Aloha 2015

Romantik Drama Komedi
USA
105 MIN
Engelska
Aloha poster

Synopsis

Den fd framgångsrika yrkesmilitären Brian (Bradley Cooper) återvänder till Hawaii där han befann sig på toppen av sin karriär. Han återförenas där med sin stora ungdomskärlek Tracy (Rachel McAdams) samtidigt som han oväntat faller för Flygvapnets mest plikttrogna och nitiska kadett (Emma Stone) som beundrar och följer honom vart han än går.
Ditt betyg
2.2 av 76 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Aloha
Digitalpremiär
28 september 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

16 juni 2015 | 11:00

Emma Stone gör filmen sevärd

Inte förtjänt av den grymma sågning den fått motta – "Aloha" är en film som sprider sig tunt över många olika genrer, men ändå har ett par karaktärer som är intressanta nog för att göra den värd en titt – om man inte har något bättre för sig.
Det största misstaget man kan göra med "Aloha" är att kalla den en romantisk komedi, vilket många kritiker verkar envisas med. Förväntningarna som automatiskt skapas av den benämningen gör filmen inga försök att leva upp till, och därför borde den inte dömas utifrån det epitetet heller. Visst finns element av både romantik och en viss del humor, men här finns även många andra trådar vilket snarare gör Cameron Crowes ("We Bought a Zoo", "Jerry Maguire") verk omöjligt att genre-bestämma.

Det kanske inte direkt är något positivt att filmen spretar så till den grad att det är svårt att avgöra om den handlar om en man som försöker hitta sig själv, om att få en andra chans vad gäller kärlek, eller rentav om problemen med de privata intressena i Nasas rymdoperationer. Men jag tycker att "Aloha" till viss del är stärks just för att den inte är byggd på en format där man vet precis vad som ska hända. Jag har lite svårt att se varför den stora massan har bestämt sig för att det är något som rakt av talar emot filmen. 

Brian Gilcrest (Bradley Cooper – "American Sniper") kommer tillbaka till Hawaii 13 år efter att han lämnade ögruppen. Han har ett misslyckat uppdrag i Afghanistan – med många brutna ben som resultat – i bagaget. Nu, rehabiliterad, får han en chans till i karriären – att förhandla med den hawaiianska urbefolkningen och få dem att ge upp ett strategiskt placerat berg, som behövs för militära operationer. 

Med sig på uppdraget får han Allison Ng (Emma Stone – "Birdman"), en lovande ung Air Force-pilot med en energi och entusiasm som först får Gilcrest att känna sig uråldrig, men som snart smittar av sig. På Hawaii finns också den gamla kärleken, Tracy Woodside (Rachel McAdams – "A Most Wanted Man"), som Gilcrest inte haft någon kontakt med under hela sin hiatus, och där det fortfarande finns mycket som är osagt.

En ytterligare karaktär som borde nämnas är själva ön Hawaii, som fortfarande är såpass ovanlig som bakgrundsmiljö att den verkligen sticker ut och sätter sin prägel på berättelsen. Likt den gjorde i "The Descendants". Det finns andra likheter mellan de två filmerna – den medelålders mannen som försöker reda ut sitt liv, ouppklarade relationer, närvaron av hawaiiansk kultur och historia... Ingen av filmerna känns speciellt magnifika, men jag tycker inte heller att "Aloha" förtjänar det bottenbetyg den fått. 

En anledning är rollistan, full av A-namn. Förutom de tre som redan nämns ser vi här Bill Murray ("The Grand Budapest Hotel"), Alec Baldwin ("Still Alice") och John Krasinski ("The Office"). Deras talang kommer inte till sin fulla rätt i "Aloha", men de lyckas ändå göra de mindre karaktärer de spelar mer intressanta än vad de annars skulle varit. Men framför allt är det Emma Stone som ger filmen dess lyft. Hennes Ng är till en början nästan en parodi på en ambitiös militär-typ, men under filmens gång kommer så otroligt många fler sidor fram att det faktiskt är spännande att följa med i svängarna genom hennes mångfacetterade person. 

Regissör och manusförfattare Crowe är förstås också ett namn värt att notera. Han är en man i branschen som man fortfarande har stor tilltro till, och någon man förväntar sig en viss kvalitetsnivå av. Men tittar man tillbaka på hans karriär så har han faktiskt inte gjort något lysande sedan "Almost Famous" för 15 år sedan. Han har inte heller gjort något som varit direkt dåligt. Snarare har jag, och många med mig, mött hans filmer med en axelryckning och ett ”den var väl okej”. 

"Aloha" passar denna beskrivning rätt bra. Det är på inga sätt en film man måste se, men den är inte heller underkänd. Oförarglig med en del intressanta karaktärsutvecklingar, är nog bästa beskrivningen. Något som fungerar för en titt, men inget som lämnar några avgörande spår.
| 16 juni 2015 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Vi börjar med det negativa. Väldigt ojämn film och Crowe gör inte resan lätt för sin publik. Ena stunden förväntar man sig ena, men får det inte, andra stunden hoppas man något annat, men får istället det första osv. Både Cooper och Stone är ganska bedrövliga i början, deras käraktärer känns obekväma och sympatiska som om inte de heller riktigt visste vad regissören ville ha. Men det tar sig. Cooper och Stone kämpar sig in i filmen och bygger upp en ganska stark kemi mellan de två huvudrollerna. Filmens flytande handling blir även den till slut ett av de starkaste korten, för den ger möjlighet åt karaktärerna att bli älskvärda. Det finns en hysteriskt rolig och oväntad male bonding-sceen på slutet som fick mig att skratta mer än på länge, totalt oväntat. Såna små detaljer gör ändå att jag vill ge filmen 3/5.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu