Film

Skribent

Gäst

14 november 2015 | 16:00

21 saker du (kanske) inte visste om ”Stjärnornas krig”

Brian De Palma uttryckte att den var den sämsta filmen som hade gjorts.
Allt sedan 1977 när ”Star Wars: Episode IV – A New Hope” - eller ”Stjärnornas krig” som den hette på svenska - debuterade på biograferna till stor succé har varumärket ”Star Wars” varit en del av populärkulturen. Filmserien är så pass populär att även de som inte sett filmerna ändå känner till dess karaktärer, som Luke Skywalker, Han Solo, Prinsessan Leia, Yoda, R2-D2, och Darth Vader för att nämna några. Star Wars-varumärket är idag populärare än någonsin och överskrider alla medier och generationer. När filmserien gör sig redo att åter inta filmscenen i december med ”Star Wars: The Force Awakens” kommer allt fler människor att bli bekanta med galaxen långt, långt borta. 
 
Hur minnesvärda filmerna än må vara är inte allt om dem allmän kännedom. Det finns mycket att lära om skapandet bakom filmerna. Inte ens de mest inbitna fansen känner till allt som finns att veta om Star Wars-filmerna. Här följer en lista med några av de mest fascinerande detaljerna om ”Stjärnornas krig”. Hur många kände du till?1. Det kan vara svårt att tänka sig detta nu men det fanns en tid då en Star Wars-film ansågs vara ett risktagande. Även om han fick förverkliga sitt drömprojekt var upplevelsen att göra filmen allt annat än en smärtfri upplevelse för unge herr Lucas. Konstanta strider med filmbolag och banker om finansiering. Filmarbetare som gjorde narr av filmen då de enbart såg verket av en sämre b-film. Inspelningsplatser blåste iväg eller svämmades över och teknik ville inte alltid fungera korrekt. Mycket var besvärligt för Lucas som efter filminspelningen var övertygad om att filmen skulle bli en flopp. 

Hans självförtroende blev inte bättre efter en privat filmvisning för några av hans inflytelserika Hollywood-vänner. Det må ha varit en tidig version av filmen men de flesta höll med Lucas om att filmen var en katastrof. Brian De Palma uttryckte till och med att den var den sämsta filmen som hade gjorts och frågade skämtsamt efteråt vad det var för kanelbullar som prydde Prinsessan Leias öron. Enda personen i sällskapet som såg potentialen i Lucas vision var Steven Spielberg. Han var övertygad om att filmen skulle bli en stor succé. George Lucas lät sig inte övertygas och slog vad med Spielberg att hans “Närkontakt av tredje graden” (1977) skulle dra in mer biointäkter än ”Stjärnornas krig”. De båda vännerna utbytte procentsatser på vinsten från varderas filmer. Nu i efterhand kan man gott undra om inte Spielberg har Kraften. 

2. Istället för att närvara vid filmpremiären av ”Stjärnornas krig” då han var inställd på att det skulle bli en katastrof reste George Lucas och Steven Spielberg tillsammans med deras respektive på semester till Hawaii. Det var här som George Lucas presenterade sin andra stora filmidé för Steven Spielberg om en äventyrande arkeolog vid namn Indiana Jones. 

3. George Lucas var en stor beundrare av Stanley Kubrick anlitade så många människor han kunde som hade arbetat med ”År 2001 - Ett rymdäventyr” (1968) när det stod klart att ”Stjärnornas krig” skulle bli verklighet. Gruppen blev känd som ”The Class of 2001”.4. George Lucas planerade att musiksätta filmen med redan befintlig klassisk musik precis som Stanley Kubrick hade gjort med ”År 2001 - Ett rymdäventyr”. Detta var innan Steven Spielberg introducerade vännen för John Williams.

5. Brian De Palma arbetade med att förenkla prologen som inleder ”Stjärnornas krig” efter att ha påpekat att den ursprungliga texten var för obegriplig att förstå.

6. George Lucas accepterade ett lägre manusförfattar- och regissörsarvode i utbyte mot en större procentsats av marknadsföringsrättigheterna. Filmstudiocheferna såg ingen förlust i detta då kringprodukter som leksaker och kläder baserad på filmer var en näst intill obetydlig inkomstkälla jämfört med biointäkter. Det ska tilläggas att detta var före ”Stjärnornas krig”. Ingen kunde förutspå vilket fenomen filmen skulle bli. George Lucas förändrade för all framtid hur filmer skulle marknadsföras. Star Wars-produkter genererade miljontals dollar efter premiären och gjorde det möjligt för Lucas att göra uppföljare till helt oberoende av en filmstudio. En direkt följd av detta är att filmbolag hädanefter är högst motvilliga att ge upp delar av marknadsföringsrättigheterna.

7. George Lucas lämnade det amerikanska regissörsfacket (Directors Guild) på grund av ”Stjärnornas krig” med anledningen att han inte ville inleda filmen med de traditionsenliga förtexterna.8. George Lucas hund, Indiana, av rasen Alaskan Malamute var modellen för Chewbacca och gav namnet åt Indiana Jones. En blinkning till namnbäraren ges i slutet av ”Indiana Jones och det sista korståget” (1989).

9. Två modeller togs fram för Millenium Falcon. Det avvisade förslaget blev istället Tantive IV, den första farkosten som syns i början av ”Stjärnornas krig”.

10. Ursprungligen ville George Lucas att Orson Welles skulle göra rösten till Darth Vader, men avfärdade senare förslaget då Welles röst skulle bli igenkänd.

11. Denis Lawson (Wedge Antilles) är farbror till Ewan McGregor som gestaltade Obi-Wan Kenobi i prequel-trilogin.12. George Lucas baserade Han Solo på vännen Francis Ford Coppola och karaktären har genomgått en rad förändringar från ett stort grönt träskmonster till svart människa. Lucas provspelade många svarta skådespelare och musiker, bland annat Billy Dee Williams och Glynn Turman, innan han beslutade för att rollen skulle spelas av en vit man. 

Några som provspelade eller var kandidater för rollen innan den slutligen gick till Harrison Ford var Jack Nicholson, Nick Nolte, Christopher Walken, Burt Reynolds, Al Pacino, Robert De Niro, James Woods, James Caan, Kurt Russel, Chevy Chase, Steve Martin, Bill Murray, Robert Englund, Sylvester Stallone och John Travolta. 

Harrison Ford var till en början förbjuden att söka till rollen eftersom George Lucas ville ha skådespelare som inte hade medverkat i hans tidigare filmer. Harrison Ford hade en liten roll i ”Sista natten med gänget” (1973) som Bob Falfa. Däremot var Harrison Ford på plats under provspelningen och läste Han Solos dialog mot skådespelare som sökte för andra roller. Det var då som Lucas insåg att Ford var perfekt för Han Solo. 
     
13. Det kan spekuleras i om inte George Lucas baserade karaktären Luke Skywalker på sig själv. För det första är Luke inte långt från Lucas. Namnet Luke härstammar från det grekiska ordet för ljus, vilket passar in i filmens tema om ljus och mörker. 

14. Under provspelningen tyckte Mark Hamill att dialogen var obegriplig (ett kännetecken för Lucas manusskrivande) men valde att framföra den på ett uppriktigt och ärligt sätt. Detta vann honom rollen som Luke Skywalker istället för bland annat William Katt, som istället blev rollsatt i ”Carrie”. George Lucas och Brian De Palma hjälpte varandra med rollsättningen till både ”Carrie” och ”Stjärnornas krig”.15. George Lucas ändrade Lukes efternamn från Starkiller till Skywalker för att han var rädd för att biobesökarna skulle förknippa honom med Charles Manson. Starkiller har sedan dess namngivit huvudkaraktären i ”Star Wars: The Force Unleashed”-spelen samt basen för The First Order i ”The Force Awakens”.

16. Skådespelerskor som provspelade eller var påtänkta för rollen som Prinsessan Leia var bland annat Glenn Close, Jessica Lange, Meryl Streep, Sigourney Weaver, Kim Basinger, Kathleen Turner, Debra Winger, Geena Davis, Dianne Wiest, Margot Kidder, Anjelica Huston, Barbara Hershey, Bonnie Bedelia, Farrah Fawcett, Terri Nunn, Linda Blair, P.J. Soles och Sissy Spacek. Både Soles och Spacek blev istället rollsatta i "Carrie". Melanie Griffith blev erbjuden rollen som Prinsessan Leia. Carrie Fisher fick rollen på villkoret att hon gick ner 4,5 kg.

17. Frasen ”I have a bad feeling about this” har sagts i varje Star Wars-film.

18. ”Stjärnornas krig” återinförde den nu välkända ”Wilhelm Scream”-ljudeffekten, som först hördes i ”Trummor i fjärran” (1951).

19. George Lucas före detta fru, Marcia Lucas, arbetade med klippningen av filmen tillsammans med Richard Chew och Paul Hirsch. De gav filmen ett tydligare narrativ och ett bättre tempo. Gruppen vann Oscar för Bästa klippning vid ceremonin 1978. 

20. Detta är den enda Star Wars-filmen hittills som blivit Oscarsnominerad för Bästa film.

21. Ironiskt nu med tanke på att Disney äger Star Wars-rättigheterna. Under produktionen av ”Stjärnornas krig” refererade George Lucas själv filmen som en Disney-film för att fånga familjefilmskänslan. I recensioner hyllades ”Stjärnornas krig” som den bästa Disney-filmen som Disney inte gjorde själv. 


Var det något som överraskade dig? Vilka är era favorit-fakta om "Star Wars"? Kommentera gärna.

Andreas Österberg
| 14 november 2015 16:00 |