Film

Skribent

MovieZine

11 oktober 2014 | 18:00

Skriket som ekat genom årtionden

Filmfenomenet The Wilhelm Scream har hörts i över 200 filmer. Men än idag är det ovisst vem som egentligen utförde det skrik, som under ett halv sekel har varit synonymt med en säker död.
Många av Moviezines läsare känner naturligtvis till fenomenet The Wilhelm Scream och resten av er har med största sannolikhet ändå hört det i en eller flera produktioner. 


Skriket spelades från början in till filmen “Distant Drums” från 1951 då under namnet “Man being eaten by alligator”. Mest känd är den dock från filmen “The Charge of Feather River” från 1953 i en scen där karaktären Private Wilhelm blir skjuten av en pil,. Det är också från denne karaktär som skriket senare fick sitt fick sitt namn. Vem som spelade in skriket 1951 finns det ingen exakt dokumentation över. Den mest troliga är dock sångaren/skådespelaren Sheb Wooley som spelade in en rad ljudeffekter (bland annat för “Distant Drums” och specialiserade sig på skratt och skrik. Skriket kom senare att arkiveras och användas som ljudeffekt i ett antal filmer.

The Wilhelm Screams återanvändning i dagens film kom 1977 då ljuddesignern Ben Burtt hittade skriket i ett arkiv och valde att lägga in det i en scen i "Star Wars". Burtt kom senare att arbeta i flera av George Lucas och Steven Spielbergs filmer där han gjorde det till en gimmick att på något sätt alltid använda sig av skriket. Det var också Burtt som gav skriket namnet The Wilhelm Scream. Det är också tack vare Burtt som man idag med största sannolikhet vet att det var Sheb Wooleys som låg bakom skriket då Burtt valde att undersöka saken i Warner Brothers ljudarkiv. 


Under de senaste 37 åren har The Wilhelm Scream inkluderats i en rad filmer som en hyllning till tidigare produktioner. Skriket kan höras i filmer som "Star Wars", "Indiana Jones" (som förövrigt var den första filmen där jag någonsin reflekterade över skriket), "Pirates of the Caribbean" och i svenska "Storm".

Daniel Ekholm
| 11 oktober 2014 18:00 |