Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 september 2015 | 08:30

Sommarens 5 dyraste filmfloppar

”Tomorrowland” kan ha förlorat upp till 150 miljoner dollar.
Biosommaren är över. Vi njöt av många fina filmer (kolla in de bästa här) och led igenom en och annan besvikelse (även de prydligt listade). 

Sen var det där med filmerna ingen såg… De som kostade filmbolagen en rejäl slant men misslyckades helt med att hitta sin publik. 

Hollywood Reporter har sammanställt listan över sommarens största floppar:

1. Tomorrowland: A World Beyond
Budget: 190 miljoner dollar - Intäkter: 208 miljoner - Förlust: 120-150 miljoner

Om jag säger att George Clooney spelade i ett påkostat Disneyäventyr som kom på bio i maj, ringer det några klockor? Bara 52.000 såg den på bio i Sverige, och inte heller resten av världen brydde sig nämnvärt om att besöka Tomorrowland. En dyr förlust för Disney, som lyckligtvis har framgångsrika ”Insidan ut” och ”Avengers: Age of Ultron” att trösta sig med.

2. Fantastic Four
Budget: 125 miljoner - Intäkter: 146.7 miljoner - Förlust: 80-100 miljoner

Sommarens stora mysterium: Varför blev den här filmen överhuvudtaget av? Med tanke på att ingen verkar ha brytt sig på förhand. Och hur kunde den till råga på allt bli så dålig? Fox har fortfarande inte meddelat hur de gör med den planerade uppföljaren för 2017…

3. Pixels
Budget: Minst 88 miljoner - Intäkter: 186.4 miljoner - Förlust: minst 75 miljoner

En komedi med Adam Sandler, Pac-Man och Donkey Kong? Sony hoppades starta en franchise men publiken höll inte med. Det återstår att se om den kommande premiären i Kina kan lindra skadorna.

4. The Man from U.N.C.L.E.
Budget: Minst 75 miljoner - Intäkter: 72 miljoner - Förlust: Minst 80 miljoner

Det har varit en svag sommar för Warner Bros. Vid sidan av några succéer (som ”Mad Max: Fury Road”) har de också känt på kostsamma floppar (som ”Entourage” och ”Magic Mike XXL”). Guy Ritchies film ska fortfarande upp på flera europeiska biodukar, men redan nu ser man att intäkterna är något av en besvikelse för studion.

5. Aloha
Budget: 37 miljoner - Intäkter: 26 miljoner - Förlust: 65 miljoner

Med Bradley Cooper och Emma Stone i exotiska miljöer såg det här ut att bli en charmig motvikt till sommarens storfilmer. Men kritikerna slaktade den och publiken svek. Efter biofloppen i USA skrotade Fox premiären i flera andra länder, bland annat Sverige.


Intäkterna gäller hela världen. Alla summor är i dollar. Flera av filmerna går fortfarande på bio och kan dra in några kronor till.

Värt att veta: Filmens budget är inte den enda kostnaden vid biosläppet. Man brukar räkna med ungefär lika mycket till för marknadsföring och omkostnader. 
| 7 september 2015 08:30 |