We Are Your Friends 2015

Romantik Drama Musik
USA
96 MIN
Engelska
We Are Your Friends poster

Synopsis

Coles värld kretsar kring elektronisk musik och Hollywoods nattliv, som han tillbringar tillsammans med sina barndomsvänner. Allt förändras när han träffar James, en äldre man som tar honom under sina vingars beskydd och som presenterar honom för sin betydligt yngre flickvän Sophie. Cole och Sophie inleder ett hemligt förhållande som till slut kräver att Cole måste välja mellan kärlek, lojalitet och den framtid han alltid strävat efter.
Ditt betyg
3.0 av 115 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
We Are Your Friends
Biopremiär
16 oktober 2015
DVD-premiär
4 januari 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

4 oktober 2015 | 10:00

Sex, droger och elektronisk dansmusik

“We are your friends”, i vilken Zac Efron axlar rollen som aspirerande plattvändare, har kallats för en ny “Spring Breakers” men att slänga med sådana jämförelser är att överdriva. Många bikinikroppar syns i bild men filmen är betydligt mer dåsig och banal.
Det är vilda fester och snabba kickar som gäller för det kompisgäng vi får följa i “We are your Friends”. Istället för att studera vidare på universitet profiterar de på nattlivet och langar droger samt promotar klubbar mot gratis drinkar. I klubbmiljön känner de sig som hemma. Cole Carter (Zac Efron) lever för musiken och får plötsligt chansen att visa vad han går för när han träffar den föråldrade dj-stjärnan James Reed (Wes Bentley) men hamnar i en knepig sits då han blir betuttad i dennes flickvän och dras in ett triangeldrama.

Efter att supermodeller som Cara Delevingne och Agyness Deyn prövat lyckan i Hollywood går nu turen över till Emily Ratajkowski som tidigare endast synits i mindre roller i “Gone Girl” och “Entourage”. I “We are your friends” spelar hon – hör och häpna – den enda kvinnliga karaktären i en bärande roll. Sophie är flickvän och assistent till James Reed, en Stanford-avhoppare som inte hade råd att fortsätta med utbildningen men trots att karaktären målas upp som ett tänkande subjekt förhindrar det inte att hon objektifieras filmen ut. Kameran är riktad mot bröst som studsar i slow motion. Max Joseph från MTV-serien “Catfish” har regisserat och är långt ifrån att klara alla typer av jämställdhetstester. 

“We are your Friends” bjuder på en hejdundrande utekväll med öronbedövande musik och visuellt spektakulära scener och fångar den där förföriska stämningen, det där lyckoruset som sprider sig genom kroppen ute på dansgolvet när händerna är i luften och musiken pumpar. Den är nere med kidsen helt enkelt och mycket tack vare musiklistan som innehåller spår av Deorro och Will Sparks. Men tonen känns mer “The Necessary Death of Charlie Countryman” än “Spring Breakers” och är mer svärmorsdröm än bråkstake.

Filmen som är döpt efter Justices hitlåt handlar om dunka dunka-generationen som gör musik på sina laptops och drömmer om att bli nya Skrillex eller Avicii men syftar även till vänskapen killarna emellan. Mia Hansen-Løve gav kanske en mer realistisk bild av denna typ av lycksökande mäns öde som lider av växtvärk i själen med ”Eden” men “We are your Friends” ger ändå en liten utblick i dagens arbetssituation för unga som tvingas till osäkra anställningar eller till att skapa egna yrken för att överleva. Cole och hans vänner gör allt för att få det att rassla i plånböckerna och det i sig är ett exempel på individualistisk ideologi som matar oss med drömmar om hur man når självförverkligande.
| 4 oktober 2015 10:00 |