Film

Skribent

Gäst

5 december 2015 | 15:00

25 saker du (kanske) inte visste om ”Star Wars: Episod I - Det mörka hotet”

Det gömmer sig intressanta fakta-guldkorn bakom den mest hatade "Star Wars"-filmen.
”Star Wars - Episod I: Det mörka hotet” debuterade på biograferna 1999, 16 år efter ”Jedins återkomst”, och var George Lucas första film som regissör på 22 år, sedan ”Stjärnornas krig”. 

Filmen bevakades stort i media och var mycket efterlängtad av den expanderade beundrarskaran. Under första veckan efter släppet av första filmtrailern rapporterade många biografer i USA att upp till 75 procent av biobesökarna som betalade fullt biljettpris gick ut efter att ”Star Wars: Episod I”-trailern visades. 

Det är vida känt att ”Episod I” inte mötte förväntningarna hos många biobesökare och främst hos äldre Star Wars-fans som hade växt upp med original-trilogin. Detta inledde ”hatstormen” som sedan dess har följt med varje gång prequel-trilogin tas upp i diskussioner. Alla ”hatade” dock inte filmen efter att den visades. Några recensenter hyllade filmen för världsbyggandet och specialeffekterna men var chanslösa mot det övervägande negativa intrycket många hade av filmen. Kritiken riktades mot Lucas regi och manusskrivande, karaktärerna Jar Jar Binks (skapad enbart för att öka leksaksförsäljningen) och Anakin Skywalker (som gjordes för ung) samt att filmen tog friheter som avvek från vad som hade etablerats i original-trilogin. Trots besvikelsen är filmen den mest inkomstbringande Star Wars-filmen hittills.

Det finns mycket att lära om skapandet bakom ”Episod I”. Här listas några fascinerande detaljerna om filmen som även de mest kritiskt riktade Star Wars-fansen kan finna intressanta och belysande. Hur många kände du till?


1. Efter ”Jedins återkomst” (1983) var Lucas så utmattad efter allt arbete med Star Wars-filmerna att han ställde in planerna på att göra en uppföljartrilogi. Några år senare väcktes hans intresse på nytt då populariteten för Star Wars-varumärket växte i och med serietidningar och böcker som fyllde behovet efter filmerna. George Lucas vände sig då till sina gamla anteckningar som beskrev i stora drag bakgrundshistorien till ”Stjärnornas krig” (1977). Om en ung Obi-Wan Kenobi och hans lärjunge Anakin Skywalker som lockades av den mörka sidan samt om Palpatines väg till makten.

2. George Lucas frågade Lawrence Kasdan om han ville skriva manuset till ”Episod I”, men han tackade nej då han tyckte att filmserien hade tagits i en annan riktning med ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst”, bort från Lucas ursprungliga vision med ”Stjärnornas krig”.

Kasdan tyckte att Lucas skulle fortsätta på egen hand och göra filmerna som han själv visualiserade dem utan påverkan av någon annan. Steven Spielberg, Robert Zemeckis och Ron Howard blev alla tillfrågade att regissera men delade Kasdans åsikt om att Lucas själv skulle regissera prequel-filmerna. 

George Lucas sökte hjälp hos flera som tidigare hade arbetat på tv-serien ”Indiana Jones äventyr” (1992-1994). Frank Darabont blev erbjuden att arbeta på manuset till ”Episod I”, men avböjde.

David Hare, som hade regisserat ett avsnitt i serien, erbjöds att arbeta på manusen till prequel-filmerna samt att vara medregissör till ”Episod I”. George Lucas hade tänkt att Hare skulle regissera skådespelarna medan han åtog sig alla actionsekvenser. Hare tackade nej. Carrie Fisher (prinsessan Leia) anlitades av George Lucas att förbättra dialogen till alla tre prequel-manusen. (Fisher är en etablerad manusdoktor.)

Lucas hade tydligen svårt att samla personer som skulle arbeta med att följa upp Star Wars-trilogin. Det ärofyllda uppdraget var (helt förståeligt) för skrämmande för många tillfrågade. Lucas fick således själv regissera den nya Star Wars-trilogin.

3. Det var den digitala revolutionen inom filmindustrin som fick George Lucas att påbörja manusskrivandet av ”Episod I” hösten 1994. Vid den här tidpunkten hade ILM gjort stora tekniska framsteg inom specialeffekter med filmer som ”Avgrunden” (1989), ”Terminator 2” (1991) och ”Jurassic Park” (1993). Med hjälp av digitala effekter kunde Lucas berätta Star Wars-historier så som han visualiserade dem utan några kompromisser. Det hade han fått acceptera i arbetet med originaltrilogin, så i förberedelsen för prequel-filmerna arbetade ILM med justeringar och tillägg till original-trilogin som släpptes på bio 1997. 

Inkomsterna från special edition-utgåvorna använde Lucas sedan för att finansiera prequel-trilogin. ”The Phantom Menace” hade arbetstiteln ”The Beginning” under större delen av produktionen till George Lucas avslöjade den nya titeln – som refererar till Palpatines hemliga identitet som ond Sith-lord bakom fasaden av en hjälpsam republikansk senator. För att försäkra om att filmen inte skulle piratkopieras skickades den ut till biograferna under kodnamnet ”The Doll House”. 

4. Några skådespelare som var påtänkta eller provspelade för rollen som Qui-Gon Jinn var Tom Hanks, Morgan Freeman, Denzel Washington, Kurt Russell och Kyle MacLachlan.

5. Ewan McGregor blev rollsatt som Obi-Wan Kenobi utifrån en lista med femton skådespelare som alla blev jämförda med en bild på en ung Alec Guinness. Andra som var påtänkta eller provspelade för rollen var Kenneth Branagh, Tim Roth och Harry Connick Jr. 



6. Kelly Macdonald provspelade för rollen som Padmé Amidala. Sextonåriga Natalie Portman fick rollen efter att George Lucas såg henne i ”Léon” (1994) och ”Beautiful Girls” (1996).

Natalie Portman arbetade intensivt med en röstcoach för att ta fram hur drottning Amidala skulle tala. De bestämde sig för att hon skulle ha ett klassiskt auktoritärt tonläge, likt Katharine Hepburn och Lauren Bacall. Portmans röst sänktes sedan elektroniskt i efterproduktionen för att låta ännu mer majestätisk.

Natalie Portman och Keira Knightley liknade varandra så mycket att inte ens deras mammor kunde urskilja dem när de besökte filminspelningen. Knightley spelade drottning Amidalas dubbelgångare.

Natalie Portman missade premiärfesten i New York för hon var tvungen att stanna hemma och plugga till slutprovet på gymnasiet.

7. Jake Lloyd har sagt att han slutade skådespela på grund av traumat han upplevde efter rollen som Anakin Skywalker. Enligt Lloyd, retade andra barn honom ständigt för rollen. Till exempel kunde de härma ljudet av en ljussabel när han gick förbi dem. Lloyd har också sagt att situationen förvärrades på grund av att filmen inte uppfyllde många fans förväntningar. Trots detta har Lloyd repriserat rollen som Anakin i flertal spel och har medverkat på Star Wars-konventioner och events.



8. Benicio Del Toro var ursprungligen tänkt att gestalta Darth Maul, men hoppade av projektet när de flesta av Mauls repliker ströks ur manuset. Han ersattes av stuntmannen Ray Park och rösten dubbades senare i efterproduktionen av Peter Serafinowicz.

Enligt reviderad Star Wars-historik från ”Star Wars: The Clone Wars” dog inte Darth Maul efter att Obi-Wan skivade honom i två delar. Medan han föll ner för schaktet greppade Maul tag om en servicelucka och slungades in i ett avfallsrör. Landningen gjorde honom medvetslös. Sophämtningsrobotar dumpade honom senare i en soptunna som skeppades till en avlägsen planet för avfall. Maul levde där i tolv år som en bruten och halvgalen krympling tills han slutligen räddades av sin bror Savage Oppress.

9. Tupac Shakur, som var ett stort Star Wars-fan sedan barndomen, uttryckte sitt intresse i att provspela för en roll i filmen. Han kontaktade några gemensamma vänner med George Lucas om att boka ett möte, men detta hann aldrig äga rum då Shakur tragiskt mördades i september 1996. 

10. Samuel L. Jackson fick rollen som Mace Windu efter att vid flera publika tillfällen uttryckt sitt intresse att medverka i en Star Wars-film. Jackson kunde acceptera vilken roll som helst bara han fick vara med. Han blev tilldelad rollen som tidigare var tänkt att vara en animatronisk karaktär. 



11. Francis Ford Coppolas dotter, Sofia, betraktar George Lucas som en farbror för hans nära förhållande till familjen. När George Lucas skulle påbörja filminspelningen av ”Episod I” frågade Sofia om hon kunde följa med honom under produktionen i förberedelse för hennes regidebut ”The Virgin Suicides” (1999). Lucas erbjöd Coppola en roll i det kungliga följet som en av drottning Amidalas personliga betjänter. Rollen medförde en utmärkt möjlighet för henne att lära av produktionen utan att känna sig vara i vägen.

Sofias bror, Roman Coppola, spelade en av säkerhetsvakterna i det kungliga gardet på Naboo.

12. Namnet ”Jar Jar” skapades av George Lucas son, Jett. 

Michael Jackson uttryckte i ett tidigt skede sitt intresse att spela rollen som Jar Jar Binks, men George Lucas beslutade emot önskemålet eftersom Jacksons megakändisskap skulle överskugga rollen och kompromissa filmen. Jackson ville göra rollen praktiskt med liknande protesteknik och smink som i musikvideon ”Thriller” (1983), men Lucas ville utnyttja datoranimation. Efter en spelning på Wembley Stadium i London tog George Lucas med sina barn, Natalie Portman och Ahmed Best bakom scenen för att träffa Michael Jackson som umgicks med dåvarande flickvännen Lisa Marie Presley. Till Bests förvåning presenterade Lucas honom som ”Jar Jar”. Lucas förklarade för honom senare betydelsen bakom introduktionen och Jacksons tidigare intresse att spela rollen.

13. År 1997 drog en våldsam sandstorm förbi Tunisien och förstörde flera av Tatooine-uppsättningarna i öknen. Filminspelningen återupptogs två dagar senare. George Lucas ansåg detta ett gott omen, då samma sak hade inträffat under inspelningen av ”Stjärnornas krig” (1977).

14. Filmkulisserna byggdes upp till huvudhöjd på skådespelarna och resten fylldes in med hjälp av datorgrafik. Liam Neesons längd kostade produktionen 150 000 dollar extra i byggnadskostnader.



15. Scenbygget för jedirådet var för stort för att förvara efter filminspelningens slut att endast stolarna sparades för att användas i de två uppföljarna. Med hjälp av digital teknik kunde bakgrunden från ”Episod I” läggas på till scenerna i jedirådet i ”Episod II” och III.

16. Steven Spielberg besökte filminspelningen i London under produktionen av ”Rädda menige Ryan” (1998).

17. Den utomjordiska rasen från ”ET: The Extra-Terrestrial” (1982) finns med i ”Episod I: Det mörka hotet” under scenen i den galaktiska senaten när drottning Amidala begär en omröstning om missförtroendeförklaring av överkansler Valorum. Senatorn av E.T.-rasen heter Grebleips (Spielberg baklänges). Detta ”Easter egg” förenar världarna i Lucas/ Spielberg-filmerna. I ”ET: The Extra-Terrestrial” skymtar ett barn förbi i Yoda-utstyrsel på Halloween.



18. Vattnet som forsar över fallen på Naboo gjordes i praktiken med salt.

19. I originaltrilogin aktiverades och inaktiverades ljussablarna ur bild för det mesta för att undvika "hoppet" som inträffade då filminspelningen stoppades för att ersätta den ”inaktiverade” handtaget mot den "aktiverade" ljussabelsrekvisitan. Detta var inte längre ett problem för i ”Episod I” sker varje aktivering/inaktivering i bild.

20. Neimodianerna var ursprungligen tänkta att vara datoranimerade, men för att spara in på budgeten ändrades de till att gestaltas av skådespelare i masker. Animatronic-modellbyggaren John Coppinger återanvände animatronic-masker från ”Det femte elementet” (1997) som grund för deras ansiktsrörelser.

21. Tester genomfördes för att se om Yoda kunde förverkligas digitalt, men det konstaterades att tekniken inte var upp till detta ännu. Men det finns en scen i ”Episod I” med en tidig CG-modell av Yoda. Det är i scenen på Naboo filmad från långt håll där Obi-Wan Kenobi och Yoda diskuterar Anakins framtid. Inför ”Episod III – Mörkrets hämnd” (2005) gjordes nya tester för att utveckla CG-modellen av Yoda från ”Episod II – Klonerna anfaller” (2002). Dessa tester gjordes i scener från ”Episod I”. Till blu-ray-släppet 2011 ersattes Yoda-dockan med CG-modellen från de senare testerna.



22. Med Anakins ledmotiv ville John Williams fånga karaktärens oskyldiga barndom samt förebåda övergången till Darth Vader genom att smyga in en musikalisk variation på ”Imperial March”, Darth Vaders ledmotiv. Paradmusiken i slutet av filmen är musikalisk variation på Kejsarens ledmotiv från ”Jedins återkomst” (1983).

23. I båda sina identiteter introduceras Darth Sidious/Palpatine i ett hologram. Detta motsvarar hans introduktion i den holografiska kommunikationen med Darth Vader i ”Rymdimperiet slår tillbaka” (1980).

24. I eftertexterna finns det ingen skådespelare namngiven som Darth Sidious, trots att han gestaltas av Ian McDiarmid som även spelade senator Palpatine. 

25. Det sista som hörs efter filmens eftertexter är ljudet från Darth Vaders andning.

Andreas Österberg
| 5 december 2015 15:00 |