Film

Skribent

Viktor Jerner

26 december 2016 | 12:00

2016 års tio bästa trailers

Det nya året är bara en vecka bort och MovieZines sammanfattning av filmåret 2016 är i full gång.
Mitt i all den världsliga svärta - Trump, Brexit och David Bowies död bland alldeles för mycket annat - som 2016 har bjudit på fick vi trevligt nog ett av de vassaste filmåren på mycket länge. Sammanfattningen av det är nu i full gång; redaktionen har nyligen listat årets 30 bästa filmer och årets nio bästa tv-serier och jag har listat årets sju snyggaste filmposters.

Näst på tur: trailers, både från filmer som landade i Sverige under det gångna året, men också trailers som marknadsför filmer som dyker upp nästa år.   


10. "Nocturnal Animals" (Tom Ford)

Det intrikata narrativa nätet, de spännande kontrasterna i fotot och den imponerande ensemblen i Tom Fords utsökta thrillerdrama lyfts fram på magiskt sätt i den här teasern. Förmedlar samma intensiva, nagelbitande känsla som filmen den marknadsför och varje gång jag ser dessa 2 minuter och 22 sekunder förundras jag över Amy Adams monumentala prestation.  


9. "Jackie" (Pablo Larraín)

Kombinationen av Natalie Portman, Pablo Larraín (regissör) och Darren Aronofsky (producent) i ett projekt om Jackie Kennedys liv i kölvattnet av JFK-mordet är redan på pappret oerhört kittlande. Addera sedan denna finstämda, melankoliska och vrålsnygga trailer och peppen landar bland molnen.


8. "Logan" (James Mangold)

Redan två sekunder in i den här trailern är jag såld, då tonerna av Johnny Cashs gudomliga gitarr kickar igång. Regissören James Mangold och Hugh Jackman verkar gå "all in" nu när de gör sin sista Wolverine-film, en barnförbjuden (äntligen!) sådan. En emotionell, överväldigande och rå trailer med underbar western-vibe. 


7. "American Honey" (Andrea Arnold) 

"Hey, can I party too?". Den bottenlösa dekadensen och den spruckna amerikanska drömmen som Andrea Arnold så skicklig fångar i sin episka "road movie" får vi en känsla av redan här i trailern, en trailer som sprudlar av lika mycket liv och energi som filmen. Dessutom bjuds det på många godbitar ur det eklektiska soundtracket och Robbie Ryans spektakulära 4:3-foto. 


6. "La La Land" (Damien Chazelle)

En av årets största Oscarssnackisar fick också en av årets mest förtrollande trailers, givetvis. Den svenska filmfotografen Linus Sandgren verkar göra Chazelles musikal till en av årets snyggaste filmer, och vem kan värja sig när Los Angeles-kärleken mellan Ryan Gosling och Emma Stone spirar? En trailer som fick mig att tro på musikaler igen.


5. "Justice League" (Zack Snyder) 

När en DC-nörd och "Batman v Superman"-älskare som mig får se det första live action-materialet någonsin på Batman, The Flash, Aquaman, Wonder Woman och Cyborg sida vid sida krävs det inte särskilt mycket, men Snyder levererar i allra högsta grad. Materialet kommer bara från ett fåtal scener, men imponerar likväl rejält. Jason Momoas Aquaman är dynamit. 


4. "Ghost in the Shell" (Rupert Sanders) 

Den här kom som en blixt från en klar himmel och ökade min tidigare obefintliga pepp till farligt höga nivåer. Tankarna gick så här: okej, det här är snyggt -> wow, det här är sanslöst snyggt -> Juliette Binoche! -> Takeshi Kitano! -> Pilou Asbaek! -> Michael Pitt! Nu kunde jag inte vara mer ombord och kan inte vänta på att få äntra den här härligt mystiska världen nästa år. 


3. "Blade Runner 2049" (Denis Villeneuve) 

Voiceovern, öknen, tystnaden, Goslings rock, Deckards entre från skuggorna, "things were simpler then", Vangelis-biten, titeln, neonet. Allt stämmer verkligen här och alla som tvivlade på en "Blade Runner"-uppföljare kan pusta ut. Villeneuves känsla för atmosfär är verkligen oslagbar och här tar han med det in i en av mig och många andra djupt älskad värld. 


2. "Silence" (Martin Scorsese)

När en av tidernas främsta regissörer kämpar med att få en film gjord i över 25 år, då vet man att det är något alldeles extra. Så är fallet med "Silence" och om man ska lita på dess trailer har det varit värt all väntan. Jag får direkt starka "There Will Be Blood"-vibbar på bästa vis och får känslan av en ambitiös, utmanande och tankeväckande filmupplevelse. 


1. "Trainspotting 2" (Danny Boyle) 

"So what have you been up to, for 20 years?". Jag är inget överdrivet stort fan av föregångaren, så här handlar det helt enkelt bara om att den här trailern i sig är en fullkomligt perfekt kombination av musik och bilder. Det gryniga 35 mm-fotot i ettan har bytts ut mot ultra-crisp digitalt foto, och det fungerar oväntat nog alldeles utmärkt och Boyle tar inga fångar. Seglar direkt upp i toppen bland mina mest efterlängtade filmer. 

Bubblare: "Rogue One", "War for the Planet of the Apes", "Alien: Covenant", "Wonder Woman", "Kong: Skull Island", "Suicide Squad", "The Neon Demon", "The Handmaiden", "Hail, Caesar!"

Tyck till! Vilken är din favorit-trailer från 2016? Saknar du någon specifik på listan? 
| 26 december 2016 12:00 |