare (något Lucas många gånger kritiserats för att ha misslyckats med).  

8. Under filminspelningen i Finse, Norge, drabbades hotellet som skådespelarna och filmbesättningen bodde på av en kraftig snöstorm. Detta skulle i normala fall ha satt stopp för filminspelningen, men regissören Irvin Kershner tyckte att väderförhållandet utgjorde ett utmärkt tillfälle att filma scenen där Luke irrar runt i snöovädret efter att ha flytt från Wampans grotta. Kershner regisserade scenen genom att skicka Mark Hamill ensam ut i kylan medan han själv och kameramannen stannade kvar inne i värmen och filmade från hotellobbyn.

9. Ursprungligen planerade George Lucas att Yoda skulle gestaltas av en apa, som skulle bära en ansiktsmask och tränas att gå med en käpp. Idén övergavs snabbt när en person, som hade arbetat med primatscenen i ”År 2001 - Ett rymdäventyr” (1968), påpekade att det aldrig skulle fungera. Eftersom apan bara skulle försöka med att ta av sig Yoda-masken hela tiden. Detta dilemma var en påminnelse om problemen som hade uppstått med att klä elefanter i Bantha-dräkter under ”Stjärnornas krig”.

10. Yoda designades av makeup-artisten Stuart Freeborn, som baserade Yodas ansiktsform på sitt egna och Albert Einsteins. Särskilt rynkorna runt ögonen på den senare gav karaktären ett skimmer av intellekt.11. George Lucas erbjöd vännen Jim Henson rollen som Yoda men han tackade nej då han var fullt upptagen med att göra ”Mupparnas nya äventyr” (1981). Jim Henson rekommenderade istället Mupparna-kollegan Frank Oz (som spelar Miss Piggy, Fozzie, Animal, Sam m.fl.) att utföra rollen. Jim Henson konsulterade tillsammans med Stuart Freeborn och Frank Oz i byggandet av Yoda-dockan.

12. Scengolvet till Dagobah-inspelningsplatsen var tvunget att höjas för att ge utrymme för Frank Oz att operera Yoda-dockan underifrån. För ett bättre samspel fick Mark Hamill bära en hörsnäcka för att kunna höra Frank Oz leverera Yodas repliker. Vid ett flertal tillfällen gav Irvin Kershner av misstag direktiv till Yoda-dockan att Frank Oz fick påminna honom om vem han egentligen skulle tala till.

13. Under inspelningen i Yodas hem slog Mark Hamill huvudet i taket 16 gånger innan Irvin Kershner blev nöjd med tagningen.

14. I ett försök att lätta upp Mark Hamill som stundtals hade det besvärligt i ensamheten att agera mot en docka plockade Frank Oz fram Miss Piggy. Med hennes hetlevrade divafasoner uttryckte hon sitt missnöje över både dialogen och omgivningen. Denna komiska uppenbarelse fick Hamill att utbrista i välbehövligt skratt. När Jim Henson kom på besök till Dagobah-inspelningsplatsen underhöll han och Oz filmbesättningen till stor glädje med deras huvudkaraktärer från Mupparna, grodan Kermit och Miss Piggy.15. George Lucas blev så imponerad av Frank Oz framförande av Yoda att han spenderade tusentals dollar på en reklamkampanj för att försöka få honom en Oscarsnominering för Bästa manliga biroll. Kampanjen misslyckades i slutändan då dockspelare inte ansågs vara skådespelare. 

16. Scenen när R2-D2 är nedsänkt i träsket på Dagobah filmades i George Lucas inte färdigbyggda simbassäng. De flesta i filmbesättningen dolde sig under vattnet under sekvensen som filmades av George Lucas.

17. Vid samma tidpunkt som produktionen av ”Rymdimperiet slår tillbaka” hade sin verksamhet på Elstree Studios filmade Stanley Kubrick ”The Shining” (1980). 

En brand utbröt i en av lokalerna som ”The Shining” filmades på och gjorde stor skada på scenproduktionen. Lucasfilm fick motvilligt låna ut delar av deras egna utrymmen för att Kubrick skulle kunna slutföra filmarbetet. Detta tillsammans med snöovädret i Norge var nära att stoppa produktionen av ”Rymdimperiet slår tillbaka”. 

Då ”The Shining” spelades in i närheten besökte författaren Stephen King filminspelningen av ”Rymdimperiet slår tillbaka”.  Besöket hade stor inverkan på Kings senare verk. Irvin Kershner kallades för ”Kersh” på inspelningsplatsen. I novellen ”Det” (1986) samt filmen från 1990 finns karaktären Mrs. Kersh, som talar likt Yoda.

18. När filminspelningen pågick på Elstree Studios bodde Carrie Fisher under en tid hemma hos Eric Idle i London. Idle och de andra medlemmarna i Monty Python hade då kommit tillbaka från Tunisien där de hade filmat ”Ett herrans liv” (1979). En kväll när Idle anordnade en privat hemmafest med gäster som Harrison Ford, Rolling Stones och resten av Python-gänget bjöds det på en stark drink som Idle kallade för ”Tunisisk rengöringsmedel”. Detta hade delats ut till statisterna under inspelningen av Python-filmen för att höja moralen. Gänget stannade uppe större delen av natten och drack det tunisiska rengöringsmedlet. 

De första scenerna som skulle filmas dagen efter var ankomsten till Cloud City, vilket enligt Fisher själv förklarar varför hon och Ford verkar lite ”extra” glada i just de scenerna. Idle sägs vara stolt över att ha haft en inverkan på produktionen av ”Rymdimperiet slår tillbaka”. 

19. Strax före Han Solo frys ner ropar Prinsessan Leia “Jag älskar dig”. I originalmanuset skulle Han Solo ha svarat med ”Kom ihåg det, Leia, för jag kommer tillbaka”, men under filminspelningen var Harrison Ford inte säker på om han ville göra en tredje film. Innan scenen skulle filmas träffade Harrison Ford regissören Irvin Kershner för att diskutera dialogen. Ford föreslog att det vore bättre för scenen och för karaktären om Han Solo svarade med ”Jag vet”. Kershner älskade förslaget och filmade scenen med den nya ändringen. Carrie Fisher blev upprörd efteråt för att hon inte fick vara med i diskussionen. Lawrence Kasdan blev besviken för att ändringar hade gjorts i dialogen han hade skrivit.20. En stor anledningen till att Han Solo blev nedfrusen i karbonit var för att ingen i produktionen var säker på om Harrison Ford ville komma tillbaka för en tredje film. 

Både Mark Hamill och Carrie Fischer hade skrivit på för att medverka i tre filmer inför ”Stjärnornas krig”. Harrison Ford hade inte varit lika entusiastisk att skriva på samma avtal och låsa sig för en längre tid. Han försökte att övertala Lucas att döda karaktären i slutet av ”Rymdimperiet slår tillbaka” och försökte igen under ”Jedins återkomst”. 

Men Lucas vägrade och såg i Landos svek en lösning när Han blir nedfrusen i karbonit. 
På så sätt kunde karaktären skrivas ut ur berättelsen om Harrison Ford valde att inte medverka i ”Jedins återkomst”.    

21. Trots den höga säkerheten runt filmen läckte detaljer om filmen ut i media. En känd källa är David Prowse, som gestaltade Darth Vader i de tre originalfilmerna. George Lucas var fast besluten att hålla avslöjandet att Vader var Lukes far hemligt. Skådespelarna och filmbesättningen på plats fick således ut ett falskt manus där Darth Vader berättar för Luke att det var Obi-Wan som dödade hans far. 

Bara fem personer kände till det riktiga avslöjandet; George Lucas, Irvin Kershner, Lawrence Kasdan, Mark Hamill och James Earl Jones. George Lucas fick idén under perioden han själv skrev manuset efter Leigh Bracketts bortgång. När Lucas kom fram till att göra Anakin Skywalker och Darth Vader till samma person skrev han en ny bakgrundshistoria till ”Stjärnornas krig”, om Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Kejsar Palpatine, imperiets uppgång och mycket annat som senare skulle berättades i prequel-trilogin. Efter detta refererades ”Rymdimperiet slår tillbaka” fortsättningsvis som episod fem istället för episod två som den tidigare hade benämnts. Lucas såg fler historier utöver de tre planerade som kunde berättas. ”Stjärnornas krig” blev omdöpt till ”Star Wars: Episod IV – Nytt Hopp” när den åter visades på biograferna 1981.
 
Regissören Irvin Kershner och manusförfattaren Lawrence Kasdan blev informerade om hemligheten under manusmöten. Mark Hamill fick veta vad Darth Vader egentligen skulle säga i filmen strax före scenen skulle filmas. Han fick instruktioner om att ignorera vad David Prowse sa i scenen och agera utifrån vad James Earl Jones senare skulle tala in i efterproduktionen. James Earl Jones (rösten till Darth Vader) blev tilldelad informationen under dubbinspelningen. Jones var övertygad om att Darth Vader ljög om att vara Lukes far fram tills dess han fick det bekräftat i manuset till ”Jedins återkomst”.

Andreas Österberg

Läs mer: 21 saker du kanske inte visste om "Stjärnornas krig"

| 21 november 2015 12:00 |