Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 december 2015 | 14:00

Floppvarning! 7 storfilmer som publiken svek under 2015

Chris Hemsworth, Sandra Bullock och Zac Efron har sett bättre dagar.
2015 blev filmåret som gav oss några av tidernas största biofilmer. ”Jurassic World” är 3:a på listan över filmer som spelat in mest pengar någonsin, med ”Fast & Furious 7” och ”Avengers: Age of Ultron” inte långt efter.

Titlarna nedan lär inte gå till historieböckerna, förutom möjligen som 2015 års största floppar. Buzzfeed presenterar listan på sju titlar som alla misslyckats med att hitta sin publik. Gemensamt för dem alla? De är stora studiofilmer med några av de mest kända filmstjärnorna. Och ingen brydde sig.

7. Blackhat
Heta Avengers-hjälten Chris Hemsworth i en cyberthriller av Michael Mann, vad kunde gå fel? Mycket, verkar det som. Publiken visade inget intresse för filmen som endast tjänade in 7,89 miljoner dollar på amerikanska biografer.

6. The Walk
Visionären Robert Zemeckis satte Joseph Gordon-Levitt på en lina mellan World Trade Center-tornen i en av höstens bästa filmer. Trots fina recensioner lös det tomt i biosalongerna. ”The Walk” tjänade endast 10 miljoner dollar i USA.

5. Our Brand is Crisis
Den politiska thrillern med Sandra Bullock i huvudrollen går raka vägen till DVD-hyllan här hemma, efter floppen i Amerika. Efter Bullocks sämsta premiärhelg någonsin drog filmen in knappa 7 miljoner dollar.

4. We Are Your Friends
Zac Efron-filmen lyckades få in 3,59 miljoner dollar i kassan. Dramat om grabbar med musikdrömmar tog sig inte ens in bland topp-10-listan när den kom ut i augusti.

3. Rock the Kasbah
Visst har karriären sett bättre dagar här också. Bill Murray som avdankad musikmanager i Afghanistan? Nej tack, sa biobesökarna och vände komedin ryggen. Det gjorde även kritikerna som sågade ”Rock the Kasbah” jämte fotknölarna. Intäkterna landade på 3 miljoner dollar.

2. Victor Frankenstein
Kanske är det orättvist att ha med ”Victor Frankenstein” i mixen, då filmen knappt hunnit gå på bio i en vecka. I USA hade den premiär under Thanksgiving-helgen, men det blev snabbt tydligt att publiken tackade nej till att se Daniel Radcliffe i skräckis. Man smällde på med 2737 biodukar, men intäkterna ligger hittills på låga 3,44 miljoner dollar.

1. Jem and the HologramsÅrets största filmflopp enligt Buzzfeeds lista är ”Jem and the Holograms”. Den saknar kanske stora namn eller särskilt hög budget (filmen kostade 5 miljoner att spela in), men med tanke på den populära tecknade 80-talsserie den bygger på, hade nog filmbolaget väntat sig en större nyfikenhet från gamla och nya fans. De få biobesökare som dök upp betalade totalt 2,18 miljoner dollar för sina biljetter. Det lär med andra ord inte bli tal om någon uppföljare.

Se också: Biosommarens dyraste floppar


Det finns såklart många sätt att ranka filmfloppar. De vanligaste sätten för en sådan lista är att ställa filmernas budget mot intäkterna, eller att se vilka som förlorat mest pengar. Buzzfeed har istället baserat listan på intäkter per bioduk: alla titlarna ovan har fått breda releaser på över 2000 amerikanska biografer, men har misslyckats fatalt med att fylla ut platserna. (Värt att påpeka är också att listan enbart täcker USA.)

Vilken flopp överraskar er mest? Kommentera nedan.
| 1 december 2015 14:00 |