Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

3 november 2015 | 19:00

Star Wars-teorin om Jar Jar Binks hade kunnat förändra allt

Till och med prequel-filmerna hade kunnat vara rysningsframkallande häftiga om teorin stämmer, men kan den stämma?
Bered er på vilda spekulationer, för vi ska nämligen bege oss in i Star Wars-teoriernas förlovade land, där vad som helst kan hända, och minsta lilla detalj kan skärskådas i jakt på mening. 

En Reddit-användare vid namn Lumpawarroo sjösatte en omfattande teori häromdagen, som, om den skulle stämma, för evigt hade kastat ett nytt ljus över prequel-trilogin och kanske till och med gjort dem riktigt häftiga på köpet.

Teorin går ut på följande: tänk om Jar Jar Binks egentligen är smart? Inte en klumpig idiot till comic-relief-karikatyr, utan faktiskt en av hjärnorna bakom imperiets uppgång? Tänk om han, de facto, är kejsar Palpatines kompanjon under hela händelseförloppet, och inte bara en bricka i ett spel långt över hans huvud?

Varför skulle han vara det då, kanske du undrar? Lumpawarroo lyfter fram en hel del argument:

1. Jar Jars sjuka voltande i "Det mörka hotet"
Lumpawarro hävdar att ingen varelse utan stor kompetens inom kraften hade kunnat utföra manövern ovan. Även Jar Jars fruktansvärt stora dos tur ifrågasätts. Hur kan det komma sig att hans till synes fumliga beteende ständigt får så lyckade konsekvenser? Han stoppar en AAT-tank, han skjuter droider med en pistol som fastnat runt hans fot (!) och han lyckas undkomma faror gång på gång. Kan det vara så att han använder en avancerad teknik, likt munkar som använder "Drunken Fist", för att "verka" sämre än vad han är för att inte väcka misstankar? Detta leder oss in på nästa punkt...

2. Jar Jars oförklarligt lyckade politiska karriär


Large a6982e6663c86f647cc48c02d3cb6634 tumblr inline nx72181djf1tt67ie 540

Skribenten hävdar att det bara finns en enda förklaring till Jar Jars fullkomligt makalösa raketkarriär inom den galaktiska politiken. Han måste vara en mästermanipulatör, antingen genom kraften eller genom att spela på sin dumhet och därmed nedgöra sina meningsmotståndares gard innan han besegrar dem. Vad annars kan förklara hur han lyckas övertala en hel senat att överge demokrati till förmån för Palpatine? Och kanske ännu mer intressant; varför skulle Palpatine fortfarande omge sig med den idiotiske Jar Jar flera år efter sitt maktövertagande? Jar Jar står som bekant vid kejsarens sida även i "Episod III: Mörkrets hämnd". Jo, därför att de är partners, såklart.

3. George Lucas idé om två spegeltrilogier
George Lucas har genom åren snackat mycket om sin vilja att låta teman och händelser avspeglas mellan de båda trilogierna. En sådan händelse, eller ett sådant karaktärsark som däremot aldrig speglas är Yoda. En lustig, komisk liten spjuver från en träskplanet som Dagobah som till en början inte verkar vara av stor betydelse men som snart visar sig vara en extremt mäktig Jedi. 

Lumpawarro menar att Jar Jar är menad att vara spegelbilden av Yoda, fast med en mörkare agenda. Jar Jar är en lustig, komisk spjuver från Naboo men han ska egentligen ha varit ämnad för rollen som huvudskurk i "Episod II: Klonerna anfaller", då hans inflytande till sist avslöjas där. Skådespelaren bakom Jar Jar, Ahmed Best, sa för en tid sedan att Lucas från början haft andra planer för Binks, men att han tvingats ändra på dem efter att fansen reagerat dåligt på karaktären efter "Episod I: Det mörka hotet". Så om du också alltid tyckt att Count Dooku känns inkastad lite hipp som happ i "Episod II: Klonerna anfaller", så beror det på att han ska ha varit en sista-minuten-ersättare för den mäktige Jar Jar Binks, som alltid befunnit sig vid toppen av de mäktigaste Sith-ledarna och som jobbat intensivt och målmedvetet för att sätta Palpatine vid styret.

4. Namnet "The Phantom Menace"
För Star Wars-fans var det aldrig någon hemlighet att Palpatine var en "menace". Alla visste ju redan från början att han var ond. Lumpawarro menar att det egentligen inte är Palpatine som originaltiteln "The Phantom Menace" anspelar på, utan Jar Jar Binks. Mästerstrategen som genom sitt skådespel nästlar sig hela vägen in i hjärtat av republiken och därifrån ger Palpatine en chans att ta makten, och därmed till fullo förkroppsligar den dolda faran som är på väg att svälja galaxen.

Lumpawarro avslutar med att skriva att Jar Jar nu kommer återvända i "Star Wars: The Force Awakens", men i sin mörka, destruktiva och sanna form. En form kallad "Supreme Leader Snoke"... 

Uppdatering: Fortfarande inte övertygad? Kolla in den här videon:


Vad tror du? Kan Jar Jar vara hjärnan som startade hela kriget? Kommentera gärna dina tankar nedan!
| 3 november 2015 19:00 |